brachol 10.04.2007 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 WitamJak w temacie jakie parametry ma okno wykonane w luksferow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 10.04.2007 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Beznadziejne. Liczą się praktycznie tylko współczynniki przejmowania ciepła na powierzchni. U coś około 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 10.04.2007 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Są o około 60% bardziej izolacyjne niż "normalne", masywne szkloprzy tej samej grubości ścianki. Zbliżone parametry ma oknoz podwójnym oszkleniem przy odstępie szyb 7 mm.Dla porównania: zwykla cegla jest okolo dwukrotnie bardziej izolacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 10.04.2007 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 jakos tw w/w wypowiedzi stoją w opozycji do siebie, czyż nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tytusdj 10.04.2007 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Witam Jak w temacie jakie parametry ma okno wykonane w luksferow? parametry masz podane u producenta, średnio KW w okolicy 3 by zapewnić izolacyjność konieczne jest zrobienie okna z podwójnej warstwy luksferów, ja sprawdzałem, najlepiej do tego ze specjalną fugą termoizolacyjną. generalnie nieciekawie to wygląda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 10.04.2007 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 jakos tw w/w wypowiedzi stoją w opozycji do siebie, czyż nie? qwert, gdzie widzisz opozycyjność ? Normalne okno nie jest najlepszym elementem izolacyjnym, a luksfer jest trochę lepszy od masywnego szkła. To wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pereł 11.04.2007 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 u znajomych w łazience - w silne mrozy na luksferach był szron - tak więc powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heniek 13.04.2007 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 u znajomych w łazience - w silne mrozy na luksferach był szron - tak więc powodzenia Witam. Nie demonizujmy. Faktycznie luksfery mają współczynniki gorsze niż okna (coś około 3),ale bez przesady. Ja mam trzeci sezon "okno" o wymiarach 6x8 pustaków (tak ok 120x160 cm) i pomimo silnych ubiegłorocznych mrozów takiego efektu nie miałem. Oczywiście mój dom nie startuje w konkursie domu 3 litrowego. Kwestia ogrzewania i wentylacji. Przy nadmiernej oszczędności nawet na oknie 1,1 można wywołać ciekawe "wzorki". Pozdrawiam, Heniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pereł 16.04.2007 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 nie demonizuję - byc może luksfer luksferowi nie rózny.Może to kwestia obiegu powietrza przy luksferze , zmiennych jest wiele.Prawdą jest że luksfer jest "zimny". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksandra1 16.04.2007 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 A na oknach myślicie, że szron się nie zrobi. Poprzedniej zimy miałam i to nie szron, a warstwę ludu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maliniaczek 17.04.2007 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 no ja chcialam zamiast okna postawic jeden pasek lukswerow z tylu domu w lazience na dole, ze wzgledow bezpieczenstwa, bo przez okno jest sie latwiej wlamac, tym bardziej ze to jedyne ktore jest z tylu domu , ale teraz mam watpliwosci bo wogule nie pomyslalam jak to bedzie z tym przenikaniem ciepla przez lukswery, w takim wypadku lepiej zostawic okno tak jak jest w projekcie. co myslicie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tytusdj 17.04.2007 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 no ja chcialam zamiast okna postawic jeden pasek lukswerow z tylu domu w lazience na dole, ze wzgledow bezpieczenstwa, bo przez okno jest sie latwiej wlamac, tym bardziej ze to jedyne ktore jest z tylu domu , ale teraz mam watpliwosci bo wogule nie pomyslalam jak to bedzie z tym przenikaniem ciepla przez lukswery, w takim wypadku lepiej zostawic okno tak jak jest w projekcie. co myslicie... jak wstawisz okno z szybą P4 i okuciami WK2 to jakaś bariera dla złodzieja będzie zakładając, że nie chcesz krat (lub w ogóle okno stałe) a jak nie, daj dwie warstwy luksferów z odstępem lub klejone do siebie i też powinno suma sumarum dać to niezłą izolację termiczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 17.04.2007 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 hmm...juz lepszym rozwiazaniem jest fix szklony albo w skrzydle (wyglada jak normalne okno) albo w oscieznicy z szyba matowa czy tez wzorzysta (np. szynszyla) - masz wtedy k=1,0 dla szyby - nieporownywalnie mniej jak luksfera i.... przynajmniej mi sie bardziej podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 18.04.2007 04:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Mam propozycję: może ustalmy, trochę może za póżno, o czymw ogóle mówimy. Są kształtki pełne i pustaki szklane- obydwa rodzaje nazywane są u nas nieprecyzyjnie luksferami, stąd naszenieporozumienia. Pustak szklanny, sklejony z dwóch połówek lubodlany w całości z zamkniętym w środku powietrzem ma przenikalnośc cieplną porównywalną, tak jak napisałem wcześniejdo normalnej podwójnej szyby zespolonej. Kształtka pełna, bezpowietrza (nie wiem, czy dzisiaj spotykana, do stosowania raczejtylko w przegrodach wewnętrznych) to zwykły kawał szkłama więc o wiele gorsze własciwości izolacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 18.04.2007 04:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 http://img401.imageshack.us/img401/2946/pustakbt4.png żródło: http://www.muratorplus.pl/26153_1311.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 18.04.2007 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 http://img401.imageshack.us/img401/2946/pustakbt4.png żródło: http://www.muratorplus.pl/26153_1311.htm masz racje - porownywalny z szyba bez argonu i powloki termoizolacyjnej - ale dzis takie szyby o k-2,8 robi sie juz tylko na zamowienie i sa drozsze od tych co maja 1,1 czy 1,0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbicha 18.04.2007 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 GLASSPOL Pustaki SolarisIzolacja cieplna K=2,8 - 3W/m2 Ściana pdwójna K=1,3W/m2 http://www.glaspol.pl/index.php?p=2 Vitrosilicon CiechWspółczynnik przenikania ciepła: U=2,97 [W/m2 x K] http://www.vitrosilicon.com.pl/pustak.php?M=dane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.04.2007 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Ja mam duze doswietlenie na klatce schodowej.Juz jesienią czulem chlod. Poniewaz mam ścianę trójwarstwową dalem od wewnątrz okno. Okno jest otwieralne - latwiej sprzatać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts