Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W KONICZYNCE 2 pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 114
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja buduję DOM W KONICZYNCE. Jest to wersja z dachem czterospadowym. Jak zaczynałam, to nie było z dwuspadowym, wersji z garażem zresztą też nie było.

Uważam, że ten dom jest bardzo ładny, a przede wszystkim bardzo funkcjonalny! :lol: Mam nadzieję, że po wybudowaniu i wprowadzeniu się tego zdania nie zmienię.

Jestem na etapie więźby dachowej.

Pozdrawiam i gratuluję wyboru :lol:

justa

zapomniałam dodać, że u mnie będzie garaż wolno stojący z pomieszczeniem gospod. na szpargały ogrodowe typu kosiarka itd. Stan surowy zamknięty wybudujemy teraz, żeby można było zimą schować samochody, a wykończymy ,,kiedyś tam" (czytaj: jak będzie na to jakaś kasa). :lol:

pozdrawiam

justa

Oba domy sš ładne , wnętrze wyglšda funkcjonalnie.Nie wiem tylko czy na kominek dobre jest miejsce, podkreslam nie wiem bo nie mam w tym względzie wyobrażni. Moje zdanie takie: Czterospadowy prezentuje się lepiej niż dwuspadowy, ale jeżeli chodzi o wnętrze to dwuspadowy ma znacznie bardziej funkcjonalne, mniej poœcinanych œcian. A więc decyzja należy do Ciebie, zależnie na co stawiasz. Chociaż myœlę że dwuspadowy też nieżle się prezentuje. Ja wybrałam projekt http://www.dobredomy.pl/?id_project=91 - dwuspadowy. Jeżeli możesz to również napisz mi swojš opinię na temat mojego wybranego projektu, bo jeszcze projektu nie kupiłam, a szczerze mówišc to nowy projekt i nie ma na forum zbyt dużo opinii. Pozdrawiam

• 8 months później...

Zdecydowalismy sie na zakup tego projektu i wybudowanie domu.

Projekt funkcjonalny, w sam raz dla naszej rodziny.

Macie doświadczenia, prosze podzielcie sie z nami.

Jakieś przeróbki dokonaliście?

Jesteśmy na etapie wykonania mapy do celów projektowych, pozwolenia na budowę, wiec jeszcze chwila do rozpoczecia budowy.

Pozdrawiam serdecznie.

Witam

My również zdecydowaliśmy się na zakup tego projektu, dzisiaj wysyłam kaskę do Archonu. Zastanawiamy się nad kilkoma niewielkimi zmianami na dole. Chętnie podzielimy się naszymi przemyśleniami i podyskutujemy o nich. Jeśli podasz mi swój adres e-mail to podeślę Ci rysunek tego co wymyśliliśmy.

Witam,

jestem ostatnimi czasy fanem tego projektu i pozwolę sobie napisać o moich planach (zmianach):

- likwidujemy wykusz i balkon z dwóch powodów: koszty i szerokość działki. Moim zdaniem miejsca w salonie wystarczy (a właściwie mam taką nadzieję);

- robimy podwójny garaż (wolę garaż na dwa samochody niż wykusz)

- na górze przenosimy łazienkę z 6 do 5, a w szóstce powstaje garderoba (także na górze są dwa pokoje dzieciaków, ogromniasta sypialnia [nad garażem], garderoba i duża łażiekna)

- no i jeszcze nie wiem po co mi ta szafa w korytarzu przy pomieszczeniu 6 - chyba po nic - wiec garderoba

stanie się większa

- a na koniec jeszcze drzwi w garażu od strony ogrodu

W sumie trochę tego wyszło...choć jeszcze znośnie...

Zapraszam do 'krytyki' :-) i oczywiście czekam na Wasze plany zmian....

pozdrawiam,

Jarek

Ja też przegladałem ten projekt. Jeśli miałbym go budować to wybrałbym wersję 2G, a na poddaszu zrobiłbym układ pomieszczeń jak w wersji podstawowej (bez garażu). Garaż byłby z dachem jednospadowym. Takie zmiany ograniczą koszty budowy. Na parterze pod schodami jest miejsce na małą piwniczkę (widziałem coś takiego - jest O.K.).

U znajomego był kłopot z oknami trójkątnymi, robione na zamówienie, długo czekał na dostawę, jeszcze dłużej na naprawę (szyba zespolona zaparowywała). Standardowe okno chyba trochę oszpeci ten dom,a likwidacja lukarny i wstawienie okien dachowych???

Czy ktoś zamierza ogrzewać koniczynkę ekogroszkiem - czy wystarczy na to miejsca w pom. gospodarczym?

Jeśli ktoś ma rzuty i przekrój wersji 2 G to będę wdzięczny za podesłamie.

[email protected]

Wczoraj zamówiłem wersję 2 tego projektu (bez garażu) garaż będzie dostawiany z boku z dachem jednospadowym - wg odrębnego projektu. Koszt projektu będzie trochę wyższy, ale adaptacja tańsza - w środku prawie bez zmian.

Pytanie do osób mających projekt - czy jest coś w projekcie na co trzeba zwrócic uwagę, poprawić?

• 2 weeks później...
Moze ktoś jeszcze zakupił ten projekt i podzieli sie spostrzeżeniami?

No to sobie kupiłem ten projekcik. Nie przejrzałem jeszcze wszystkiego,ale tak na gorąco to:

1. Wkurzające są zielone nadruki na każdej stronie( Archon itd.), przez nie rysunki - prawie wszystkie w skali 1:100 - są jeszcze mniej czytelne. Płacę za projekt, a nie za zielone bazgroły w tle rysunku technicznego - można przecież zrobić kolorową ramkę.

2. Brak uziomu fundamentowego.

3. Doprowadzenie powietrza do kominka jest tylko w opisie.

4. W pom. gosp. jest nawietrzak w ścianie - robicie tak? Zimą to chyba nieźle dmucha?

5. Jakby tak zrobić przy kuchni komin z 4 kanałami to nie trzeba by robić rury w garderobie (łazienka na piętrze do komina kuchennego, garderoba do tego od kotłowni).

6. Ocieplenie dachu - wełna 20 cm - podobno to mało.

Czekam na odzew

13hp

Nadruk jest faktycznie wkurzający :evil:

My narazie zastanawaimy sie nad zmianami:

-likwidacja okna w garażu,

-przeniesienie łazienki z 5 na 6,

-zmniejszenie odległości kominka od ściany poprzez usytuowanie komina od poddasza (tak nam popdpowiedział wykonawca).

Zmian konstrukcyjnych nie robimy, bo to dodatkwoe koszty a obecny plan domu akceptujemy.

Mamy pierwsze schody w uzyskaniu warunków przyłaczenia do sieci gazowniczej.

Odległośc od punktu przyłaczeniowego wynosi 19m i wg opini Spółki Gazowniczej przyłączenie nas jest dla nich nieefektywne, bo koszt przyłacza wynosi 8 tys - dla nich to prawie plajta :evil: :roll: Nie ważne, ze działka w planie zagospodarowania, ze wokół nas powstanie osiedle domów jednorodzinnych łacznie z zabudową gminną. No i dostaliśmy odmowę, chyba że w 70% sfinansujemy budowę przyłacza :evil:

A co my na to? Złotówki nie dołozymy do budowy przyłacza. Postanowiliśmy inczej rozwiązać ogrzewanie: wynajmiemy baniak lub zamienmy piec co na groszek.

Narazie czekamy na warunki z MPWiK, i tu tez problem :evil: Ale postanowiliśmy wybudowac własną studnię, wodę zbadać czy nadaje sie do celów spożywczych, jeśli nie to oczywiście czekamy aż w naszym rejonie zacznie sie budować znamienita osoba :evil:

Najważniejsze,ze mamy prund :wink: i wpięcie do kanalizy z resztą sie może uporamy.

Uffffff to dopiero poczatek :evil:

Czy ktoś zamierza ogrzewać koniczynkę ekogroszkiem - czy wystarczy na to miejsca w pom. gospodarczym?

Tak, my bierzemy pod uwagę to ogrzewanie, ale nie wiem czy w pomieszczeniu gosp sie zmiesći. Narazie walczymy z warynkami przyłaczenia, w przyszłym tyg lece do architekta wiec odpowiem.

Wróciłam od architekta.

Jestem zszokowana. :evil:

Koszt adaptacji projektu (żadnych zmian konstrukcyjnych, wiec po co ta adpatacja? :o ) 3 przyłżcza i plan zagospodarowania działki - 3800 zł :o

Koszt przeprojektowania fundamentów (szkody górnicze) - 800 zł.

Ile Was kosztuje/kosztowała adaptacja projektu do uzyskania pozwolenia na budowę ???