chmurka 03.07.2003 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 Ponawiam prosbe o pomoc dotyczącą niezdylatowanej podłogi na gruncie. POwiedzcie, czy teraz[minęło 2 lata od zrobienia betonu] mogę, albo raczej czy powinnam zrobic np. wiertarką rowek wokół ścian z założeniem 1cm.styropianu . Poradżcie co zrobic, chcę za 2tyg. robić wylewki. Jak sobie z tym poradzić? Muszę to poprawic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 03.07.2003 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 Ponawiam prosbe o pomoc dotyczącą niezdylatowanej podłogi na gruncie. POwiedzcie, czy teraz[minęło 2 lata od zrobienia betonu] mogę, albo raczej czy powinnam zrobic np. wiertarką rowek wokół ścian z założeniem 1cm.styropianu . Poradżcie co zrobic, chcę za 2tyg. robić wylewki. Jak sobie z tym poradzić? Muszę to poprawic. Dylatację podkładu betonowego daje się po to aby zapobiec pękaniu na wskutek skurczów betonu. Po dwóch latach skurcze betonu, które miały wystąpić już wystąpiły. Podkłąd popękał w najsłabszych miejscach i dalej nic nie powinno się z nim dziać. Jeżeli podkład betonowy nie ma wyraźnych nierówności świadczących o nierównomiernym osiadaniu podsypki pod nim, to sądzę, że mozna to zostawić. Dla pewności możesz podkład opukać - głuche miejsca będą świadczyły o powstałych pustkach pod nim (w takiej sytuacji należłoby się zastanowić, czy nie skuć go w całości i wykonać od nowa prawidłowo). Podkład betonowy znajdzie się pod izolacją cieplną w bardzo komfortowych warunkach termicznych (małe zmiany temperatury) i rozszerzalność termiczna w zasadzie mu nie grozi w odróżnieniu od wylewek posadzki, zwłaszcza z ogrzewaniem podłogowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 03.07.2003 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 Ja chudziaka tez nie dylatowałem. Juz minal rok (w tym zima) i nie było żadnych grożnych pęknięć. Ostatnio robiłem wylewki i tutaj już zrobiłem dylatację bardzo dokładnie 1 cm styropianem. Mam nadzieję, że będzie dobrze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 03.07.2003 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 u mnie chudziak tez nie był zdylatowany..ale nic sie nie stało jest ok, natomiast wylewka to juz dylatacja bedzie 1 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 03.07.2003 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 Henok, bardzo dziekuję za zainteresowanie tematem i wyjaśnienia. Muszę dodać, że beton na piasku jest mocno spękanyi w bardzo duzym pomieszczeniu i w małej łazience. Pęknięcia są szczelinowe. Mam problem, chociaż przyznam, że trochę mnie uspokoiłeś. Zastosuje Twoją radę, za którą bardzo serdecznie dziękuję. Przy okazji; Poszukuję dobrej ekipy do wylewek, wod.kan., co, budowy tarasu i ocieplenia dużego domu-rejon Dąbrowy Górniczej i Olkusza. Do tej pory nie miałam szczęścia do dobrych fachowcow. Henok, jeszcze raz dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts