zgudi 10.04.2007 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 witam jak wyglada kwestia budowy altanki, wiaty o powierzchni 16 m2? z tego co się orientowałem wystarczy tylko zgłoszenie do starostwa jakie sa konsekwencję niezgłoszenia takiego faktu? i czy jest ono rzezczywiscie konieczne chce postawić drewniany domek z przeznaczeniem IMPREZKA_GRILL pozdrawiam Rafal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 10.04.2007 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 zgłoś koniecznie, musisz czekać 30 dni na zaczęęcie robót- kary sa duże jak wykryją- zyczliwy sąsiad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 10.04.2007 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Poczytaj Prawo Budowlane.Znajdziesz na google. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 10.04.2007 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Witam, jak wyglada kwestia budowy altanki, wiaty o powierzchni 16 m2? z tego co się orientowałem wystarczy tylko zgłoszenie do starostwa USTAWA z dnia 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane1 z późn. zm. (...) Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa: (...) 2) wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 25 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki; (...) Art. 30. 1. Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga: 1) budowa, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 1–3, pkt 5–19 i pkt 21 jakie sa konsekwencję niezgłoszenia takiego faktu? i czy jest ono rzezczywiscie konieczne grzywna + ew. nakazanie rozbiórki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zgudi 10.04.2007 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 serdecznie dziekuję za wszystkie odpowiedzi jutro składam zgłoszenie a w międzyczasie susze materiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magangs 11.04.2007 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 A czy taka altanke mozna postawic przy samym plocie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 11.04.2007 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 A czy trzeba sie silić na jakiś szkic/projekt czy wystarczy opis, czy wogóle nie trzeba sie rozwodzic , tylko napisać: Zgłaszam to i to o pow. takiej a takiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 11.04.2007 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 są na to gotowe druki, tam wsio "stoi" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 11.04.2007 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 3 m od płotuhttp://images20.fotosik.pl/213/5b7d2cd78b074d47med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 11.04.2007 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 są na to gotowe druki, tam wsio "stoi" Masz jakiś wzór? Albo linka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 11.04.2007 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 A jak się ma sprawa ,gdy posadawiam domek gospodarczy nietrwale,czyli bez podmurówki betonowej,czy też fundamentów. Na przykład posadowienie na bloczkach betonowych leżących "luzem" lub nawet bezpośrednio na trawie?? Czy obejmuje mnie casus "Wozu Drzymały"?????? Rozumiem altanę kotwioną w gruncie,rozumiem garaż blaszany na fundamenciku na stałe ale domek gospodarczy luzem ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 11.04.2007 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 ..... ale domek gospodarczy luzem ??? ....przewróci się przy pierwszym silniejszym podmuchu wiatru.Koło mnie wiatr powyrywał drzewa z korzeniami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 12.04.2007 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 są na to gotowe druki, tam wsio "stoi" Masz jakiś wzór? Albo linka? http://images22.fotosik.pl/95/2d412c0c7748a63am.jpg chyba da się przeczytać (?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 12.04.2007 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 ..... ale domek gospodarczy luzem ??? ....przewróci się przy pierwszym silniejszym podmuchu wiatru.Koło mnie wiatr powyrywał drzewa z korzeniami! Nie dramatyzuj.Takich wichur jak były tej zimy nie było od 100 lat w Polsce. Wiadomo,że taki domek nie może stać "luzem".Pytałem się o przepisy regulujące takie rzeczy. To może wyjaśnie jak chciałem zrobić. Fundament,na nim w każdym narożniku,oraz w połowie odległości bloczki betonowe na równo z ziemią lub ciut nad nią Zakotwienie elementów konstrukcyjnych domku w taki sposób by ewentualnie można było je odkręcić /śruby,kotwy/ i przestawić domek w razie kontroli.Dla urzędu taki domek nie jest na trwale związany z podłożem. Ale pytałem się o przepisy regulujące posadowienie/lokalizację takich altan/domków narzędziowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 12.04.2007 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 Zakotwienie elementów konstrukcyjnych domku w taki sposób by ewentualnie można było je odkręcić /śruby,kotwy/ i przestawić domek w razie kontroli.Dla urzędu taki domek nie jest na trwale związany z podłożem. Mam tak domek 12m2 i przetrwał wichury bez problemu. W każdym rogu po 2 bloczki fundamentowe ułożone na sobie i przewiercone na wylot. Przez to pręt gwintowany, nakrętka od spodu i ponad belką dolną domku. Trzyma się cacy. Bloczki obsypane ziemią tak, że podłoga domku jest tylko trochę ponad ziemią. Na razie nie zgłaszałem, bo to typowe zastosowanie "na budowę", ale potem chciałbym to "zalegalizować"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zgudi 13.04.2007 05:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 wypełniłem 2 wnioski dołaczyłem mapke na której wrysowałem miejsce altanki (nie może stac w blizszej odległosci niz 1 m od przyłaczy-gaz) dołaczyłem ksero zdjecia gotowej altanki nie wdajac sie juz w szczególy zostawiłem w starostwie maja mc na ustosunkowanie się żadnej łachy tak naprawde nie robią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts