Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wodociąg w działce , co z tym zrobić !

kristak

Recommended Posts

W 2004 r. zakupiłem od gminy działkę w wyniku rokowań z burmistrzem. Poinformowany zostałem że przez działkę przebiega wodociąg z sieci miejskiej do Domu pomocy Społecznej. Ale uzgodniliśmy że ten problem wspólnie załatwimy.Po otrzymaniu mapek okazało się że ten wodociąg jest położony wbrew wszelkiej sztuce gdyż przebiega centralnie przez środek działki . a nie przy granicy. Obecnie byłem u burmistrza porozmawiać jak ten problem rozwiążemy. W obecnej sytuacji nie ma nawet mowy o rozpoczęci żadnych prac budowlanych ze względu na ten wodociąg. Sugestia burmistrza jest taka żebym na swój koszt przeprowadził na nowo ten wodociąg w ten sposób aby nie kolidował z budową domu. W akcie notarialnym jest enigmatyczny wpis że przez działkę przebiega wodociąg. Bardzo proszę światłych ludzi o pomoc w rozwiązaniu tego problemu. :(

no to jak uzgodniliście?

jak na piśmie to realizujcie tka jak uzgodniliście.

jak nie na piśmie.. to tak jakbyście nie uzgodnili :/

wpis w akcie, że przebiega jest dodatkowym dowodem na to, że miałeś świadomość, że kupujesz działkę z wodociągiem i Ci to nie przeszkadzało :)

jak to tylko przyłącze do tego jednego domu to przełożenie tego to nie będzie tragedia.

Nie ma szans, żeby gmina czy Dom Pomocy Społecznej pokryli koszt przeniesienia wodociągu. Lepiej nie wchodzić w konfliktz gminą, będziesz potrzebował dobrego kontaktu. Możesz negocjowac coś za coś..sam wiesz jak jest.

Miałes prawo rękojmii dot. działki przez rok. Teraz nie możesz zrobić nic, gdyby minęło mniej czasu mógłbyś walczyc, powolywać się,że miejsce podłącza było Tobie nieznane i ukryte, ale i tak nie miałbyś wiele szans.. ze względu na ten enigmatyczny wpis o wodociągu. Musisz sam przenieść podłączenie w taki sposób, by było Tobie najwygodniej, najekonomiczniej wybudowac dom i samemu się podłączyć.

pzdr

Dzięki serdeczne za zainteresowanie, jestem już po dwóch rozmowach z władzami i z przyjemnością muszę stwierdzić , że są skłonni w części wspomóc mnie przy przekładce tego wodociągu. Mam pisać wniosek. Jeżeli zapadną już jakieś decyzję nie omieszkam Was powiadomić.

Mam już zrobiony projekt wykonania tego przełożenia, przyłącze będę miał właśnie z odciętego wodociągu i jest to korzystne dla mnie. :wink: Natomiast przełożenie wodociągu będzie polegało na wcięciu się z wodociągu który przebiega w drodze służebnej , będzie to odcinek około 20 metrów. Uważam że nie jest źle.