Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt JASKÓŁKA WM11 pracownia WM

Recommended Posts

• Odpowiedzi 308
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

martynw 210 ,jest ogromne(ja takie lubię),miałam nawet obawy czy nie za wielkie,ale już mi przeszło 8) oryginalny wymiar z projektu wydawał się nam nieproporcjonalnie mały ,ale Basia chyba ma wg wymiarów i wygląda dobrze.

Nam zalezało na oknie jakby panoramicznym :roll: i chyba takie jest :roll: ,a raczej bedzie.

Acha ,tylko nasza kuchnia jest powiększona wiec te proporcje sie zachowują

Gratuluję przede wszystkim odebrania pozwolenia,to trzeba opić :wink:

• 2 weeks później...

Witam!Budowę czas zacząć :D .

Zwężaliście salon?

Fajnie zmieniliście okno tarasowe,jaka szerokość?

Z doświadczenia wiem że pewnie jakieś kosmetyczne zmiany jeszcze i tak będą :wink:

jakiś rysunek piwniczki wklej koniecznie

jeszcze jedno,jeśli myślicie o roletach to pomyślcie o podniesieniu muru o jeden bloczek,bo inaczej odbędzie się to kosztem wys okien

Martyna,może pomyslcie czy nie zamienić łazienki z klatką schodową,tak by z piwnicy wchodzić do wiatrołapu przez garderobę,bo jak macie tam tez piwniczne przejście z garażu to dobrze by było wchodzić przez witrołap co by się rozpłaszczyć i zrzucić obuw,poza tym nie naruszaliyscie ciągłości i intymnosci "strefy nocnej"

Salon nie został zmniejszony, dom jest poszerzony o 1m wieksza jest kuchnia i korzytarz oraz pomieszczenia od strony kuchni. okno tarasowe w salonie ma 3.6m a drugie zwykłe 2,1m.

i dziekuję za info o roletach, ale czy to nie jest zmiana istotna , jesli podniesiemy o jeden bloczek to chyba zmieni się kubatura?

dziekuję za info o roletach, ale czy to nie jest zmiana istotna , jesli podniesiemy o jeden bloczek to chyba zmieni się kubatura?
:roll: nie pamiętam jak to było u nas,ale wiem że Zakręconaelfa podnosiła o jeden,z tym że u nich to już był projekt indywidualny (inspirowany jaskółką 8) ),architekt pewnie Wam powie.

martynw

Dom został poszerzony o 1m, dzieki temu nasz krytarz i pomieszczenia od strony kuchni będa szersze o 50cm

czy to juz jest potraktowane jako projekt indywidualny, czy jako adaptacja, chodziło by mi o cenę, bo jestem w momencie wyboru

pozdrawiam

No właśnie ,ja też jestem ciekawa,my zdecydowaliśmy się na wydłużenie domu bo to nie wiązało się ze zmianą konstrukcyjną,w przeciwieństwie do poszerzenia(tak nas poinformował nasz architekt)

Grot_1 pozwoliłam sobie podpatrzyć miedzy jakimi projektami wybierasz

WB 3927 też jest łanym domkiem

choc oczywiscie mnie się bardziej podoba jaskółka(z wiadomych względów :wink: )

Projekty bardzo się róznią,już powierzchnia domu to różnica prawie 40 m2,poza tym dach kopertowy(kiedyś też o takim marzyłam)

myślę że WB będzie tańszy w budowie,w jaskółce dach to prawdziwe lotnisko.Poza tym to najpiękniejszy dom świata i nie zamieniłabym na zaden inny :wink:

Jeśli decydujące są u Was wzgledy finansowe to wydaje mi się że WB będzie duzo tańszy w budowie,bo o tyle o ile można powiedzieć że jaskółka to dom piękny i prosty,to chyba jednak nie tani :(

Pozdrawiam i zyczę podjęcia jedynie słusznej decyzji :wink:

martynw

Dom został poszerzony o 1m, dzieki temu nasz krytarz i pomieszczenia od strony kuchni będa szersze o 50cm.

czy to juz jest potraktowane jako projekt indywidualny, czy jako adaptacja, chodziło by mi o cenę, bo jestem w momencie wyboru

pozdrawiam

U nas był to juz projekt indywidualny ale architekt opierał się na jaskółce i nie musiał wszystkiego sam mymyslać dlatego projekt nie był taki drogi . sam projekt kosztował 4000zł

Poszerzenie wiąże sie ze zmianami konstrukcyjnymi, trzeba zastosować niestandardowe - dłuższe belki nad stropem.

Grot_1 pozwoliłam sobie podpatrzyć miedzy jakimi projektami wybierasz

WB 3927 też jest łanym domkiem

Tak biorę pod uwagę też ten dom, ale byłam w takim w srodku i jest dla mnie trochę za mały, z kolei jaskółka trochę za duża, chyba powstanie hybryda ok 130-140m2 ale z pięknym jaskółczym dachem :D

To idealnie.

U nas podobne wymiary,ale powstały kosztem innych pomieszczeń,np kuchnia coś około 20 m2 ale spiżarnia to raczej głęboka szafka niż rasowa spiżarnia,salon też coś koło 40(44m chyba) ale to dzięki wydłużeniu domu,więc pokój jest prostokątny.Sypialnie to nawet postanowilismy zmniejszyć,bo przeczytałam że sypilnia nie powinna miec więcej niż 20 m2,teraz mamy cos koło 15m2 za to powiększoną łazienkę i garderobę,czy się sprawdza takie rozwiązanie napiszę za 2 lata :wink: