Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

oczyszczalnia biologiczna a zmywarka

Recommended Posts

Witam

Dla zainteresowanych - wybrałam jednak bioeko. Mam jednak inny problem dobrze, że jeszcze nie zapłaciłam za te oczyszczalnie. Okazało sie iż nie mogę mieć POŚ bo w planie zagospodarowania przesztrzennego gminy jest uchwała przewidująca dla tego terenu tylko szczelne szambo. Co teraz zrobić? Nie chcę szamba może uda się jakoś przekonać gminę do rozwiązań proekologicznych. Siędzę nad pismem do gminy :D Może ktos coś doradzi?

pozdrawiam

W Białołęce miałem podobnie:

"Okazało sie iż nie mogę mieć POŚ bo w planie zagospodarowania przesztrzennego gminy jest uchwała przewidująca dla tego terenu tylko szczelne szambo. Co teraz zrobić? Nie chcę szamba może uda się jakoś przekonać gminę do rozwiązań proekologicznych. Siędzę nad pismem do gminy Może ktos coś doradzi? "

Zgłosiłem się do firmy działającej "obok" Urzędu - wykonanie b. dobre - a "gmina" pozwoliła na poś mimo niezgodności z planem - odp. była po 7 dniach. I moi sąsiedzi ze wszystkich stron też mają poś - mimo zapisu w planie zagosp., że szczelne szambo.

mam przydomową oczyszczalnie, nie za często używam domestosa, zmywarka codziennie, pranie też tak co drugi dzień

najlepszy numer, że panowie co robili oczyszczalnie nam nie włączyli nam jej do prądu i tak przez pierwszy miesięc sobie nie chodziła, po stypaniu oczywiście środków do produkcji bakterii i 1 dniowym smrodku nic się nie dzieje, dozowanie raz na tydzień

tzn u nas jakoś nie śmierdzi a u cioci (taka sama zakładała gmina) raz na jakiś czas smrodek się wydobywa

ciekawe no nie ? :)

Acha. To ja takiej nie mam. :lol: . Natomiast pan specjalista od oczyszczalni zasugerował, że nieprzyjemne zapachy (czytaj - smród) z napowietrznika może być spowodowany zbyt nisko umieszczonym kanałem wentylacyjnym; został wprowadzony w komin, komin nie wystaje nad kalenicę (choć powinien, wiem, ale było by brzydko :-? :oops: ). Podobno trzeba zastosować turbulator czy coś takiego, co "podkręci" wlatujące do komina powietrze.

• 3 months później...
Acha. To ja takiej nie mam. :lol: . Natomiast pan specjalista od oczyszczalni zasugerował, że nieprzyjemne zapachy (czytaj - smród) z napowietrznika może być spowodowany zbyt nisko umieszczonym kanałem wentylacyjnym; został wprowadzony w komin

I już nie ma tego "zapachu"?, Nam także to specjalnista zasugerował, żeby gdzieś to wyprowadzić, zobaczymy jeszcze gdzie dokładnie

• 4 weeks później...

:-? Przez prawie dwa miesiące walczyliśmy - żona i ja - z firmą ORANGE od której dostajemy internet. Najpierw karta sim była zepsuta bez powodu, potem modem odesłaliśmy w ramach reklamacji i nie było go trzy tygodnie, a gdy już go odebraliśmy znów nie działał, bo karta sim była zepsuta bez powodu. Więc odebraliśmy trzecią kartę i ta działa...

Niestety, nie możemy się doprosić pana przedstawiciela firmy Nevexpol od którego kupiliśmy oczyszczalnię by przyszedł i naprawił nam to, czego nie wykonał sam a kto inny spieprzył :x . Zresztą, ten też jedną rzecz żle wykonał, do czego się przyznał gdy już ścieki zaczęly się wylewać :evil: Ale to naprawione zostało wcześniej, niemniej jednak jeśli ktoś jest z okolic Tomaszowa Mazowieckiego niech uważa na polecanych przez firmę Nevexpol fachowców.

A co do, hm, "brzydkiego zapachu" - częściej niż poprzednio, bo raz w tygodniu wsypujemy bakterie i teraz już nie mamy właściwie problemów. NIemniej jednak wentylację porządną zrobić musimy. Tak czy inaczej, oczyszczalnia jest lepsza od szamba - ostatnio jadłem w przydrożnej restauracji i miałem niewątpliwą przykrość być świadkiem opróżniania restauracyjnego szamba; nie chciałbym mieć tego przy domu co dwa tygodnie.

• 8 years później...

Witam

Odświeżam wątek. Chciał bym się dowiedzieć jakie obecnie bakterie są na "topie" do POŚ? Sprzedawca oczyszczalni poleca mi środki firmy BIOZYM o nazwie ENZYBAC (ale trzeba je dodawać co tydzień...). No i jakie środki do np zmywarek czy czyszczenia toalet obecnie używacie? Co z praniem w pralce?