Oberon 27.12.2004 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2004 Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów miał do czynienia z projektem o symbolu WM 11 Jaskółka architekta P. Kowalskiego. To niepodpiwniczony, parterowy dom o powierzchni 163 m2 z nieużytkowym podaszem. Ciekawy jestem Waszej opinii, bo projekt wydaje mi ciekawy: prosta forma gwarantuje stosunkowo niskie koszty. Dzieki za odzew!!!! Oberon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosi1719499762 29.12.2004 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2004 No własnie na wiosne chcę zacząć budowę i również szukam kogoś kto ma do czynienia z tym projektem. dom jest świetny, jednak chcę wiedzieć jak to wygląda w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosi1719499762 29.12.2004 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2004 No własnie na wiosne chcę zacząć budowę i również szukam kogoś kto ma do czynienia z tym projektem. dom jest świetny, jednak chcę wiedzieć jak to wygląda w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosi1719499762 29.12.2004 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2004 No własnie na wiosne chcę zacząć budowę i również szukam kogoś kto ma do czynienia z tym projektem. dom jest świetny, jednak chcę wiedzieć jak to wygląda w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oberon 05.01.2005 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Znalazłem stronę autorską tego architekta. http://www.wm.com.pl/katalog/domy/lista.html Dom wydaje się nieco jak szopa, ale ma wszystko co trzeba, trzy garderoby sprawią, że szafy staną się niepotrzebne, trzecie WC, te najmniejsze to chyba zbytek formy, powiększył bym kosztem tego pomieszczenia garderobę przy wiatrołapie;podoba mi się spiżarka przy kuchni, będzie się mniej szafek wieszać w kuchni, ale w dziwny sposób jest rozwiązana kwestia zadaszenia tego miejsca.; zlikwidowałbym jedno przeszklone wejście na taras; Dom z poddaszem nieużytkowym chociaż ma dużą powierzchnę zabudowy ma też zalety, cała instalacja np. od kominka, rekuperatora może być bez zbędznych kosztów umieszczona na poddaszu, brak potrzeby wyjewania stropu też na swoje zalety. Szukam od dawna projektu gotowego dmomu parterowego, niepodpiwniczonego, z dwuspadowym dachem. Myślę, iż taka konstrukcja ograniczy koszty. Żadnych schodów, stropów betonowych, okien połaciowych, zakładam pustak z ceramiki poryzowanej, np. o grubości 44 cm, zadnych styropianów, co najwyżej tynk o odpowiedzich właściwościach termicznych, więzary dochowe typu Mitek, chyra raczej dachówka cementowa, a nie gont bitumiczny, ba jak policzylem cenę płyt OSB to się zmartwiłem; problem jest z fundamentem, pierowtnie zakładałem, iż będzie to Legalett, ale przy powierzchni zabudowy około 200 m2 koszt takiego rozwiazania to około 70 tys. zł. Czekam na uwagi Szanownych internautów o tym projekcie. Proszę bez litości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nata76 12.01.2005 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 Witajcie, jesli dobrze poszukacie, to ja zamiesciłam kiedys zapytanie o domek w11, jeszcze wtedy nie był firmowany przez "Muratora". Mnie bardzo domek się podoba. Oczywiscie, pierwszy i najważniejszy zarzut-wygląda jak owczarnia- jak mi to uswiadomił współforumowicz....Ale co tam, dla mnie bilans i tak wychodzi na plus, ponieważ wazniejsze dla mnie jest funkcjonalne wnetrze, najlepiej parterowe. Wydaje mi się,że łatwa w budowie bryła pozwala mi na wiekszy metraz niż sobie zaplanowalismy wczesniej.....Podoba mi się rozwiązanie z sypialnią małżenską oddzieloną od reszty..Z trójeczką dzieci....trudno zachowac intymność Dodatkowe wc (nr 15) też połączyłabym z pomieszczeniem nr 16. Zastanawiam się nad pomieszczeniem nr 13, chciałabym z niego wykombinowac mały gabinet...Co o tym myślicie??? CZy ktos z Was zn sę,jak wkleic link do projektu,zeby forumowicze widzieli? jakos mi nie może się udać pozdrawiam,nata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oberon 13.01.2005 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2005 Jest nawet projekt tego domku z garażem. http://www.wm.com.pl/katalog/domy/W11g.html Ale do tego konieczna jest wielka działka, co najmniej 40 na 20 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nata76 20.01.2005 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 Chyba stworzylismy na razie Towarzystwo Wzajemnej Adoracji.....Nikt nie odpowiada. Oberon, jestem na razie ignorantem,ale czy ten Legalett trzeba na całej powierzchni? Przecież np. pokoje, pomieszczenia gospodarcze mogą byc inaczej ocieplane. Czy nie??? Bardzo chętnie napisałabym na priva. Czy możesz mi podać Twojego maila? Pozdrawiam serdecznie,nata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oberon 24.01.2005 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 Proszę przejrzyj wszystkie wątki dotyczące Legaletta na forum. Wypowiadają się zarówno planujący budowę jak i użytkownicy oraz oczywiście gawędzierze, do których i ja jeszcze należę. Na stronie www legaletta piszą o tym, iż możliwy jest podział płyty fundamentowej na strefy, oczywiście chodzi tu o sytuację, iż w pewnych miejscach rury w płycie są ułożone gęściej, a w innych miejscach rzadziej. Taki system ma olbrzymią bezwładność, bo płyta nagrzewa się dwa, trzy dni, siłą rzeczy musi się nagrzewać cała płyta, a nie wybrane miejsca. Jak zauważyłem wypowiadano się także co do trudności w sprzeżeniu płyty z kominkiem, a były osoby które usiłowały zastosować rekuperatory, rozprowadzanie ciepła również poza fundamentem - i tu zaczynały się problemy. Ja na razie jestem na etapie poszukiwania działki, dom chcę wybudować w ciągu pół roku stąd moje zaintewresowanie jaskółką i legalettem. Pewnie taniej było by w takiej sytuacji zlecić wykonanie projektu indywidualnego dostosowanego do konkretnej działki, niż dostosowywać gotowy projekt do konktetnej działki. Pan architekt W Kowalski życzy sobie do 1500 zł. za lokalizacje projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaPiWo 03.02.2005 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2005 Witajcie!!my również jesteśmy zainteresowani tym projektem i wszystko na to wskazuje, że to będzie TEN. Napisałam do pracowni z pytaniem czy mają adresy już istniejących Jaskółek. Otrzymałam informację, że sprzedano już duzo tych projektów, ale nie przekazują adresów klientów.szkoooda.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaPiWo 03.02.2005 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2005 Witajcie!!my również jesteśmy zainteresowani tym projektem i wszystko na to wskazuje, że to będzie TEN. Napisałam do pracowni z pytaniem czy mają adresy już istniejących Jaskółek. Otrzymałam informację, że sprzedano już duzo tych projektów, ale nie przekazują adresów klientów.szkoooda.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oberon 05.02.2005 17:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2005 KaPiWo, czy przewidujecie jakieś odstępstwa od projektu, np. ściany jednowarstwowe, brak wieńca i oparcie więzarów w gniazdach w ścianach nośnych, likwidacja WC nr 7 i powiększenie garderoby przy wiatrołapie, czy będzie wentylacja mechaniczna, jakie pokrycie dachu, bo w projekcie jest, o ile się nie mylę blacha. czy weźmiecie wersję z garażem, czy bez? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaPiWo 10.02.2005 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 Witaj, nie jestem w stanie odpowiedzieć na wszystkie pytania, bo nie wiem jeszcze wszystkiego. Chcemy mieć ściany jednowarstwowe, projekt bez garażu, bo na naszej działce się niestety nie zmieści. Zastanawiamy się nad częściowym podpiwniczeniem i moze garażem pod budynkiem. W miesięczniku Ładny Dom ten projekt był oceniany przez innego architekta i zwrócił uwage na kilka rzeczy. Nie mam niestety w tej chwili gazety przy sobie, zeby przytoczyć uwagi. jeżeli będzie Cie to interesowało dam znać. Myślelismy o powiększeniu łazienki przy sypialni kosztem garderoby. I tak przy częściowym podpiwniczeniu zyskalibyśmy pomieszczenie gospodarcze, które wtedy byłoby w piwnicy, a w tym miejscu moze być garderoba.Oberon, czy Ty też chcesz budować Jaskółkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nata76 12.02.2005 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 Podnoszę do góry, bo ilekroć oglądam projekt, to coraz bardziej mi się podoba!!!!!!!!!!!!!Wy jesteście już bardzo zaangażowani w techniczne sdzczegóły projektu. JA się od Was uczę. Zwłaszcza,że wiecie, sama będę pewnie budować. Już sobie w wyobraźni zobaczyłam moją rodzinkę w tym domu! W tym tygodniu pójdę do kolegi w urzedzie miejskim i mi powie,czy ten projekt może być na mojej działce, ponieważ wiem,że mamy jakieś ograniczenia..... KaPIWo, mnie tez architekt odpisał,że sprzedano kilka projektów,ale nie podał adresów. Szkoda, bo zobaczyć na żywo, byłoby super. Kiedys byłam na stronie jakieś firmy, która budowała pod klucz. Pamietam,że była tam NASZ projekt,ale nie moge trafić...Może tam udzielonoby nam odpowiedzi. Zastanawialiscie już się nad kosztorysem???A może ja się z motyką na słonce porywam. Jednak zawsze myślałam o domu 100-150 m2. Pozdrawiam serdecznie,nata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaPiWo 15.02.2005 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 nata 76 - gdyby udało ci się odszukać tą firme, podaj proszę namiary. Będę bardzo zobowiązana. Szkoda, że nie podają adresów, przecież klient przy zakupie projektu może powiedzieć, czy chce podawać swoje namiary czy nie. Biuro też mogłoby nam pomóc, kontaktując się z klientami, którzy kupili projekt i zapytać, czy mogą podać namiary, ewentualnie podać nasze, wtedy byłoby łatwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nata76 16.02.2005 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2005 KaPiWo, staram się odnależć wszystkimi sopsobami,ale nie mogę. A czy Ty mogłąbyś przesłać mi art. z "LAdnego Dmomu",albo strescić? W ktorym to nr było????Jestem ciekawa,czy można zrobić w domu mały stryszek z chowanymi schodami?Bardzo chciałabym zobaczyć dom "w naturze"!!!!!pozdrawiam,nata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nata76 16.02.2005 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2005 Acha, zapomniałam dodać,że pan z Biura podał mi orientacyjna wycenę domku, wykonaną przez firme deweloperską: dom 260.000+Vat i duży garaż 65.000+vat.ALe sam sugeruje,że to bardzo orientacyjny kosztorys i wszystko alezy od miejsca budowy i warunków.Ja bym chciała garaż,ale nie ten duży, bo się na naszej działce nie zmieści.Wiecie, przejrzałam tysiace projektów,katalogi, strony internetowe...A ten po prostu-jak ulał!!!!!!pozdrawiam,nata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaPiWo 16.02.2005 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2005 Nata, dam znać jutro. Teraz jestem w pracy, gazeta w domu. Postaram się streścić, podam numer. Na pewno z zeszłego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oberon 17.02.2005 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 Dzisiaj listonosz przyniósł mi gazetkę - archiwalny nr Ladnego Domu 12/2004. Istotnie, dwie strony poświęcono Jaskółce. Oprócz rysunków, które zostały zamieszczone na stronie internetowej architekt podano orientacyjne koszty budowy stanu sur. zamkniętego (materiały + robocizna), łącznie 165 000 zł. Jak należało się spodziewać dach jest to najkosztowniejszą pozycją 41 000 zł., fundamenty - 29 000 zł. oraz strop żelbetowy - 24 000 zł. Architektowi zgłaszjącemu uwagi do projektu nie podobał się kiszkowaty korytarz w części sypialnej - propunuje on rezygnacje z garderoby przy sypialni rodziców, dlasze propozycje dotyczą drzwi wejściowych mają się otwierać na zewnątrz, aby nie haczyć o drzwi wewnętrzne sieni, architektowi nie podoba się usytuowanie pomieszczenia gospodarczego na kocioł co, bo jest w większej odległości od łazienek; lecz myślę, iż najistotniejsze spostrzeżenia dotyczą konstrucji dachu - stwierdzono,iż ze względu na rozłożystość budynku strop ma być solidny, ale można go zastąpić dźwigarami kratowymi. A dalszy tekst to rachej reklama - tuż przy ziemi, wtapia się w otoczenie, kontenplacyjny klimat domu itd...A wnioski są takie, ma być duża działka, las, "swobodnie prowadzona zieleń" i oddalenie od innych zabudowań, bo "konfrontacja z sąsiadami może zniszczyć pozytywny, kontemplacyjny klimat domu". Ładnie napisane. A tłumacząc to z ichniego na nasze - aby okolica nie myślała, że to butka z piwem, albo np. Lidl (taka sieć sklepów spożywczych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oberon 17.02.2005 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 Byłbym zapomniał gazetkę można zakupić na stronie http://www.ladnydom.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts