bluszczyk 10.04.2007 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Trzmielina oskrzydlona (Euonymus alata).Czy ktoś ma doświadczenie na temat tego krzewu. Podczas moich świątecznych spacerów spotkałem taka roślinkę rosnąca w stanie dzikim. Ma bardzo ciekawą korę z wystającymi skrzydełkami. Doczytałem się w internecie, że jest uprawiana w ogrodach dla pięknie wybarwiających się na czerwono jesienią liści, mówi się o płonącym krzewie.Mam pytanie czy jest to ta sama roślina ozdobna, czy w sprzedaży są jej jakie inne odmiany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 10.04.2007 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Tak tylko są to specjalnie wyselekcjonowane odmiany o dużych i licznych kwiatach a co za tym idzie i owocach. Spotkałem się z formą europejska. .http://www.esveld.nl/plantdias/67/67429.jpgto jest forma euonymus europaeus 'Red Cascade' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluszczyk 11.04.2007 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 Tak tylko są to specjalnie wyselekcjonowane odmiany o dużych i licznych kwiatach a co za tym idzie i owocach. Spotkałem się z formą europejska. Dzięki, z tego co się doczytałem to te które widziałem maja mieć żółte drobne kwiaty. Chciałem takie cos zaintrodukować do swojego ogrodu. Ale nie o kwiaty mi chodzi tylko o te płomienne liście, lubię jak jesienią krzewy i drzewa wybarwiają się różnymi kolorami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts