Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dlaczego Ytong?

Recommended Posts

cześć wszystkim!!!

Ja mam zamiar zacząć w lipcu (bo może uda się wyszarpnąc trochę urlopu). Jestem na etapie podjęcia decyzji z czego stawiać ściany i jak na razie myślę o Prothermie ale widzę, że Ytong podbija budowy. Czyżbym popełniał błąd?

A tak w ogóle czy jest tu ktoś z okolic Poznania?

Ciao !

loniu,

ja wcale nie chce nikogo przekonywac z czego ma budowac. bo kazdy ma inne spojrzenie na pewne sprawy,rozne finanse, warunki, etc.

ja zdecydowalam sie na zwykly beton komorkowy plus styropian.

a to dlatego,ze jest to najpopularniejsza metoda i wszyscy ja potrafią.i jest tania.

aczkolwiek przyznaje,ze ostatnio istnieje moda na porotherm (na pewno uzasadniona), ale ja sie jej nie poddam.bo nie moge sobie na to pzowolic z roznych wzgledow. a zreszta to i tak niewazne z czego sie buduje. wszystkie materialy sa dobre.kwestia wyboru :wink:

Ytong (rozszerzając-beton komórkowy) to moim zdaniem najlepszy materiał dla tych którzy chcą zbudować mały energooszczędny i tani w eksploatacji domek metodą gospodarczą (np. DO6 Muratora)Ściany, z wyjątkiem pierwszej warstwy, zbudować można samemu, otynkować też - tynkiem cienkowarstwowym. Wszelkie prace wykończeniowe w środku też nie są skomplikowane. Np. tapety przykleja się bezpośrednio na ścianę.

Ketiso - uważaj co mówisz, bo się obrażę :wink: Kupiłem to koreańskie autko dla żony i jeździ bardzo dobrze (2.5r, 46tys.km). Przy tej cenie rzuciliśmy się nawet na ABS, poduchy i inne bajery - więc tanie i bezpieczne (o ile ten wymiar może być bezpieczny). A może ja źle odczytałem - może Ty polecasz Ytonga? Beton komórkowy (a takim jest Ytong) jest polskim wynalazkiem - jeden ze sposobów jego produkcji opracowano niezależnie w Polsce. Więc jak to z tą Koreą? PTH jak pokazuje reklama został wynaleziony przez Chińczyków :wink:

Loniu - chyba trochę przesadzasz. Nie każde białe to Ytong. Ja dałem wpełni polski i jak miałbym ochotę na 1-warstwowe, to też chyba pomyślałbym o polskim. Cena niższa, a jakość już podobna.

Ja jestem z Poznania i z budową ruszam w czerwcu. Z Ytonga. O naszym wyborze zadecydowały następujące względy (kolejnosc przypadkowa): porządek na budowie, mury rosną w oczach, dobre wskażniki ciepła, pozytywne doswiadczenia kilku naszych znajomych, którzy w domach z Ytonga już mieszkają, doradztwo techniczne Ytonga i polecana przez nich ekipa z certyfikatem.

Beton komórkowy ma bardzo dobre parametry jeśli chodzi o tzw. oddychanie, współczynnik przenikania pary wodnej wynosi 225 (dla cegły od 105 do 150, mniejsza o jednostkę), o ile ktoś go nie dociepli styropianem :smile:. Niekoniecznie trzeba brać cały system, ja nadproża do działówek kupiłam ceramiczne, były tańsze i świetnie się sprawdzają, do zewnętrznych wylewałam z betonu. Beton kom. dobrze współpracuje z innymi materiałami.

A co sądzicie o ofercie Prefbetu Śniadowo?

Robią białe betony odmian 400, 500, 600 i 700, mają pełną ofertę (bloczki, płytki, elementy nadproży, elementy docieplenia wieńca + zaprawy) - cenowo bardzo atrakcyjnie.

Polecam lekture strony http://www.prefbet.pl

Poza tym mnóstwo szczegółów konstrukcyjnych w zakładce Instrukcje murowania/detale konstrukcyjne.

Pozdrawiam - Alek

pisząc o koreańskiej firmie miałem na myśli tylko i wyłącznie ruchy cenowe które powodują,że dana firma bardzo dobrze sprzedawała auta za pół darmo serwis itp. Wszystkich którzy poczuli się tym dotknięci(Frankai) informuję,że nie było moim celem podwarzanie jakości Ytonga czy koreańskiego auta(bo te uważam są w obu przypadkach OK). Innymi słowy czasami powodem szybkiego wchodzenia na rynek jest czasami cena .

Hej!