loniu 25.02.2002 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2002 cześć wszystkim!!!Ja mam zamiar zacząć w lipcu (bo może uda się wyszarpnąc trochę urlopu). Jestem na etapie podjęcia decyzji z czego stawiać ściany i jak na razie myślę o Prothermie ale widzę, że Ytong podbija budowy. Czyżbym popełniał błąd?A tak w ogóle czy jest tu ktoś z okolic Poznania? Ciao ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.02.2002 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2002 mojej budowy nie podbije np. ani jeden ani drugi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loniu 25.02.2002 14:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2002 Opal w takim razie z czego budujesz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 25.02.2002 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2002 loniu. nie wiem czy pamiętasz jak kilka lat temu koreańska firma samochodowa podbijała polski rynek samochodowy(tytułem komentarza) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.02.2002 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2002 loniu, ja wcale nie chce nikogo przekonywac z czego ma budowac. bo kazdy ma inne spojrzenie na pewne sprawy,rozne finanse, warunki, etc. ja zdecydowalam sie na zwykly beton komorkowy plus styropian. a to dlatego,ze jest to najpopularniejsza metoda i wszyscy ja potrafią.i jest tania. aczkolwiek przyznaje,ze ostatnio istnieje moda na porotherm (na pewno uzasadniona), ale ja sie jej nie poddam.bo nie moge sobie na to pzowolic z roznych wzgledow. a zreszta to i tak niewazne z czego sie buduje. wszystkie materialy sa dobre.kwestia wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rchmielewski 25.02.2002 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2002 Ytong (rozszerzając-beton komórkowy) to moim zdaniem najlepszy materiał dla tych którzy chcą zbudować mały energooszczędny i tani w eksploatacji domek metodą gospodarczą (np. DO6 Muratora)Ściany, z wyjątkiem pierwszej warstwy, zbudować można samemu, otynkować też - tynkiem cienkowarstwowym. Wszelkie prace wykończeniowe w środku też nie są skomplikowane. Np. tapety przykleja się bezpośrednio na ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loniu 25.02.2002 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2002 ketisowspominajac koreanska firme masz na myski ytong? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 26.02.2002 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2002 Ketiso - uważaj co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 26.02.2002 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2002 Ketiso - uważaj co mówisz, bo się obrażę Kupiłem to koreańskie autko dla żony i jeździ bardzo dobrze (2.5r, 46tys.km). Przy tej cenie rzuciliśmy się nawet na ABS, poduchy i inne bajery - więc tanie i bezpieczne (o ile ten wymiar może być bezpieczny). A może ja źle odczytałem - może Ty polecasz Ytonga? Beton komórkowy (a takim jest Ytong) jest polskim wynalazkiem - jeden ze sposobów jego produkcji opracowano niezależnie w Polsce. Więc jak to z tą Koreą? PTH jak pokazuje reklama został wynaleziony przez Chińczyków Loniu - chyba trochę przesadzasz. Nie każde białe to Ytong. Ja dałem wpełni polski i jak miałbym ochotę na 1-warstwowe, to też chyba pomyślałbym o polskim. Cena niższa, a jakość już podobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 26.02.2002 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2002 Ale mowimy o Ytongu czy Heblu nie tylko jako o materiale ale o calym systemie (a polskie firmy nie maja jeszcze takiego wyboru elementow uzupelniajacych systemowych), aczkolwiek zaczyna sie ich oferta rozszerzac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loniu 26.02.2002 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2002 jedno mnie tylko niepokoi fachmany twierrza, że sciany ceramiczne maja ta zalete, że lepiej oddychają a beton komórkowy kiepsko?.Czy ktoś wie jak to jest z Prothermem czy rzeczewiście dom musi być zaprojektowany pod cały system? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlaKa 26.02.2002 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2002 Ja jestem z Poznania i z budową ruszam w czerwcu. Z Ytonga. O naszym wyborze zadecydowały następujące względy (kolejnosc przypadkowa): porządek na budowie, mury rosną w oczach, dobre wskażniki ciepła, pozytywne doswiadczenia kilku naszych znajomych, którzy w domach z Ytonga już mieszkają, doradztwo techniczne Ytonga i polecana przez nich ekipa z certyfikatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rchmielewski 26.02.2002 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2002 Moim zdaniem ściany można śmiało budować z polskiego betonu komórkowego, natomiast inne elementy "przepłacić" w heblu lub ytongu np. nadproża czy lementy docieplenia wieńca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 26.02.2002 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2002 Beton komórkowy ma bardzo dobre parametry jeśli chodzi o tzw. oddychanie, współczynnik przenikania pary wodnej wynosi 225 (dla cegły od 105 do 150, mniejsza o jednostkę), o ile ktoś go nie dociepli styropianem . Niekoniecznie trzeba brać cały system, ja nadproża do działówek kupiłam ceramiczne, były tańsze i świetnie się sprawdzają, do zewnętrznych wylewałam z betonu. Beton kom. dobrze współpracuje z innymi materiałami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loniu 26.02.2002 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2002 wpadłem na genialny pomysł zbuduje połowe z Prothermu a reszte na zmianę z Ytonga i polskich bloczków - oczywiście żartuję ale wybór nie jest prosty. Przydałoby się trochę konkretnej krytyki każdego z materiałów. Gdzie jesteście doswiadczeni budowlańcy ???!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loniu 26.02.2002 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2002 ups właśnie zauważyłem, że to jest Porotherm a nie Protherm sorry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
will 26.02.2002 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2002 Ja uwazam ze trzeba dobrze policzyc koszty zakupu materialow.Moim zdaniem nie oplaca sie inwestowac w Ytong poniewaz sa materialy duzo tansze i tej samej jakosci jak firm renomowanych a zaoszczedzone pieniadze na pewno przydadza ci sie pozniej przy wykonczeniu domu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.02.2002 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2002 A co sądzicie o ofercie Prefbetu Śniadowo?Robią białe betony odmian 400, 500, 600 i 700, mają pełną ofertę (bloczki, płytki, elementy nadproży, elementy docieplenia wieńca + zaprawy) - cenowo bardzo atrakcyjnie.Polecam lekture strony http://www.prefbet.plPoza tym mnóstwo szczegółów konstrukcyjnych w zakładce Instrukcje murowania/detale konstrukcyjne. Pozdrawiam - Alek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
will 26.02.2002 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2002 Prefbet jest ok i bardzo polecam bedowac z tego materialu .poza ty oferta jest bardzo bogata i nie droga . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 26.02.2002 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2002 pisząc o koreańskiej firmie miałem na myśli tylko i wyłącznie ruchy cenowe które powodują,że dana firma bardzo dobrze sprzedawała auta za pół darmo serwis itp. Wszystkich którzy poczuli się tym dotknięci(Frankai) informuję,że nie było moim celem podwarzanie jakości Ytonga czy koreańskiego auta(bo te uważam są w obu przypadkach OK). Innymi słowy czasami powodem szybkiego wchodzenia na rynek jest czasami cena .Hej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts