Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Luksfery - jak trzymaja cieplo?

Recommended Posts

Witam

Jak w temacie jakie parametry ma okno wykonane w luksferow?

parametry masz podane u producenta, średnio KW w okolicy 3

by zapewnić izolacyjność konieczne jest zrobienie okna z podwójnej warstwy luksferów, ja sprawdzałem, najlepiej do tego ze specjalną fugą termoizolacyjną.

generalnie nieciekawie to wygląda...

u znajomych w łazience - w silne mrozy na luksferach był szron - tak więc powodzenia

Witam.

Nie demonizujmy. Faktycznie luksfery mają współczynniki gorsze niż okna (coś około 3),ale bez przesady. Ja mam trzeci sezon "okno" o wymiarach 6x8 pustaków (tak ok 120x160 cm) i pomimo silnych ubiegłorocznych mrozów takiego efektu nie miałem. Oczywiście mój dom nie startuje w konkursie domu 3 litrowego. Kwestia ogrzewania i wentylacji. Przy nadmiernej oszczędności nawet na oknie 1,1 można wywołać ciekawe "wzorki".

Pozdrawiam, Heniek

no ja chcialam zamiast okna postawic jeden pasek lukswerow z tylu domu w lazience na dole, ze wzgledow bezpieczenstwa, bo przez okno jest sie latwiej wlamac, tym bardziej ze to jedyne ktore jest z tylu domu , ale teraz mam watpliwosci bo wogule nie pomyslalam jak to bedzie z tym przenikaniem ciepla przez lukswery, w takim wypadku lepiej zostawic okno tak jak jest w projekcie. co myslicie...

no ja chcialam zamiast okna postawic jeden pasek lukswerow z tylu domu w lazience na dole, ze wzgledow bezpieczenstwa, bo przez okno jest sie latwiej wlamac, tym bardziej ze to jedyne ktore jest z tylu domu , ale teraz mam watpliwosci bo wogule nie pomyslalam jak to bedzie z tym przenikaniem ciepla przez lukswery, w takim wypadku lepiej zostawic okno tak jak jest w projekcie. co myslicie...

jak wstawisz okno z szybą P4 i okuciami WK2 to jakaś bariera dla złodzieja będzie zakładając, że nie chcesz krat (lub w ogóle okno stałe)

a jak nie, daj dwie warstwy luksferów z odstępem lub klejone do siebie i też powinno suma sumarum dać to niezłą izolację termiczną

Mam propozycję: może ustalmy, trochę może za póżno, o czym

w ogóle mówimy. Są kształtki pełne i pustaki szklane- obydwa

rodzaje nazywane są u nas nieprecyzyjnie luksferami, stąd nasze

nieporozumienia. Pustak szklanny, sklejony z dwóch połówek lub

odlany w całości z zamkniętym w środku powietrzem ma

przenikalnośc cieplną porównywalną, tak jak napisałem wcześniej

do normalnej podwójnej szyby zespolonej. Kształtka pełna, bez

powietrza (nie wiem, czy dzisiaj spotykana, do stosowania raczej

tylko w przegrodach wewnętrznych) to zwykły kawał szkła

ma więc o wiele gorsze własciwości izolacyjne.