Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie nadproze?

Recommended Posts

słuchaj :roll:

mam chałupę z tego co Ty .... bk 36cm- ściana jednowarstwowa

kierbud wyraził zgodę zarówno na betoniki wylewane na budowie jak i na betoniki zakupione u producenta ... jestem upierdliwą babą - z każdą duperelą dzwoniłam :wink:

a pęknięcia? u mnie się nie zdarzyło ....i nie czytałam żadnego dziennika budowy na tym forum - w którym by się zdarzyło :roll:

skoro robi się tak ,skoro wyraził zgodę - widać może tak być .....

więc zaufaj innym ...a zyskany czas i nerwy spożytkuj na czymś konstruktywnym , np. pomóż żonie wybrać meble do kuchni :wink:

Nie tylko do kuchni ale również do innych pomieszczeń ;)

Ja jednak widziałem pęknięcia i zarysowania na styku różnych materiałów, co ma miejsce w szczególności przy nadprożach. Nie występują one odrazu ale ujawniają się po pewnym czasie. Dlatego męczę ten temat :o

Zastanawiam się czy nie zastosowć kształtek U.

ekmir -tak, z gotowców

na ściany nośne zewnętrzne dawałam l-ki , szerokość 9cm , więc na każdy otwór okienny wlazły 3 nadproża i 9cm styropianu (ekipie nie chciało się pierniczyć z szałowaniem i zalewaniem , więc ostatecznie były same nadproża)

na ściany wewnętrzne miałam betoniki , szerokość także 9cm

betoniki mają długość 1,20 więc na wewnętrzne otwory drzwiowe spokojnie stykły (a tańsze 3 razy od L-ek)

zaopatrywałam się tutaj:

http://www.gomar.org.pl/

podejrzyj - wymiary standardowe

Rozumiem, że te l-ki to L19. a pomiędzy nimi styropian (9 cm - jest taki wymiar styropianu?). Czy to wystarczy postawić na ścianie z BK bez jakichkolwiek kombinacji z zaprawą (betonem)?

W jaki sposób (jaki układ belek) masz ułożone belki?

I nie trzeba stosować stempli i szalunku?

na tym zdjęciu widać te L-ki

http://img22.imageshack.us/img22/9562/3105200710jpgzk6.jpg

betoniki nie mają tej dodatkowej krótszej części która tworzy "L"

no i nie dawało mi spokoju .... nie potrafię sobie przypomnieć jak to bylo dokłądnie ,ale odgrzebałam zdjęcia .... wszystkie natproża w ścianach zewnętrznych - nośnych były podpierane od dołu .... czyli jakby poniekąd szałowane tak jakby faktycznie zalewane od góry betonem :roll:

ale wiem na pewno, że użyte były niesystemowe gotowe nadproża i docieplone styropianem :roll:

natomiast sposobu montażu - zabij mnie ...chyba se nie przypomę :oops: :roll:

No tak to są L19 tylko jak one były układane. W necie znalazłem informację jak to się robi dla ściany z BK ale o wymiarze 240.

Dla takiej ściany stosuje się dwie belki, a Ty stosowałaś 3 no bo grubsza ściana.

Tylko jak one były ustawione, w jaki sposób ocieplone i czym wypełnione?

Twoi fachmani spokojnie powinni sobie z tym poradzić - w końcu pewnie nie pierwszy dom budują :wink: :D

powiedz im tylko , że są dwie opcje: albo sami wyleją nadproża na budowie , albo kupisz niesystemowe gotowe..... porozmawiaj co proponują, zapytaj o technologię - w końcu też ludzie ....moi ze mną gadali (bo nie mieli innego wyjścia :wink: :lol: )

Witam!

Mój majster chce od strony zewnętrznej ściany nośnej wymurować ściankę cienką cegłą, a od środka zrobić szalunek i zalać betonem. To chyba prawidłowe rozwiązanie, jeśli idzie o wykonanie nadproży.

Tu Ekmir masz coś o układaniu nadproży (L)

http://www.donex.com.pl/?p=p_105&sName=Nadpro%C2%BFa-L19

Pozdrawiam

a ja to na nadproża wykombinowałam słupki betonowe z rozbiórki ogrodzenia .Namordowałam się z tymi słupkami jak cholera (wyciąganie,przewóz) ale za to mam nadproża za free :lol:

A wiadomo co w nich jest?

W zależności od otworu i obciążenia stropem wymagane jest odpowiednie zbrojenie.