dorcha 10.04.2007 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 Witam Mam pytanie do znawców tematu. Działka, którą mąż odziedziczył ma wpisane w hipotece obciążenie w wysokości 80 gr. W tym tygodniu ma być podpisany akt notarialny.Chcieliśmy wziąć kredyt pod hipotekę tej działki, ale okazuje się, że nie jest to takie proste. Podobno procedura "wyprostownia" tego jest długa, żmudna i kosztowna. Co robić?? Może ktoś był w podobnej sytuacji i wie jak wybrnąć z tego problemu. Bardzo prosze o pomoc. Dorcha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwaprz 11.04.2007 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 Nie pamietam gdzie, albo w Rzeczpospolitej albo w Wyborczej byl ostatnio artykul na ten temat. Poszukaj w archiwum. Masz racje, to bardzo pracochlonna procedura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
novi_ana 17.04.2007 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 ten artykuł był w środowej wyborczej - dodatek dom tydzień albo 2 tygodnie temu; b. żmudne, czasochłonne i kosztowne, kredytu nie dostaniesz; procedura notarialna - w artykule chodziło o nie spłacenie krewnego na 35000 starych złotych czyli 3,50 zł - trzeba uregulowac ten nieswiadomy dług z odsetkami; najgorzej jest, gdy osoba której jestescie wg prawa winni nie żyje i wtedy te 80 gr rozkłada się na jej przodków zgodnie z pl prawem; dziś moja mama spotyka się w sądzie razem z trzema siostrami, babcią, rodzeństwem dziadka po to, by jej kuzyn mógł wybudowac się na ziemi po pradziadku, ktorej nikt z rodziny nie chce; przez kilkadziesiąt lat nie uregulowano kwestii spadkowej, a ludzieli starzeli sie i odchodzili, znowu zostawiając po sobie nie uregulowane sprawy.. niestety wyprostowanie tego zajmie Tobie sporo czasu, ale może wtedy materiały budowlane będą tańsze i może nawet będą w polskich magazynach nie można się załamywać, życzę powodzenia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olenka717 17.04.2007 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 mój tata miał podobny problem jakieś 4-5 lat temu. 60 gr na hipotece było od czasu kupna ziemi przez pradziadka, wówczas były to marki, (istniał też problem przeliczenia ówczesnej waluty na obecną). Tata wystąpił z wnioskiem do sądu, wpłacił 60 gr do depozytu sądowego. Całość przebiegła bezproblemowo, tylko pani w okienku bankowym spytała sie "czy jest pan pewien że dobrą kwotę wpisał na pzrzelewie?" I z tego co pamiętam nie kosztowało to więcej niz opłaty w znaczkach skarbowych. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
u2collector 17.04.2007 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Jeżeli jesteś zainteresowana, zgłoś się na PW do mnie, postaram się pomóc w tej kwestii, zdażyło mi się pisać kilka wniosków w podobnych sprawach do sądów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts