Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cegły czy płytki klinkierowe??

gabik9

Recommended Posts

Witam!

Moje pytanie dotyczy wykonczenia kominów. Czy zrobic je z cegieł klinkierowych czy obłożyc płytkami?? Co waszym zdaniem jest lepszym rozwiązaniem?

Mam watpliwosci co do cegieł klinkierowych ponieważ kominy do wentylacji grawitacyjnej nie mam zrobionych z cegieł tylko z ksztaltek wentylacyjnych zatem jak zrobic przejscie z kształtek na cegły klinkierowe??

a jezeli cegły top czy muszą one byc pełne??

Zastanawiam sie nad jednym.

Czy jest sens wykonywania kominow z cegły klinkieorwnej dla przewodów wentylacji grawitacyjnej skoro można wykorzystać rozwiązania systemowe np. Roben nr 11

http://www.roben.pl/25473.xml

Czy ten kominek wentylacyjny można wykorzystac do wentylacji grawitacyjnej?? czy tylko do odpowietrzenia kanalizy?

gabik9 - a w jaki sposób doprowadzisz do tego kominka wentylacyjnego to powietrze?????????? - chyba rurą kanalizacyjną (tak jak do wentylacji kanalizy).

Poza tym, ile oszczędzisz na takim rozwiązaniu????, i czy kominiarz wyda Ci poprawną opinię kominiarską (niezbędny dokument do oddania domu do użytku :):):)).

Da radę przejść z kształtek na cegłę klinkierową, ja po prostu obłożyłem ją cegłą. Kształtka ma wymiar 20x20, komin wychodzi szeroki na dwie cegły czyli 2x25=50 cm, chyba że zdecydowac się można na cięcie klinkieru, ja tak zrobiłem i jest ok.

ale ta cegłą to juz obłożyłeś od poziomu stropu tak?

gabik9 - a w jaki sposób doprowadzisz do tego kominka wentylacyjnego to powietrze?????????? - chyba rurą kanalizacyjną (tak jak do wentylacji kanalizy).

Poza tym, ile oszczędzisz na takim rozwiązaniu????, i czy kominiarz wyda Ci poprawną opinię kominiarską (niezbędny dokument do oddania domu do użytku :):):)).

to akurat nie jest kwestia oszczędności....rozważam poprostu jak najrozdąniej rozwiązać to.

A powietrze do kominka dostarczę rurą kanalizacyjna lub wentylacyjną a jak bezie uskok to połączeniem elastycznym.

Czy orientujecie się jaką sednice przyłączeniową ma ten kominek??

Czy ktoś z was ma wykorzystane kominki wentylacyjne do wentylacji grawitacyjnej?? Mieliście problemy z odbiorami??