Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dlaczego Ytong?

Recommended Posts

przykładowe wilgotności w murze wybranych materiałow budowlanych w warunkach najmniej korzystnych(ściana północna):

beton kom.-6,5%

beton zwykły-4%

ceramika-1,4%

wilgotność ta znakomicie wpływa na obniżenie parametrów cieplnych deklarowanych przez producentów(stan suchy). To gdzie każdy z nas mieszka czy w laboratorium (stan suchy) czy `na dworze` stan naturalny bytowania jest oczywiste. warto też wspomnieć że każdy z materiałow wymienionych inaczej przenosi tą wilgotność na wzrost wspólczynnika U. Tutaj nie spotkałem się zpolskimi badaniami ale zachodnie podają konkretne wartości w odniesieniu do każdego procenta wilgotności materiału

A ja uważam że koreaskie auta to szajs i brak smaku (to tyczy się także japońskich). Przyrównałbym to tak ceramika = mercedes, Alfa Romeo, Ford Mustang, Daewoo i inne Hundaje = beton komórlowy, (japończyki może ten najlepszy)i tym samym wyrażam swoją opinię o budowaniu bunkrów, tzn. betonowców komórkowych.

Kazdy z tych materialow jest dobry i ma swoich zwolennikow.

Porotherm poprzez pustki powietrzne akumuluje cieplo, przepuszcza pare wodna z wnetrza domu ,tworzac korzystny mikroklimat, jest malo nasiakliwy, ale trudniej sie go obrabia. co do opinii ze ceramika jest zdrowa. Z tym takze jest roznie z tego wzgledu, ze glina sluzaca do wyrobu ceramiki moze pochodzic z zloz o podwyzszonej radioaktywnosci (ponizej normy oczywiscie).

Beton komorkowy jest materialem o dobrych wlasciwosciach chroniacych cieplo, latwo obrabialny i ma rowniez dobra paroprzepuszczalnosc. Wada jest nasiakliwosc, ze wzgledu na duza porowatosc materialu, gdy pory sa otwarte wilgoc latwo dostaje sie do materialu. W przypadkach betonu komorkowego z zamknietymi porami ( Ytong ) nasiakliwosc jest znacznie obnizona. Latwo sprawdzic wkladajac kawalek bloczka do wody na 24h i porownac wage sprzed i po zanuzeniu.

Nie ma mowy aby wyrobić sobie jakąkolwiek opinię na podstawie rozmów z firmami - byłem przedwczoraj na zakończonych właśnie targach "Intebud" w Łodzi.

Liczy się, u nowicjusza, jedynie rozmowa z użytkownikami domów zbudowanych z tych lub innych materiałów.

Chciałbym aby MURATOR dołączał czasami artykuły (może cykl) o budowaniu w Czechach, Austrii, Niemczech, Niderlandach i Skandynawii - najbardziej popularne materiały, metody, trendy etc.

Pozdrawiam

Uwazam ze troche przesadacie z paroprzepuszczalnoscia. Przez sciane przechodzi jedynie okolo 3% pary wodnej z domu (reszta przez wentylacje, nieszczelnosci). Problem z kondensacja pary wodnej wystepuje przewaznie wtedy jesli macie sciane wielowarstwowa i dana izolacje cieplna parokrotnie. Przy nowo projektowanych scianach jedno i dwuwarstwowych takie problemy nie wystepuja. Poza tym kondensacja nastepuje w scisle okreslonych warunkach, ktore na szczescie sa tylko przelotne i nie trwaja dlugo. Nie demonizujcie problemu paroprzepuszczalnosci

A co ze stropem - mam w projekcie w całości wylewany ale chec zrobić także z pustaków stropowych. Czy materiały stropowe są również tak istotne - w końcu strop jest wewnątrz budynku. Czy ktoś orientuje się ile mniejwięcej kosztuje m kwadratowy stropu w poszczególnych technologiach?

Ludzie - dyskusje czy b.k., czy PTH, czy polski, czy zagraniczny, czy inne i tak nic Wam nie dadzą. Jeżeli nie macie jakichś szczególnych uwarunkowań (fabryka za płotem, okropna wilgotność miejsca, itp.) to i to i to jest dobre. Ja mam b.k., co nie oznacza, że skrytykuję PTH czy Maxa.

Loniu - oto gdzie znajdziesz w Muratorze informacje o stropach:

(numer, tytuł, strona, komentarz)

1999/01, Pustak stropowy SKB, s.50, Strop z betonu komórkowego

1999/04, Zmiana stropów, s.182, Zmiany w projekcie

1999/06, Kłopoty z domem: ugięty strop, s.76, Błędy przy zbrojeniu stropu żelbetowego

1999/06, Żebro rozdzielcze, s. 165, W stropach Fert, Terriva, itp.

1999/07, Stropy drewniane, s.60

1999/08, Strop z MAX-em, s.157

1999/10, Jak zrobić dobry strop z drewna?, s.102

1999/12, Wieńce w stropach terriva, s.146

!!! 2000/07, Jaki wybrać strop?, s.66, Przegląd

!!! 2000/09, Ile kosztuje strop, s.95

2000/11, Czy ocieplićstrop nad piwnicą od góry czy od dołu, s.132

!!! 2000/12, Stropy żelbetowe, s.65, Porównanie, ceny

2001/03, Strop żelbetowy czy drewniany, s.77, Porównanie

2001/04, Lekki strop, s.22, Strop z kształtek styropianowych

2001/07, Stropy na wymiar, s.14, Gęstożebrowy

Jest trochę do poczytania - no nie?

Jestem Polakiem, choć moja żona nazywa mnie latawcem (to od latania, a nie od latawicy). Jestem bliźniakiem, więc mam dwie twarze i jedna faktycznie jest uporządkowana. Kumpel nazywał mnie aptekarzem, bo musiałem w sprawozdaniach dopracować wszystko. Jak się zrobiło spis Muratora to łatwo podać coś takiego. :grin:

Obecnie jestem "Aptekarzem" od konstrukcji dachu :???:

Loniu,

nikt nie pisał jeszcze o silikatach. Ja też zaczynam w tym roku i będę budował z silikatów. To bardzo dobry materiał, o którym funkcjonuje w Polsce sporo nieprawdziwych stereotypów. Piszę "w Polsce" bo w zachodniej Europie jest bardzo popularny. Przede wszystkim jest najtańszy (max 50% ceny Ytonga); tym że jest zimny nie ma się co przejmować, bo każdy materiał docieplasz i tylko dzięki temu mur jest ciepły. Są bardzo wytrzymałe dlatego ściana może być cienka, co daje wewnątrz większą powierzchnię. Akumuluje ciepło, oddycha - z tym oddychaniem to wogóle lepiej dać spokój bo de facto nic nie oddycha, żaden materiał, a to 0-3% można o kant d. rozbić bo nie ma żadnego znaczenia wentylacyjnego - więc oddycha relatywnie lepiej niż inne materiały. Bardzo istotne jest to, że jest bardzo dokładny. Polecam ponadto elewacyjną kształtkę silikatową tzw. łupaną. Ściana z niej jest bardzo efektowna (biała, żółta, grafitowa i in.), pełni funkcję ściany osłonowej i warstwy elewacyjnej. Na pewno gdzieś blisko Ciebie jest producent silikatów, zorientuj się bo naprawdę warto.

Trzymaj się ramy, MarcinT.

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: MarcinT dnia 2002-02-27 17:44 ]