Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dylatacja mi?dzy wylewk? a ?cian?

Gość

Recommended Posts

Mam pytanie: jaką szerokość powinna mieć dylatacja między wylewką betonową a ścianami. Dylatacje mam zamiar wykonać z pianki poliuretanowej. Pytanie dodatkowe to jak przymocować piankę do ściany (z Maxa).

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chmurka - Weż pacanów jeszcze raz do roboty. Niech robią na swój koszt i swoimi materiałami jeszcze raz. Jak to zrobią i ile będzie to kosztowało nie powinno Cię interesować. Ty masz być tylko zadowolona z z końcowego efektu ich pracy.

I tu kłania się to o czym często piszę trzeba mieć rachunek od wykonawcy lub też podpisana z nimi umowę bo inaczej (oby tak się nie stało) możesz pisać na Berdyczów

z tego co wiem a wylewkę robiła firma mojego znajomego to dylatacja 0,5 cm to trochę za mało, ja dałem 2 cm - styropian i mocowałem papiakami, obejrzeli i stwierdzili że bardzo dobrze, w łazienkach gdzie jest podłogowe dylatacje zrobiłem z taśmy grubość - 1 cm, ale podobno to nie jest konieczne.

z tego co wiem a wylewkę robiła firma mojego znajomego to dylatacja 0,5 cm to trochę za mało, ja dałem 2 cm - styropian i mocowałem papiakami, obejrzeli i stwierdzili że bardzo dobrze, w łazienkach gdzie jest podłogowe dylatacje zrobiłem z taśmy grubość - 1 cm, ale podobno to nie jest konieczne.

2 cm, pod kazda sciana? A jak zamierzasz to zamaskowac? Bez przegiec, 2 razy 2 cm dylatacji starczyloby na podloge o szerokosci 100 m chyba...

Rozszerzalność termiczna jest wprost proporcjonalna do długości elementu pracującego(posadzki).Tak więc jeżeli mamy pomieszczenie o wymiarze nas interesującym 2m to zapewne wystarczyć może wywinięta izolacja (ktoś o tym pisał-to rozwiązanie to takie kompletne minimum,raczej złe) lub 0,5 cm pianki. Jeżeli zaś mamy do czynienia z wymiarem posadzki np 6m to wówczas lepiej oscylować w okolicy 1 cm. 2 cm to już przesada.

HEJ!

Rozszerzalność termiczna jest wprost proporcjonalna do długości elementu pracującego(posadzki).Tak więc jeżeli mamy pomieszczenie o wymiarze nas interesującym 2m to zapewne wystarczyć może wywinięta izolacja (ktoś o tym pisał-to rozwiązanie to takie kompletne minimum,raczej złe) lub 0,5 cm pianki. Jeżeli zaś mamy do czynienia z wymiarem posadzki np 6m to wówczas lepiej oscylować w okolicy 1 cm. 2 cm to już przesada.

HEJ!

Rozszerzalnosc termiczna jest tez wprost proporcjonalna do zmiany temperatury. Mowimy o wylewkach w pomieszczeniach mieszkalnych, gdzie wahania temperatury nie przekraczaja, w najgorszym wypadku, 10 °C. Nawet jesli jest ogrzewanie podlogowe, to te wahania nie sa wieksze, w koncu podloga ogrzewana nie moze byc ciepla, gora 26 °C. Zatem zmiany wymiarow wylewki beda zaniedbywalne. To ja pisalem o wywinieciu izolacji. O to bowiem tu chodzi- wcale nie o dylatacje, ktora ma zniwelowac wplywy rozszerzalnosci termicznej materialow, ale o odizolowanie akustyczne wylewki od scian po to, zeby halas nie przenosil sie po konstrukcji.

Doki

Skoro tak napisałeś to przypuszczam,że wiesz.

Celem zweryfikowania powyższej tezy proponuję przybij sobie listwy cokołowe do parkietu,a nie do ściany i poobserwuj co się będzie działo na wymiarze posadzki 5 czy 6 m..

Akustyka jest tutaj tez ważna ,ale to nie od niej pękają nie zdylatowane posadzki.

HEJ!

Doki

Skoro tak napisałeś to przypuszczam,że wiesz.

Celem zweryfikowania powyższej tezy proponuję przybij sobie listwy cokołowe do parkietu,a nie do ściany i poobserwuj co się będzie działo na wymiarze posadzki 5 czy 6 m..

Akustyka jest tutaj tez ważna ,ale to nie od niej pękają nie zdylatowane posadzki.

HEJ!

Nie wiem, po prostu nie widze problemu. Most z betonu o rozpietosci przesla 50 m i wiecej ma dylatacje kilkucentymetrowe, mimo wiekszych roznic temperatury i wiekszych obciazen. Sam wiem, ze dylatacje sie daje, ale wiem tez, ze ZADNA tutejsza firma posadzkarska nie proponuje do domow mieszkalnych dylatacji szerszych niz kilkumilimetrowe- i jakos wystarcza. Co do parkietu- chyba wchodzimy na inny material. Drewno zmienia swoje wymiary pod wplywem warunkow otoczenia w o wiele szerszym zakresie niz zbrojony beton, prawda?

PS: list cokolowych w ogole sie nie przybija, tylko przykleja. Tak jest ladniej i lepiej trzyma.

hej...ja dalem u siebie .(bez wzgledu na powierzchnie) ok 0,5 cm "luzu od sciany..co do wywijania izolacji poziomej scian (jesli dobrze zrozumialem) to moze byc "problemik ..scian wewnetrznych nie izoluje sie poziomo ..bo i po co??..skoro sa wewnatrz budynku gdzie wilgoc nie ma prawa byc....