Luna_tyk 20.06.2003 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2003 popieram zastosowanie 2 cm pasków styropianu. I to nie ze względu na rozszerzalność termiczną wylewki.Jeśli się zmotywuje należycie brygadę, to wytyczenie na wszystkich ścianach docelowego poziomu wylewki zajmie 2 pracownikom pół dniówki. Drugie tyle zajmie im naklejenie na scianach (do wytyczonego poziomu) dwucentymetrowych pasków styropianu. I co otrzymujemy ?:- owszem, dylatację też- ale przede wszystkim prowadnicę do prowadzenia łaty przy obciąganiu wylewki. I nie pojawi się wtedy "skocznia" w narożu pokoju, co jest nagminne, jeśli brygada używa tylko 2 rurek do prowadzenia łaty. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.06.2003 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2003 człowieku o jakich rurkach piszesz toz to przeżytek zapytajcie tych co robia maszynowo z miksokreta nowa roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 21.06.2003 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2003 Kolego Gościu, tych co leją z miksokreta to policzysz na Forum na palcach. Znacznie więcej będzie takich, co kręcą na budowie beton, lub (co już jest wysoką techniką) kupią gotowy z betoniarni. I położą rurki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 21.06.2003 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2003 He, he mosty 50m i zresztą wszystkie pozostałe też, to sobie jeżdżą na wózkach, a nie na kilkucentymetrowych dylatacjach.Co do szerokości dylatacji, to uważam, że 2cm to za dużo. Jak się ma duże pomieszczenie, to lepiej je podzielić na mniejsze płyty.Ja (a raczej moi majstrowie) dali 1cm, nie oglądając się na mnie (chciałem tak jak forumowicze 2cm) i po sprawie stwierdziłem, że tak jest jednak lepiej.Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doki 21.06.2003 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2003 He, he mosty 50m i zresztą wszystkie pozostałe też, to sobie jeżdżą na wózkach, a nie na kilkucentymetrowych dylatacjach. Grzesiu, nie zrozumiales. Jezdza na wozkach, ale przesuwaja sie o kilka centymetrow- na 50- metrow rozpietosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareko 21.06.2003 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2003 a czy sa jakies specjalne wylewki na ogrzewanie podlogowe? termoprzewodzace z tego co mi mowil kolega, ale czy cos takiego istnieje i ile kosztuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 21.06.2003 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2003 Są specjalne dodatki do betonu do podłogówek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 21.06.2003 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2003 Te kilka centymetrów, które widać, to nie jest konstrukcja nośna, tylko nawierzchnia. Ja pierniczę- jakie wylewki termoprzewodzące na podłogówkę ? Czego to ludzie nie wymyślą, żeby tylko wziąść więcej kasy ? Informuję, że podłogówkę zalewa się zwykłym betonem do posadzek, z dodatkiem plastyfikatora, co by była bardziej plastyczna. Fajnie się czyta to forum- każdy wymyśla coś nowego. W praktyce niewiele jest tutaj wypowiedzi, które nie zahaczałyby o sf. Czyli można, tylko po co wydawać aż tyle pieniędzy, żeby uzyskać taką "wylewkę termoprzewodzącą" ) Ale jazda. Proponuję pójść za ciosem i dać dylatację 5 centymetrów na powierzchni 10m2 Kto da więcej. Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareko 21.06.2003 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2003 Czy mozecie cos wiecej napisac o tym plastyfikatorze, czyli co dokladnie dodac do wylewki na podlogowke elektryczna ?W poniedzialek bede wylewal wiec chcialbym wiedziec co kupic. Ktos mi radzil zwir szamotowy ale tego nigdzie nie ma a nie bede przeciez mlotkiem rozwalal cegiel szamotowych. Z gory dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 22.06.2003 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2003 Jest to specjalny dodatek do betonu do ogrzewania podłogowego na moim terenie do kupienia w każdym sklepie hydraulicznym Jego głównym zadaniem jest to by w betonie było jak najmniej wody a co za tym idzie ograniczyć ilość porów powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 22.06.2003 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2003 Dokładnie. Na pojemniku pisze ...do ogrzewania podłogowego. Moje majstry kupują to w zwykłym składzie budowlanym.Ale- jest jedno ale. Oimw to ogrzewanie elektryczne nie jest zalewane w betonie, a raczej w warstwie kleju pod płytkami. Przynajmniej jeśli chodzi o maty grzejne. Nie wiem jak jest u Ciebie, ale radzę Ci to sprawdzić, bo możesz się przejechać.Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareko 22.06.2003 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2003 beton w sklepie hydraulicznym ?moze ktos podac nazwe sprawdzonego specyfiku, tzn. takiego ktorego sam zastosowaliscie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 22.06.2003 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2003 Np. firmy KAN ale to zależy od regionu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezdomny 22.06.2003 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2003 Koledzy dyskutanci, jako dyletant (nie mylić z dylatacją) któremu dopiero mury rosną zadam pytanie, czy robiliście też dylatację w pierwszej warstwie betonu (zakręciłem ), tzn tym który leży sobie grzecznie na piaseczku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 22.06.2003 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2003 Bezdomny -tak robiłem dylatacje w pierwszej warstwie. Ze styropianu 1cm, teraz przy wylewkach posadzek, też będę robił dylatację z 1cm styropianu. Jeżeli chodzi o tą warstwę na"piasku" to dylatacja się sprawdziła. POzdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 22.06.2003 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2003 Ja pod chudziak dałem keramzyt luzem.Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 22.06.2003 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2003 No cóż, z tym keramzytem to super. Duży może więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 22.06.2003 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2003 Iii... W zeszłym roku mieli promocje, to kupiłem 4 worki. Nawet niedrogo wyszło. Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareko 22.06.2003 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2003 a jak sie nazywa material uplastyczniajacy dodawany do betonu aby posadzka nie popekala pod wplywem zmian temperatury (podlogowka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 22.06.2003 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2003 Na temat wylewek podłogowych jest sporo w wątkachhttp://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=10689http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=2459http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=904Ja zastosował bym zbrojenie włóknami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts