Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie nadproze?

Recommended Posts

:D ...tańsze, cholera....jak mnie szarpnęło to szkoda gadać :lol:

budujemy ścianę 36... tak więc po namyśle i przekalkulowaniu doszłam do wniosku że na szer.do 1200 kupię betoniki po 9 zł (nadproża L1200 były po 30zł za sztukę :evil: ), a na większe szerokości otworów już wzięłam te droższe (bo betoniki mają długośc max 1200) :roll: ....przy czym na ściany zewnętrzne wzięłam na wszystkie otwory te drozsze L-ki....wzięłam po 2 sztuki na otwór , od spodu się zaszałuje , do środka między nadproża wleją warstwę betonu i warstwę styropianu....ale i tak za same nadproża mnie szarpnęło .... chyba coś ok.1500zeta :evil:

Jak masz porządną ekipę, która Ci wyleje równo nadproża (patrz: zrobi porządne szalunki, zazbroi) to lane. A jak nie, to prefabrykowane. Tylko pamiętaj, że do ścian o grubości 18 cm muszą być węższe niż standardowo sprzedawane 12. Potrzebujesz 9. Swego czasu miałam trochę problemu ze znalezieniem takich w poznańskich hurtowniach.

brzoza....dobrze ci się mówi :D ....ja jeszcze jakieś 3 tygodnie temu w ogóle nie wiedziałam co to jest nadproże ( na pierwszy słuch to mi sie z porożem skojarzyło :roll: )....byłam święcie przekonana, że do budowy ścian wystarczy beton komórkowy i zaprawa :lol: .... a ty mi tu kombinować radzisz :lol: ....

ale uczę się, uczę , staram, pytam na forum....może jeszcze coś ze mnie będzie :wink:

...ale uczę się, uczę , staram, pytam na forum....może jeszcze coś ze mnie będzie :wink:

będzie, będzie Daggulka ... przeciez Koziorożec jestes ... :lol:

...brzoza....dobrze ci się mówi :D ....ja jeszcze jakieś 3 tygodnie temu w ogóle nie wiedziałam co to jest nadproże ( na pierwszy słuch to mi sie z porożem skojarzyło :roll: ) ...

:lol:

w moich stronach murarze/pomocnicy/ raczej rutynowo robia wylewane ...

pokazujesz im tylko gdzie leży drut, deski i gwoździe i reszta Cię nie obchodzi ...

no, mi sie ich zal zrobiło i pokazałem im końcówki belek stropowych ...niech sobie odpoczną ...:wink:

nie tylko długośc nadproża i łaczny przekrój zbrojenia konstrukcyjnego jest wazny /ale ile muru niesie nad sobą ... jak rozmieszczone jest to zbrojenie itd/

ale zaryzykowałbym - bez przeliczania/, ze tak ...

w projekcie mam 2 L 19 na kazde nadproze bez dodatkowego zbrojenia

zakładam ze budujesz wg typowego projektu/ bez "fajerwerków"/ i nadproże jest obciązone "typowo" z góry a murarze potrafią "wiazac" beleczke

/na forum były jednak opisywane przypadki stosowania przez projektanta tak długiego "heba" i o takim przekroju - którego zadna huta w Polsce nie produkowała ...

projekt typowy .... oczywiście ... :-?

i podpisało sie pod nim kilka "autorytetów" .../

dlatego projektowanie na odległość - to rodzaj wrózenia

a najlepiej takie sprawy powinien załatwiac KB - na miejscu ...

• 2 years później...

jak wyżej :wink:

czyli jeśli ekipa da radę wylać na budowie (czyli że robotna i solidna) to niech Ci wylewają :roll:

jesli nie wyleją - patrz na wcześniejsze wpisy :wink:

najtaniej byłoby gdyby faktycznie ekipa je wykonała, drożej - kupowane zwykłe betoniki i l-ki u najbliżej położonego producenta (ja kupowałam) , nbajdrożej wyjdą Cię systemowe :roll:

zostaje jeszcze wyjście brzozy - to już byłoby całkiem super, tylko nie każy ma.... :wink:

P.S. brzoza ....skorpionek :lol:

i dałam radę .... a tak się bałam i panikowałam :wink: :roll:

a do tego duuuza intuicja - same zalety :D

p.s.

w zawodach wymagajacych opanowania, w trudnych sytuacjach /pozar, wypadek, sytuacje losowe, itp powinien "z urzedu" ten znak dominowac .../

wtedy wszystkim trzęsa sie ręce i wpadaja w panike - tylko nie skorpionom ...

masz u mnie dużego plusa Daggulka

:wink: