ketiso 26.02.2002 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2002 przykładowe wilgotności w murze wybranych materiałow budowlanych w warunkach najmniej korzystnych(ściana północna):beton kom.-6,5%beton zwykły-4%ceramika-1,4%wilgotność ta znakomicie wpływa na obniżenie parametrów cieplnych deklarowanych przez producentów(stan suchy). To gdzie każdy z nas mieszka czy w laboratorium (stan suchy) czy `na dworze` stan naturalny bytowania jest oczywiste. warto też wspomnieć że każdy z materiałow wymienionych inaczej przenosi tą wilgotność na wzrost wspólczynnika U. Tutaj nie spotkałem się zpolskimi badaniami ale zachodnie podają konkretne wartości w odniesieniu do każdego procenta wilgotności materiału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.02.2002 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2002 A ja uważam że koreaskie auta to szajs i brak smaku (to tyczy się także japońskich). Przyrównałbym to tak ceramika = mercedes, Alfa Romeo, Ford Mustang, Daewoo i inne Hundaje = beton komórlowy, (japończyki może ten najlepszy)i tym samym wyrażam swoją opinię o budowaniu bunkrów, tzn. betonowców komórkowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arthee 26.02.2002 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2002 Kazdy z tych materialow jest dobry i ma swoich zwolennikow.Porotherm poprzez pustki powietrzne akumuluje cieplo, przepuszcza pare wodna z wnetrza domu ,tworzac korzystny mikroklimat, jest malo nasiakliwy, ale trudniej sie go obrabia. co do opinii ze ceramika jest zdrowa. Z tym takze jest roznie z tego wzgledu, ze glina sluzaca do wyrobu ceramiki moze pochodzic z zloz o podwyzszonej radioaktywnosci (ponizej normy oczywiscie).Beton komorkowy jest materialem o dobrych wlasciwosciach chroniacych cieplo, latwo obrabialny i ma rowniez dobra paroprzepuszczalnosc. Wada jest nasiakliwosc, ze wzgledu na duza porowatosc materialu, gdy pory sa otwarte wilgoc latwo dostaje sie do materialu. W przypadkach betonu komorkowego z zamknietymi porami ( Ytong ) nasiakliwosc jest znacznie obnizona. Latwo sprawdzic wkladajac kawalek bloczka do wody na 24h i porownac wage sprzed i po zanuzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arthee 26.02.2002 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2002 Ja wybralem Porotherm 25P+W i 15 cm welny docieplenia. Wspolczynnik przenikania ciepla dla scian warstwowych nie moze byc wiekszy niz 0,3 W/(m2*K), dla jednowarstwowej 0,5 W/(m2*K) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loniu 26.02.2002 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2002 Szczerze mówiąc ceramika nadal przekonuje mnie najbardziej. Pytanie czy warto dopłacić do Porothermu czy kupić zwykły polski pustak ceramiczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arthee 26.02.2002 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2002 Jesli bedziesz oszczedzal to tylko pozornie, Wienerberger to calkiem solidna firma nie schodzi ponizej pewnego poziomu, a nawet gdy zdaza sie zniszczone pustaki to nie ma wiekszych problemow z wymiana. Spotykalem sie z nasza ceramika i...No Comments. Dlatego postawilem na Porotherm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piano 26.02.2002 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2002 Nie ma mowy aby wyrobić sobie jakąkolwiek opinię na podstawie rozmów z firmami - byłem przedwczoraj na zakończonych właśnie targach "Intebud" w Łodzi. Liczy się, u nowicjusza, jedynie rozmowa z użytkownikami domów zbudowanych z tych lub innych materiałów.Chciałbym aby MURATOR dołączał czasami artykuły (może cykl) o budowaniu w Czechach, Austrii, Niemczech, Niderlandach i Skandynawii - najbardziej popularne materiały, metody, trendy etc.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 27.02.2002 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2002 Uwazam ze troche przesadacie z paroprzepuszczalnoscia. Przez sciane przechodzi jedynie okolo 3% pary wodnej z domu (reszta przez wentylacje, nieszczelnosci). Problem z kondensacja pary wodnej wystepuje przewaznie wtedy jesli macie sciane wielowarstwowa i dana izolacje cieplna parokrotnie. Przy nowo projektowanych scianach jedno i dwuwarstwowych takie problemy nie wystepuja. Poza tym kondensacja nastepuje w scisle okreslonych warunkach, ktore na szczescie sa tylko przelotne i nie trwaja dlugo. Nie demonizujcie problemu paroprzepuszczalnosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.02.2002 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2002 anonim, ale zes dowalil...zaraz sie poplacze:sad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loniu 27.02.2002 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2002 A co ze stropem - mam w projekcie w całości wylewany ale chec zrobić także z pustaków stropowych. Czy materiały stropowe są również tak istotne - w końcu strop jest wewnątrz budynku. Czy ktoś orientuje się ile mniejwięcej kosztuje m kwadratowy stropu w poszczególnych technologiach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 27.02.2002 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2002 Przegladnij sobie archiwum. W stropach miedzy kondygnacyjnych istotna jest wytrzymalosc (rozpietosc), akustyka, p.poz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 27.02.2002 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2002 Ludzie - dyskusje czy b.k., czy PTH, czy polski, czy zagraniczny, czy inne i tak nic Wam nie dadzą. Jeżeli nie macie jakichś szczególnych uwarunkowań (fabryka za płotem, okropna wilgotność miejsca, itp.) to i to i to jest dobre. Ja mam b.k., co nie oznacza, że skrytykuję PTH czy Maxa. Loniu - oto gdzie znajdziesz w Muratorze informacje o stropach:(numer, tytuł, strona, komentarz)1999/01, Pustak stropowy SKB, s.50, Strop z betonu komórkowego1999/04, Zmiana stropów, s.182, Zmiany w projekcie1999/06, Kłopoty z domem: ugięty strop, s.76, Błędy przy zbrojeniu stropu żelbetowego1999/06, Żebro rozdzielcze, s. 165, W stropach Fert, Terriva, itp.1999/07, Stropy drewniane, s.601999/08, Strop z MAX-em, s.157 1999/10, Jak zrobić dobry strop z drewna?, s.102 1999/12, Wieńce w stropach terriva, s.146!!! 2000/07, Jaki wybrać strop?, s.66, Przegląd!!! 2000/09, Ile kosztuje strop, s.952000/11, Czy ocieplićstrop nad piwnicą od góry czy od dołu, s.132!!! 2000/12, Stropy żelbetowe, s.65, Porównanie, ceny2001/03, Strop żelbetowy czy drewniany, s.77, Porównanie2001/04, Lekki strop, s.22, Strop z kształtek styropianowych2001/07, Stropy na wymiar, s.14, Gęstożebrowy Jest trochę do poczytania - no nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 27.02.2002 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2002 Frankai, jak mozna byc tak uporzadkowany. jestem pelen podziwu do twojej skrupulatnosci ale to mi zakrawa na chorobe. Nie ty nie jestes Polakiem - badania antropologiczne pod Ciebie nie podchodza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loniu 27.02.2002 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2002 Wielkie dzięki. Lektury jest rzeczywiscie sporo teraz biore się za jej zdobywanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 27.02.2002 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2002 Jestem Polakiem, choć moja żona nazywa mnie latawcem (to od latania, a nie od latawicy). Jestem bliźniakiem, więc mam dwie twarze i jedna faktycznie jest uporządkowana. Kumpel nazywał mnie aptekarzem, bo musiałem w sprawozdaniach dopracować wszystko. Jak się zrobiło spis Muratora to łatwo podać coś takiego. Obecnie jestem "Aptekarzem" od konstrukcji dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomczyk 27.02.2002 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2002 Loniu,nikt nie pisał jeszcze o silikatach. Ja też zaczynam w tym roku i będę budował z silikatów. To bardzo dobry materiał, o którym funkcjonuje w Polsce sporo nieprawdziwych stereotypów. Piszę "w Polsce" bo w zachodniej Europie jest bardzo popularny. Przede wszystkim jest najtańszy (max 50% ceny Ytonga); tym że jest zimny nie ma się co przejmować, bo każdy materiał docieplasz i tylko dzięki temu mur jest ciepły. Są bardzo wytrzymałe dlatego ściana może być cienka, co daje wewnątrz większą powierzchnię. Akumuluje ciepło, oddycha - z tym oddychaniem to wogóle lepiej dać spokój bo de facto nic nie oddycha, żaden materiał, a to 0-3% można o kant d. rozbić bo nie ma żadnego znaczenia wentylacyjnego - więc oddycha relatywnie lepiej niż inne materiały. Bardzo istotne jest to, że jest bardzo dokładny. Polecam ponadto elewacyjną kształtkę silikatową tzw. łupaną. Ściana z niej jest bardzo efektowna (biała, żółta, grafitowa i in.), pełni funkcję ściany osłonowej i warstwy elewacyjnej. Na pewno gdzieś blisko Ciebie jest producent silikatów, zorientuj się bo naprawdę warto.Trzymaj się ramy, MarcinT. [ Ta Wiadomość była edytowana przez: MarcinT dnia 2002-02-27 17:44 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr 02.03.2002 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2002 Bierz Ytoong'a. Parę złotych droższy, a jak sam zapewne wiesz oszczędności kilkuzłotowe w przyszłości mogą się "odbić" sporym wydatkiem. Nie neguję Porothermu, ale uważam że gazobeton to bardzo dobry wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr 02.03.2002 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2002 A co do stropów poszzukaj w okolicy filligrana. Bardzo szybko się go układa (można od razu z samochodu), nie wymaga gęstego stęplowania, żadnych szalunków. Gorąco polecam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.03.2002 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2002 Piotr ile Cię kosztował filigran z nadbetonem i jaki wyszedł gruby strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.03.2002 03:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2002 Piotropisz trochę tego "filigrana" - bo go nie znamStan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts