Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dylatacja mi?dzy wylewk? a ?cian?

Gość

Recommended Posts

Ponawiam prosbe o pomoc dotyczącą niezdylatowanej podłogi na gruncie. POwiedzcie, czy teraz[minęło 2 lata od zrobienia betonu] mogę, albo raczej czy powinnam zrobic np. wiertarką rowek wokół ścian z założeniem 1cm.styropianu . Poradżcie co zrobic, chcę za 2tyg. robić wylewki. Jak sobie z tym poradzić? :D Muszę to poprawic. :D

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ponawiam prosbe o pomoc dotyczącą niezdylatowanej podłogi na gruncie. POwiedzcie, czy teraz[minęło 2 lata od zrobienia betonu] mogę, albo raczej czy powinnam zrobic np. wiertarką rowek wokół ścian z założeniem 1cm.styropianu . Poradżcie co zrobic, chcę za 2tyg. robić wylewki. Jak sobie z tym poradzić? :D Muszę to poprawic. :D

Dylatację podkładu betonowego daje się po to aby zapobiec pękaniu na wskutek skurczów betonu.

Po dwóch latach skurcze betonu, które miały wystąpić już wystąpiły. Podkłąd popękał w najsłabszych miejscach i dalej nic nie powinno się z nim dziać.

Jeżeli podkład betonowy nie ma wyraźnych nierówności świadczących o nierównomiernym osiadaniu podsypki pod nim, to sądzę, że mozna to zostawić.

Dla pewności możesz podkład opukać - głuche miejsca będą świadczyły o powstałych pustkach pod nim (w takiej sytuacji należłoby się zastanowić, czy nie skuć go w całości i wykonać od nowa prawidłowo).

Podkład betonowy znajdzie się pod izolacją cieplną w bardzo komfortowych warunkach termicznych (małe zmiany temperatury) i rozszerzalność termiczna w zasadzie mu nie grozi w odróżnieniu od wylewek posadzki, zwłaszcza z ogrzewaniem podłogowym.

Henok, bardzo dziekuję za zainteresowanie tematem i wyjaśnienia. Muszę dodać, że beton na piasku jest mocno spękanyi w bardzo duzym pomieszczeniu i w małej łazience. Pęknięcia są szczelinowe. Mam problem, chociaż przyznam, że trochę mnie uspokoiłeś. Zastosuje Twoją radę, za którą bardzo serdecznie dziękuję. Przy okazji; Poszukuję dobrej ekipy do wylewek, wod.kan., co, budowy tarasu i ocieplenia dużego domu-rejon Dąbrowy Górniczej i Olkusza. Do tej pory nie miałam szczęścia do dobrych fachowcow.

Henok, jeszcze raz dzieki. :D