WojtekSz 09.04.2007 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 Mam w domu zmywarkę po raz pierwszy w życiu mam tez szambo ekologiczne działające na zasadzie SBR a więc wymagajace sprawnego funkcjonowania bakterii. Czy można ozywać zwykłych środków typu Calgonit w tabletkach czy należy stosować jakieś inne bardziej przyjazne bakteriom? Szukałem czegoś na Forum i w Internecie ale z marnym skutkiem. Czyżbym martwił sie niepotrzebnie? podrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajnik 10.04.2007 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Obawiam się, że martwisz się niepotrzebnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 10.04.2007 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 No pewnie, że niepotrzebnie, przecież jak zmywasz ręcznie, to też używasz detergentów. Poza tym jest jeszcze pranie i nawet mycie - tam też detergenty. W osadniku wszystko się podczyszcza, bakterie dezaktywują te świństwa. Jak używasz jakiesz niebotyczne ilości czy wyjątkowo silne środki, to najwyżej dosypujesz porcję bakterii i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 11.04.2007 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 Podobno (zdanie fachowca) bakteriom znacznie bardziej szkodzi antybiotykowa kuracja domownika niż uzywane w rozsądnych ilościach środki czystości. Wlewanie butelki domestosa do muszli jest, oczywiście,niewskazane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
The_Pooh 12.04.2007 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 Witam,Moj case: zmywarka+oczyszcalnia Bioeko. Na poczatku problem, nie moglismy "wyksztalcic zloza". Po radzie Bioeko wlalem osad z MOS i na razie jest OK. Woda czysta, lekko smierdzi, nie badalem jej w stawku zyja zaby i ryby. Trzeba dodac, ze mam malucha i pranie + kompiel w wannie odbywa sie prawie codzeiennie. Acha pilnujemy jeszcze, aby w jednym casie nie prac, zmywac i sie kompac - opozniamy start ktoregos z urzadzen.Zainstalowalem tez mlynek do odpadow - wydawalo mi sie ze przyda sie troche wiecej organicznych rzeczy dla bakterii.Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 07.05.2007 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Mam w domu zmywarkę po raz pierwszy w życiu mam tez szambo ekologiczne działające na zasadzie SBR a więc wymagajace sprawnego funkcjonowania bakterii. Czy można ozywać zwykłych środków typu Calgonit w tabletkach czy należy stosować jakieś inne bardziej przyjazne bakteriom? Szukałem czegoś na Forum i w Internecie ale z marnym skutkiem. Czyżbym martwił sie niepotrzebnie? podrawiam Prawdę mówiąc, też się o to obawiałem. Tym bardziej, że tabletki do zmywarek są znacznie bardziej agresywne niż zwykły płyn do mycia naczyń - zawierają m.in. fosforany i silne utleniacze. Zmywarki i POŚ używam 3 miesiąc i na razie nie zauważyłem niepokojących objawów, no może - czasem trochę śmierdzi z kominków wentylacyjnych od drenażu, ale są tak daleko od domu (jakieś 30 m), że trzeba na prawdę blisko podejść, żeby poczuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 08.05.2007 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 Z poś Bioeko nie śmierdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albert z drzazgowej 08.05.2007 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 Mam przydomową oczyszczalnię oraz dwutaryfowy licznik prądu, w związku z czym zmywanie i pranie odbywa się w jednym czasie. Mieszkamy w dwie osoby i mam wrażenie, że ścieków organicznych jest czasem za mało dla bakterii - czasem z wylotu rury odpowietrzającej śmierdzi. Też planujemy założenie młynka do odpadów, ale chętnie dowiedziałbym się, jakie środki do zmywarki i pralki powinno się stosować przy POŚ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 08.05.2007 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 chętnie dowiedziałbym się, jakie środki do zmywarki i pralki powinno się stosować przy POŚ. W instrukcji od mojej oczyszczalni piszą, że powinno się używać proszków do prania nie zawierających fosforanów, np. JELP (dla dzieci). Ja używam jednak zwykłych proszków, bo Jelp jest sporo droższy. A co do "smrodku" - nie jest to typowy smrodek "szambelański" tylko coś znacznie mniej dokuczliwego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FILIP30 08.05.2007 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 ludzie co jeszcze zrobicie zeby zaoszczedzic pare groszy? trujecie sie,a do tego smierdzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 08.05.2007 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 ludzie co jeszcze zrobicie zeby zaoszczedzic pare groszy? trujecie sie,a do tego smierdzi Ale o co Ci chodzi? Wypadasz, jak filip z konopii, i nawet się nie umiesz poprawnie sformułować zdania. Wiesz w ogóle o czym piszesz? Odróżniasz POŚ od wylewania szamba na pole? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 08.05.2007 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 Witam A ja mam właśnie dylemat - bioeko czy poliplast. Cenowo bioeko wychodzi lepiej ale wydaję mi się, że rozwiązania w poliplast są lepsze. Podaje linki:http://www.poliplast.plhttp://www.bioeko.net.pl pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 09.05.2007 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 Uzywanie zmywarki nie zwalnia z usuwania tłuszczu z talerzy (n.p. papierem) i wyrzucania do smieci. POŚ nie lubią tłuszczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 09.05.2007 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 A ja mam właśnie dylemat - bioeko czy poliplast. Cenowo bioeko wychodzi lepiej ale wydaję mi się, że rozwiązania w poliplast są lepsze. pozdrawiam Też mam ten dylemat. Biorę jeszcze pod uwagę tą oczyszczalnię http://www.gmginstal.pl/index.php?dzial=oferta Cenowo mieści się pomiędzy bioeko i poliplast. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 09.05.2007 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 Witam Jeszcze raz bardzo proszę was o opinie bo okazało się, że muszę zdecydować do jutra. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 10.05.2007 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Nie mam oczyszczalni i doświadczenia w tym zakresie.Nie kierował bym się ceną , czy też nawet lepszym procentem czystości, lecz wyłącznie niekłopotliwością obsługi.W Kampinosie są piachy, dobra chłonność gruntu, duże zapotrzebowanie na podlewanie roślin. Nie ma zatem potrzeby aby ścieki były idealnie czyste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arko 11.05.2007 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Wsród opinii korzystających z przydomowych biologicznych oczyszczalni krąą opinie że wszystkie słowackie - bioeko, ecowa itp mają za małą pojemność i np wylejesz wannę wody a ściek surowy idzie do gruntu bądź odbiornika i co ? i trzeba często wybierać osad a tego nie powie sprzedawca.Ponadto samo wykonanie zbiornika z laminatu stwarza możliwe zagrożenie pęknięcia i przeciekuTakże może dać 2 tys więcej i mieć zbiornik betonowy o większej pojemności i trwalszy np typ Klaro lub 3K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 11.05.2007 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Witam Jeszcze raz bardzo proszę was o opinie bo okazało się, że muszę zdecydować do jutra. pozdrawiam Jaki był Twój wybór? Ja jakoś nie mogę podjąć ostatecznej decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arko 11.05.2007 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Jurek, może zdecydujesz się na rozwiązanie moim zdaniem barodzo dobrei przystepne cenowo http://www.probud.pl/oczyszczalnia.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 12.05.2007 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2007 Witam Jeszcze raz bardzo proszę was o opinie bo okazało się, że muszę zdecydować do jutra. pozdrawiam Witam. I co wybrałeś? Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts