gabik9 10.04.2007 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Witam! Moje pytanie dotyczy wykonczenia kominów. Czy zrobic je z cegieł klinkierowych czy obłożyc płytkami?? Co waszym zdaniem jest lepszym rozwiązaniem? Mam watpliwosci co do cegieł klinkierowych ponieważ kominy do wentylacji grawitacyjnej nie mam zrobionych z cegieł tylko z ksztaltek wentylacyjnych zatem jak zrobic przejscie z kształtek na cegły klinkierowe?? a jezeli cegły top czy muszą one byc pełne?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar8lina 10.04.2007 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Jak ja stałam przed wyborem materiałów na komin przejrzałam mnóstwo tematów na forum i:- płytki będą odpadać- cegła tylko pełna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 10.04.2007 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Chociaż do komina mi jeszcze daleko, daleko, daleko, popieram kar8linę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabik9 10.04.2007 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Zastanawiam sie nad jednym. Czy jest sens wykonywania kominow z cegły klinkieorwnej dla przewodów wentylacji grawitacyjnej skoro można wykorzystać rozwiązania systemowe np. Roben nr 11 http://www.roben.pl/25473.xml Czy ten kominek wentylacyjny można wykorzystac do wentylacji grawitacyjnej?? czy tylko do odpowietrzenia kanalizy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 10.04.2007 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 gabik9 - a w jaki sposób doprowadzisz do tego kominka wentylacyjnego to powietrze?????????? - chyba rurą kanalizacyjną (tak jak do wentylacji kanalizy). Poza tym, ile oszczędzisz na takim rozwiązaniu????, i czy kominiarz wyda Ci poprawną opinię kominiarską (niezbędny dokument do oddania domu do użytku :)). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar8lina 10.04.2007 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Takie kominki nadają się do wentylacji grawitacyjnej jak i mechanicznej jednak należy pamiętać że wentylacja grawitacyjna działa najskuteczniej im wyżej wyprowadzony jest taki kanał; dlatego też prawidłowo powinno wyprowadzać się kominy poza kalenice.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvo 10.04.2007 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Da radę przejść z kształtek na cegłę klinkierową, ja po prostu obłożyłem ją cegłą. Kształtka ma wymiar 20x20, komin wychodzi szeroki na dwie cegły czyli 2x25=50 cm, chyba że zdecydowac się można na cięcie klinkieru, ja tak zrobiłem i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabik9 10.04.2007 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Da radę przejść z kształtek na cegłę klinkierową, ja po prostu obłożyłem ją cegłą. Kształtka ma wymiar 20x20, komin wychodzi szeroki na dwie cegły czyli 2x25=50 cm, chyba że zdecydowac się można na cięcie klinkieru, ja tak zrobiłem i jest ok. ale ta cegłą to juz obłożyłeś od poziomu stropu tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabik9 10.04.2007 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 gabik9 - a w jaki sposób doprowadzisz do tego kominka wentylacyjnego to powietrze?????????? - chyba rurą kanalizacyjną (tak jak do wentylacji kanalizy). Poza tym, ile oszczędzisz na takim rozwiązaniu????, i czy kominiarz wyda Ci poprawną opinię kominiarską (niezbędny dokument do oddania domu do użytku :)). to akurat nie jest kwestia oszczędności....rozważam poprostu jak najrozdąniej rozwiązać to. A powietrze do kominka dostarczę rurą kanalizacyjna lub wentylacyjną a jak bezie uskok to połączeniem elastycznym. Czy orientujecie się jaką sednice przyłączeniową ma ten kominek?? Czy ktoś z was ma wykorzystane kominki wentylacyjne do wentylacji grawitacyjnej?? Mieliście problemy z odbiorami?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts