Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dylatacja mi?dzy wylewk? a ?cian?

Gość

Recommended Posts

popieram zastosowanie 2 cm pasków styropianu. I to nie ze względu na rozszerzalność termiczną wylewki.

Jeśli się zmotywuje należycie brygadę, to wytyczenie na wszystkich ścianach docelowego poziomu wylewki zajmie 2 pracownikom pół dniówki. Drugie tyle zajmie im naklejenie na scianach (do wytyczonego poziomu) dwucentymetrowych pasków styropianu. I co otrzymujemy ?:

- owszem, dylatację też

- ale przede wszystkim prowadnicę do prowadzenia łaty przy obciąganiu wylewki. I nie pojawi się wtedy "skocznia" w narożu pokoju, co jest nagminne, jeśli brygada używa tylko 2 rurek do prowadzenia łaty.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

He, he mosty 50m i zresztą wszystkie pozostałe też, to sobie jeżdżą na wózkach, a nie na kilkucentymetrowych dylatacjach.

Co do szerokości dylatacji, to uważam, że 2cm to za dużo. Jak się ma duże pomieszczenie, to lepiej je podzielić na mniejsze płyty.

Ja (a raczej moi majstrowie) dali 1cm, nie oglądając się na mnie (chciałem tak jak forumowicze 2cm) i po sprawie stwierdziłem, że tak jest jednak lepiej.

Grzegorz

Te kilka centymetrów, które widać, to nie jest konstrukcja nośna, tylko nawierzchnia.

Ja pierniczę- jakie wylewki termoprzewodzące na podłogówkę ?

Czego to ludzie nie wymyślą, żeby tylko wziąść więcej kasy ?

Informuję, że podłogówkę zalewa się zwykłym betonem do posadzek, z dodatkiem plastyfikatora, co by była bardziej plastyczna.

Fajnie się czyta to forum- każdy wymyśla coś nowego. W praktyce niewiele jest tutaj wypowiedzi, które nie zahaczałyby o sf. Czyli można, tylko po co wydawać aż tyle pieniędzy, żeby uzyskać taką "wylewkę termoprzewodzącą" ;-))

Ale jazda. Proponuję pójść za ciosem i dać dylatację 5 centymetrów na powierzchni 10m2 ;-) Kto da więcej.

Grzegorz

Czy mozecie cos wiecej napisac o tym plastyfikatorze, czyli co dokladnie dodac do wylewki na podlogowke elektryczna ?

W poniedzialek bede wylewal wiec chcialbym wiedziec co kupic. Ktos mi radzil zwir szamotowy ale tego nigdzie nie ma a nie bede przeciez mlotkiem rozwalal cegiel szamotowych.

Z gory dzieki.

Jest to specjalny dodatek do betonu do ogrzewania podłogowego na moim terenie do kupienia w każdym sklepie hydraulicznym Jego głównym zadaniem jest to by w betonie było jak najmniej wody a co za tym idzie ograniczyć ilość porów powietrza

Dokładnie. Na pojemniku pisze ...do ogrzewania podłogowego. Moje majstry kupują to w zwykłym składzie budowlanym.

Ale- jest jedno ale. Oimw to ogrzewanie elektryczne nie jest zalewane w betonie, a raczej w warstwie kleju pod płytkami. Przynajmniej jeśli chodzi o maty grzejne. Nie wiem jak jest u Ciebie, ale radzę Ci to sprawdzić, bo możesz się przejechać.

Grzegorz