brachol 10.04.2007 04:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Witamtakie mam pytanie jakie robic nadproza? Lane na budowie, L 19 czy strunobetonowe? Sciana Silka 18 cmpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.04.2007 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 to tańsze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 10.04.2007 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 ...tańsze, cholera....jak mnie szarpnęło to szkoda gadać budujemy ścianę 36... tak więc po namyśle i przekalkulowaniu doszłam do wniosku że na szer.do 1200 kupię betoniki po 9 zł (nadproża L1200 były po 30zł za sztukę ), a na większe szerokości otworów już wzięłam te droższe (bo betoniki mają długośc max 1200) ....przy czym na ściany zewnętrzne wzięłam na wszystkie otwory te drozsze L-ki....wzięłam po 2 sztuki na otwór , od spodu się zaszałuje , do środka między nadproża wleją warstwę betonu i warstwę styropianu....ale i tak za same nadproża mnie szarpnęło .... chyba coś ok.1500zeta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 10.04.2007 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Jak masz porządną ekipę, która Ci wyleje równo nadproża (patrz: zrobi porządne szalunki, zazbroi) to lane. A jak nie, to prefabrykowane. Tylko pamiętaj, że do ścian o grubości 18 cm muszą być węższe niż standardowo sprzedawane 12. Potrzebujesz 9. Swego czasu miałam trochę problemu ze znalezieniem takich w poznańskich hurtowniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.04.2007 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 ...tańsze, cholera....jak mnie szarpnęło to szkoda gadać : czasem trzeba pokombinowac - wystarcza np. końcówki belek stropu Ferta czy teriva ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 10.04.2007 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 brzoza....dobrze ci się mówi ....ja jeszcze jakieś 3 tygodnie temu w ogóle nie wiedziałam co to jest nadproże ( na pierwszy słuch to mi sie z porożem skojarzyło )....byłam święcie przekonana, że do budowy ścian wystarczy beton komórkowy i zaprawa .... a ty mi tu kombinować radzisz .... ale uczę się, uczę , staram, pytam na forum....może jeszcze coś ze mnie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 10.04.2007 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 ...tańsze, cholera....jak mnie szarpnęło to szkoda gadać : czasem trzeba pokombinowac - wystarcza np. końcówki belek stropu Ferta czy teriva ... przy długich nadprożach to nawet nawet oplacalne a końcówek nie dało się u mnie wykorzestać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.04.2007 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 ...ale uczę się, uczę , staram, pytam na forum....może jeszcze coś ze mnie będzie będzie, będzie Daggulka ... przeciez Koziorożec jestes ... ...brzoza....dobrze ci się mówi ....ja jeszcze jakieś 3 tygodnie temu w ogóle nie wiedziałam co to jest nadproże ( na pierwszy słuch to mi sie z porożem skojarzyło ) ... w moich stronach murarze/pomocnicy/ raczej rutynowo robia wylewane ... pokazujesz im tylko gdzie leży drut, deski i gwoździe i reszta Cię nie obchodzi ... no, mi sie ich zal zrobiło i pokazałem im końcówki belek stropowych ...niech sobie odpoczną ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 10.04.2007 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 a jezeli lane to rozumiem ze zbrojenie z 4 pretow fi 12 wystarczy przy dlugosci max 210? belek nie bedzie bo strop drewniany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.04.2007 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 nie tylko długośc nadproża i łaczny przekrój zbrojenia konstrukcyjnego jest wazny /ale ile muru niesie nad sobą ... jak rozmieszczone jest to zbrojenie itd/ale zaryzykowałbym - bez przeliczania/, ze tak ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 10.04.2007 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 nie tylko długośc nadproża jest wazna /ale ile muru niesie nad sobą ...jak rozmieszczone jest to zbrojenie itd/ ale zaryzykowałbym - bez przeliczania/, ze tak ... w projekcie mam 2 L 19 na kazde nadproze bez dodatkowego zbrojenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.04.2007 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 w projekcie mam 2 L 19 na kazde nadproze bez dodatkowego zbrojenia zakładam ze budujesz wg typowego projektu/ bez "fajerwerków"/ i nadproże jest obciązone "typowo" z góry a murarze potrafią "wiazac" beleczke /na forum były jednak opisywane przypadki stosowania przez projektanta tak długiego "heba" i o takim przekroju - którego zadna huta w Polsce nie produkowała ... projekt typowy .... oczywiście ... i podpisało sie pod nim kilka "autorytetów" .../ dlatego projektowanie na odległość - to rodzaj wrózenia a najlepiej takie sprawy powinien załatwiac KB - na miejscu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 19.07.2009 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 Buduję dom z betonu komórkowego (solbet "36") jakie radzicie zastosować nadproża tak aby było dobrze za rozsądną cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 19.07.2009 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 jak wyżej czyli jeśli ekipa da radę wylać na budowie (czyli że robotna i solidna) to niech Ci wylewają jesli nie wyleją - patrz na wcześniejsze wpisy najtaniej byłoby gdyby faktycznie ekipa je wykonała, drożej - kupowane zwykłe betoniki i l-ki u najbliżej położonego producenta (ja kupowałam) , nbajdrożej wyjdą Cię systemowe zostaje jeszcze wyjście brzozy - to już byłoby całkiem super, tylko nie każy ma.... P.S. brzoza ....skorpionek i dałam radę .... a tak się bałam i panikowałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.07.2009 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 aaaa i bardzo dobrze ! znaczy trudne sytuacje wyzwalaja w Tobie duza energia - to lubie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 19.07.2009 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 tak jak mówisz ..... kiedy coś się dzieje zaczynam pracować na wysokich obrotach i czuję się jak ryba w wodzie .... każdemu życzę .... przy budowie lepszy taki kop niż depresja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.07.2009 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 a do tego duuuza intuicja - same zalety p.s. w zawodach wymagajacych opanowania, w trudnych sytuacjach /pozar, wypadek, sytuacje losowe, itp powinien "z urzedu" ten znak dominowac .../ wtedy wszystkim trzęsa sie ręce i wpadaja w panike - tylko nie skorpionom ... masz u mnie dużego plusa Daggulka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 19.07.2009 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 A co z parametrami termicznymi w przypadku betonowych, no i czy później z uwagi na różne parametry materiałów nie będzie pęknięć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 19.07.2009 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 nic się nie martw , będzie ok - dodatkowo te betoniki i l- ki są zbrojone więc tym bardziej będzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 19.07.2009 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 Chodzi mi o ewentualne pękięcia na styku BK z elementami betonowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts