Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tanio chcę wybudować dom!

SLAEY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 80
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięi Marzin - na pewno zajrzę do Twojego dziennika.

Ale jeśli mam wydać 400kzł, to bym się za budowę nie brał!!!

Planuję wykończyć tylko dół a górę potem - w przyszłości.

Jak pisałem chcę to zrobić tanio. Ekipę mam w dobrej cenie, materiał na ściany nośne to jakieś 20 000, fundamety i piwnicę to 18 000 + stropy. W myślę, że stan surowy zamknięty uda mi się wykonać w granicy 100 000 zł, dach mam ze swojego materiału (krokwie , łaty itp.), robotę dachu za darmo. Dużo będę robił sam...

Nie żebym się wymądrzał, ale tego domu raczej nie dasz rady postawić za 200kpln. Oby się udało. Ja też wiele rzeczy staram się robić sam, ale w skali całego domu, procentowo nie są to duże oszczędności.

Witam

Ponieważ jestem już po tych wszystkich etapach budowy o których tutaj mowa i od dwóch lat mieszkam na swoim to mogę powiedzieć tylko tyle, że przewidywane koszty budowy( liczone dosyć dokładnie ale przez laika) trzeba dodać 100 % i jeszcze 30 %. Potwierdza się to u moich sąsiadów.

Ale nie poddawajcie się.

Pozdrawiam

Witam,

mam prośbę - czy możecie mi pomóc ?

Chcę podmienić fundamety i ściany nośne z betonu lanego B15 na betonity. Tylko nie wiem jak to wyliczyć. Bo betonu lanego mam :

- Ławy fundamentowe, betonowe, beton B15 --- 14,25 m3 (tego nie ruszam)

- Ściany zewnętrzne piwnic, monolityczne, betonowe, beton B15 gr. 30cm ---30,70 m3 (tutaj chcę zastąpić betonitami). Tylko pytanie ile bloczków pokryje wartość 30,70 m3 ? Bloczki mam takie: 380x250x120, z czego wychodzi mi, że potrzebowałbym jakieś 2600 bloczków - czy to możliwe? Czy ja dobrzę liczę ?2600 bloczków to łączna ich powierzchnia wynosząca 30m3.....

Pozdrawiam

Gość M@riusz_Radom
moze i prosty ale jaki brzydki - przepraszam, jezeli kogos urazilam mi sie nie podoba

Ja to nazywam "złotym środkiem" między możliwościami finansowymi i pragnieniem posiadania domu ;) i TAKI dom jest możliwy do wybudowania w cenie ok 150 000 PLN.

A czy brzydki ?

http://tinyurl.com/2wuq8z

Gość M@riusz_Radom
Ładne domki,

ładne samochody,

ładne kobiety to

dobra luksusowe.

I za wszystko zapłacisz kartą MasterCard ;)

Dom buduję dla siebie - nie na pokaz. Ma być taki, żeby mnie nie wykończył finansowo i przy okazji zgodny z warunkami zabudowy, coby nie wyróżniał się zbytnio wśród sąsiedniej zabudowy ;)

A że skromny ? To chyba zaleta ! :)