daggulka 19.07.2009 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 słuchaj mam chałupę z tego co Ty .... bk 36cm- ściana jednowarstwowa kierbud wyraził zgodę zarówno na betoniki wylewane na budowie jak i na betoniki zakupione u producenta ... jestem upierdliwą babą - z każdą duperelą dzwoniłam a pęknięcia? u mnie się nie zdarzyło ....i nie czytałam żadnego dziennika budowy na tym forum - w którym by się zdarzyło skoro robi się tak ,skoro wyraził zgodę - widać może tak być ..... więc zaufaj innym ...a zyskany czas i nerwy spożytkuj na czymś konstruktywnym , np. pomóż żonie wybrać meble do kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 19.07.2009 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 Nie tylko do kuchni ale również do innych pomieszczeń Ja jednak widziałem pęknięcia i zarysowania na styku różnych materiałów, co ma miejsce w szczególności przy nadprożach. Nie występują one odrazu ale ujawniają się po pewnym czasie. Dlatego męczę ten temat Zastanawiam się czy nie zastosowć kształtek U. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 19.07.2009 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 no ale ....czego się boisz? co się może stać, jak pęknie Ci jeden z trzech przytulonych do siebie betoników nad oknem , zazbrojony zresztą pochwal się ... jakie masz wizje ....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 19.07.2009 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 ponadto pęknięte nadproże można bez problemu naprawić ...to nie jest wada przez którą zawali Ci się chałupa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 19.07.2009 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 A Ty korzystałaś z tych gotowców betonowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 19.07.2009 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 ekmir -tak, z gotowcówna ściany nośne zewnętrzne dawałam l-ki , szerokość 9cm , więc na każdy otwór okienny wlazły 3 nadproża i 9cm styropianu (ekipie nie chciało się pierniczyć z szałowaniem i zalewaniem , więc ostatecznie były same nadproża) na ściany wewnętrzne miałam betoniki , szerokość także 9cm betoniki mają długość 1,20 więc na wewnętrzne otwory drzwiowe spokojnie stykły (a tańsze 3 razy od L-ek) zaopatrywałam się tutaj:http://www.gomar.org.pl/ podejrzyj - wymiary standardowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 19.07.2009 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 Rozumiem, że te l-ki to L19. a pomiędzy nimi styropian (9 cm - jest taki wymiar styropianu?). Czy to wystarczy postawić na ścianie z BK bez jakichkolwiek kombinacji z zaprawą (betonem)? W jaki sposób (jaki układ belek) masz ułożone belki?I nie trzeba stosować stempli i szalunku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 19.07.2009 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 na tym zdjęciu widać te L-ki http://img22.imageshack.us/img22/9562/3105200710jpgzk6.jpg betoniki nie mają tej dodatkowej krótszej części która tworzy "L" no i nie dawało mi spokoju .... nie potrafię sobie przypomnieć jak to bylo dokłądnie ,ale odgrzebałam zdjęcia .... wszystkie natproża w ścianach zewnętrznych - nośnych były podpierane od dołu .... czyli jakby poniekąd szałowane tak jakby faktycznie zalewane od góry betonem ale wiem na pewno, że użyte były niesystemowe gotowe nadproża i docieplone styropianem natomiast sposobu montażu - zabij mnie ...chyba se nie przypomę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 19.07.2009 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 No tak to są L19 tylko jak one były układane. W necie znalazłem informację jak to się robi dla ściany z BK ale o wymiarze 240.Dla takiej ściany stosuje się dwie belki, a Ty stosowałaś 3 no bo grubsza ściana.Tylko jak one były ustawione, w jaki sposób ocieplone i czym wypełnione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 19.07.2009 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 Twoi fachmani spokojnie powinni sobie z tym poradzić - w końcu pewnie nie pierwszy dom budują powiedz im tylko , że są dwie opcje: albo sami wyleją nadproża na budowie , albo kupisz niesystemowe gotowe..... porozmawiaj co proponują, zapytaj o technologię - w końcu też ludzie ....moi ze mną gadali (bo nie mieli innego wyjścia ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A_dam 19.07.2009 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 Witam!Mój majster chce od strony zewnętrznej ściany nośnej wymurować ściankę cienką cegłą, a od środka zrobić szalunek i zalać betonem. To chyba prawidłowe rozwiązanie, jeśli idzie o wykonanie nadproży. Tu Ekmir masz coś o układaniu nadproży (L) http://www.donex.com.pl/?p=p_105&sName=Nadpro%C2%BFa-L19 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 19.07.2009 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 No niestety mam troche doświaczenia i wiem, że z fachmanami to różnie bywa Dlatego też wolę wiedzieć troszkę więcej od nich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 19.07.2009 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 a ja to na nadproża wykombinowałam słupki betonowe z rozbiórki ogrodzenia .Namordowałam się z tymi słupkami jak cholera (wyciąganie,przewóz) ale za to mam nadproża za free Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 20.07.2009 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 a ja to na nadproża wykombinowałam słupki betonowe z rozbiórki ogrodzenia .Namordowałam się z tymi słupkami jak cholera (wyciąganie,przewóz) ale za to mam nadproża za free Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 23.07.2009 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 a ja to na nadproża wykombinowałam słupki betonowe z rozbiórki ogrodzenia .Namordowałam się z tymi słupkami jak cholera (wyciąganie,przewóz) ale za to mam nadproża za free A wiadomo co w nich jest? W zależności od otworu i obciążenia stropem wymagane jest odpowiednie zbrojenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts