Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co zmieniła w Was budowa...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Odkryłam w sobie nieprzebrane pokłady siły, samozaparcia i to że człowiek jest się w stanie nauczyć wszystkiego. Gipsuję, kleję płytki, robię tynki strukturalne.

Docenia się umiejętności nabyte wcześniej - umiejętność szycia -dzięki czemu zaoszczędza się na kupnych zasłonach i takie tam. A siwe włosy - owszem pojawiły się. I ... równo rok od rozpoczecia budowy pojawiła się nieoczekiwana ciąża. Na szczęscie już mieszkamy i pozostały tylko drobne rzeczy do zrobienia.

Odkryłam w sobie nieprzebrane pokłady siły, samozaparcia i to że człowiek jest się w stanie nauczyć wszystkiego. Gipsuję, kleję płytki, robię tynki strukturalne.

Docenia się umiejętności nabyte wcześniej - umiejętność szycia -dzięki czemu zaoszczędza się na kupnych zasłonach i takie tam. A siwe włosy - owszem pojawiły się. I ... równo rok od rozpoczecia budowy pojawiła się nieoczekiwana ciąża. Na szczęscie już mieszkamy i pozostały tylko drobne rzeczy do zrobienia.

A więc jednak budowa wydobywa z nas ukryte talenty :) Ja póki co nauczyłam się malować ściany :wink: Ale wiem, że jestem w stanie wszystkiego sie nauczyć. Jak trzeba będzie to ułożę dachówkę :wink:

Choc budoa mojego domu jest pierwsza samiodzielna (20 lat temu pomagalem przy budowie rodzicow), to okazalo sie ze jak sie bardzo chce to mozna sie nauczyc b. wielu rzeczy. Bylem zielony w wielu budowlanych czynnosciach, a na swojej budowie zrobile elektryke, ulozylem i podlaczylem system alarmowy, oblozylem regisami poddasze (ale juz nie wykonczylem) a teraz ukladam podlogi panele). Takze jak ktos chce to sie nauczy.

ODWAGI LUDZIE

jestem handlowcem i mialem nadzieje, ze bede sie targowal. lipa bo malo gdzie jest towar i nikt targowac sie nie chce :evil:

mam kilka siwych wlosow choc przed 30-ka jestem, troche schudlem i punktualnie wychodze z biura pedzac szybko na dzialke. nie wyjezdzamy w weekendy do romantycznych hoteli, nie plaujem w tym roku wakacji jak zwykle w chorwacji bo nam szkoda czasu. kupujemy soebie drobiazgi na imieniny, rodziny, walentynki, dzien kobit lub dajemy sobie je z opoznieniem bo nigdy nie ma czasu aby wyskoczyc na dluzsze zakupy

Gdybym mial wiekszy buddzet to wzial bym firme i sie o nic nie martwil a tak to czlowek dzwon, jezdzi, rozmawia, przeglada net, czyta, pisze, pisze, pisze ......

Zgodnie z zasadą : jeśli ktoś ma mi spier... za pieniądze to wolę sobie sam spier... za darmo. Na budowie okazało się to całkiem dobrą zasadą jak do tej pory. Przypływ chęci i parcie do wiedzy budowlanej, nie mówiąc o dodatkowym polu do dyskusji, rozmów i znajomości. Budowa doskonale wpływa na ogólną kondycję, tonizująco i łagodząco na charakter...pod warunkiem właściwego dystansu :)

kiedyś myślałem, że dom jest poza zasięgiem - dziś się okazuje, że to mieszkania często są poza zasięgiem 8)

włosów siwych tez parę przybyło, parę piwek więcej wypitych żeby się odstresować - chociaż bardziej przez pogodę bo z wykonawcami trafiło nam się chyba bajkowo - odpukać jakiegokolwiek nie braliśmy

kiedyś myślałem, że dom jest poza zasięgiem - dziś się okazuje, że to mieszkania często są poza zasięgiem 8)

włosów siwych tez parę przybyło, parę piwek więcej wypitych żeby się odstresować - chociaż bardziej przez pogodę bo z wykonawcami trafiło nam się chyba bajkowo - odpukać jakiegokolwiek nie braliśmy

Ano właśnie, dlatego też nasi budowlańcy są bardziej wlańcy niż budo.

Przecież oni w ciągłym stresie... :D

• 1 year później...

nasza budowa pogorszyła nasze życie prywatne....,

mamy mniej cierpliwości a dużo nerw dla siebie nawzajem,

jak coś idzie nie tak to padają oskarżenia wzajemne,....

a wtedy mój mąż powtarza mi uparcie swoją doktrynę : mówiłem że ja się na budowie nie znam, chciałaś to masz, buduj sie......

wielka próba naszego zwiazku; po budowie moge powiedziec ze nauczylem sie wielu rzeczy z ktorymi nigdy nie mialem styczności dziś wszystko mogę zrobić. Budowa to wg mnie szkola przetrwania-czasem można zwariować.

Oczywiscie mam manie patrzenia w kazdym pomieszczeniu w ktorym sie znajduje na elementy wykonczeniowe po prostu nie moge sie powstrzymac

draznie mnie niedoróbki np w sklepach czy u sasiada :wink:

CMyK

• 3 weeks później...