Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

strony swiata czy wido z okna?proszę o radę

Recommended Posts

Moi Drodzy, proszę o radę. Mam działkę z wjazdem od wschodu.

Wybrałam gotowy projekt i tu pojawił się problem. Otóż wg ogólnie przyjętych zasad mogę wybrać opcje gdzie salon i jadalnia są od strony południowo-zachodniej, a pomieszczenia które nie muszą być ogrzewane (kotłownia, garaż,schody) mogą byc od strony północnej. Problem polega na tym iż w tej wersji za oknem mam sam szary okropny mur. Mogę też kupic odbicie lustrzane tej wersji domu gdzie salon i jadalnia są od strony pólnocno-zachodniej, a spiżarnia, garaż i kotłowna od południa. Widok z okna w tej opcji jest bardzo ładny (kwiaty,ogrod sasiada itp). Teraz nie wiem co wybrac: kierować się nasłonecznieniem i ciepłem domu czy widokiem za oknem? Prosze o odpowiedz,

pozdrawiam

Victoria

ps.

link do projektu

http://www.archon.pl/index.php?act=33&rodzaj=rzuty&sid=m3f01a0b85bb23

Pierwsze pomyślałam ,że ja wybrałabym ładny widok bo co mi po nasłonecznieniu jak mam się patrzeć na obskurny mur.

Ale .... przecież widok chyba by można zmienić posadzić jakieś ładne krzewy koło muru -pnącza które zakryłyby jego brzydką powierzchnię.

Wiadomo im więcej światła wpada do mieszkania tym ono staje się ładniejsze,człowiek o wiele lepiej się w takim pomieszczeniu czuje.

...może da się pogodzic abyś miała i słoneczko i ładny widok :p ....

Zależy, jak daleko jest ten mur, czy można go czymś obsadzić albo zrobić nasadzenie roślinne przed nim. Ja bym chyba wybrała nasłonecznienie jednak. Właśnie siedzę przy kompie w pokoju od północy i jest..brrr..i nieprzyjemnie.

Słuchaj, a może okna poprzestawiać trochę, jeśli się da - nieco przesunąć, zamurować całkiem albo gdzie indziej wybić nowe (inna strona). My tak zrobiliśmy w adaptacji projektu i jest OK.

Widok można sobie stworzyć, słońca nie.

Tez tak myślę, ten mur to mozna czyms obsadzić, zamalowac na fajny kolor, zrobic jakies dekoracje z drzewa, wikliny, ewentualnie ładny kolorowy zywopłot...tysiąc pomysłów jest, jak ich nie masz, to zlec zaprojektowanie komuś, kto to robi zawodowo. Zdziwisz sie jakie pomysły maja fachowcy. I ciesz sie słońcem.

No nie zawsze widok można sobie stworzyć. Mamy podobny problem w projekcie który nam się podoba widok z salonu mamy na śliczne jezioro ale jest to strona pólnocno - zachodnia, jeziora nie przesunę :lol: U nas ważniejszy będzie widok. A czy np. koszt ogrzewania domku który nie jest usutuowiony wzgledem stron świata jest duzo wyższy? I jak bardzo doskwiera słoneczko latem w kuchni od strony południowej?

Pozdrawiam

to był równiez moj problem, ale postawiłam na widok z okna. Obecnie w mieszkaniu mam pokoj który wychodzi na inny blok ..na sciane i dla mnie to katastrofa..patrzec sie na sciane i zadne slonce mi tego nie zrekompensuje, bo sciana bloku tak mnie drazni, ze mam non stop rolete opuszczona w oknie. A teraz bede miec na ogród i mniejsze nasłonecznienie, ale zrobie duze okna i kwestia aranzacji w srodku...kolory itp i nie sadze aby to było ponure pomieszczenie. ale dla mnie widok jest wazniejszy od nasłonecznienia a działke mam jaka mam i jej nie zmienie.

pozdr.

Jeśli to jest duża ściana i w dodatku 4m od domu, to wybrałabym inna opcje... Zwłaszcza jeśli po północnej stronie widać daleko dalej... Nie chciałabym przez cały czas patrzyć na mur. :roll:

My mamy dużo okien w domu (pomieszczenie gospodarcze, pokój gościnny, pokój do pracy i łazienka) właśnie po stronie północnej. Dokładnie tak jak mówisz... Po południu jeszcze długo latem tam zagłada zachodzące słonce.., z boku co prawda, ale ładnie świeci. W dzień jest jasno. W sumie zima wszędzie jest ciemno i trzeba wcześniej zapałać światła, a latem odwrotnie...Mało tego latem szuka się właśnie cienia.

A Tobie jeszcze zostaje ten taras ze strony zachodniej, gdzie jak będziesz chciała będziesz się mogła nagrzewać do woli.

:p

moi przyjaciele maja salon od polnocy ze wgledu na piekny widok za oknem, uwazam, ze bardzo dobrze zrobili. w salonie maja jeszcze dodatkowow okno wschodnie, taras jest odkryty od wsch. zach,. i polnocy swietnie sie na nim odpoczywa, bo patrzy sie na wspanialy krajobraz a sam sie czlowiek za bardzo nie prazy.