Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt JASKÓŁKA WM11 pracownia WM

Recommended Posts

• Odpowiedzi 308
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Martyna na Waszym rysunku salon ma 6m z groszem długosci( o ile dobrze widzę ,a widzę słabo) za to w oryginale jest troszkę ponad 7m (metr różnicy to sporo :o ) :roll: ,piszesz ze nie skracaliście domu,więc tak się zastanawiam czy te różnice w wymiarach zależne są od wersji jaskółki?(garaż /bez garażu)

Grocie :wink: to koniecznie zobacz projekt http://www.domyznatury.pl/104.html ( akarolak go tu zamieścił) jest piękny jak jaskółka i ciut mniejszy.

dzięki taszana, widziałam już ten dom i choć jest piękny na zew to nie do końca przemawia do mnie układ wew :( Teraz od kilku dni siedzę i rysuję projekt odręcznie, zebym wiedziała co chcę jak wreszcie spotkam sie z archtektem ( co chyba prędko nie nastąpi, bo jak juz wydaje mi się że mam to o co mi chodziło, to znajduję jakąś 'niedoskonałość' i znowu ... i tak w koło macieju :wink:

zaluje, ze nie mam oryginalnego planu, to narysowalabym Ci swoja koncepcje. Dzisiaj rano pytalam w pracowni, czy dostane ewentualnie przy zakupie pozwolenie na przedluzenie sciany w salonie i w kuchni o 1,5 metra. Dostalam odpowiedz, ze jest to mozliwe, wiec teraz juz tylko glupie WZ mnie ograniczaja, bo jeszcze ich nie znam....

Pomyslow mam juz kilka, z poczatku myslalam o nowoczesnym wystroju, bo maz sie ku takiemu bardziej sklania, a mi sie on podoba, ale chyba bardzie do mnie przemawia prawdziwy mix cieplych domowych klimatow zaczerpnietych z Anglii i Francjii. Czuje, ze cieple, przytulne wnetrze to to, czego potrzebuje.

Nasz projekt byl projektem indywidualnym na podstawie jaskółki i dlatego wymiary są troche inne salon ma 605 na 650cm

ufff,bo już myślałam ze mamy dom źle zbudowany :wink:

dzięki taszana, widziałam już ten dom i choć jest piękny na zew to nie do końca przemawia do mnie układ wew Teraz od kilku dni siedzę i rysuję projekt odręcznie, zebym wiedziała co chcę jak wreszcie spotkam sie z archtektem ( co chyba prędko nie nastąpi, bo jak juz wydaje mi się że mam to o co mi chodziło, to znajduję jakąś 'niedoskonałość' i znowu ... i tak w koło macieju

Magda znam to z autopsji :wink: ,pewnie Cię nie pocieszę ale ja nadal siedzę i kombinuję mimo że domek już stoi,właśnie zaraz przyjdzie mi dopłacać za przeniesienie drzwi,bo mi się koncepcja zmieniła :roll: ,ale myślę że już jestem bliska wersji ostatecznej-idealnej,życze Ci żeby Ci to przyszło łatwiej niż mi :wink:

Taszana mam pytanie odnośnie kominów (nie wiem w którym watku powinnam pisac tu, czy w Twoich komentarzach :p ). Jaskółka jest dużym domem a w projekcie są tylko dwa kominy. Nie wiem jaką wentylacje przewidujesz, ale ja myslę o grawitacyjnej i wiele pomieszczeń np kuchnia czy duza łazienka pozostana bez wentylacji, a moze jakos inaczej jest to rozwiązane.

Tu chyba jestem częściej :wink: .oczywiście planujemy rekuperację,wyczytałam gdzieś ,że już i tak niedoskonała wentylacja grawitacyjna w parterówkach nie ma prawa działać poprawnie,(mam już doświadczenie mieszkania w zagrzybiałym domu i więcej nie zaryzykuję)

Myślę że nie ma się co zastanawiać ,bo koszt went. mech. jest porównywalny z grawitacyjną,pewnie już spotkałaś się z artykułami na ten temat,u nas się to sprawdziło,odchodzi spory koszt budowania kominów ,połowa okien w naszym domku to fixy."Warto(mam nadzieję)

Magdo,koniecznie wklej swoją wizję jaskółki(choć jedną z wielu :wink: )

Pozdrawiam

...ale ja się na tym kompletnie nie znam więc ,zaden ze mnie dobry doradca.

Pewnie za wentylację w kuchni ma robić okap,a w łazience jest odpowietrzenie do kanalizy i rozszczelnione okna :roll: :-? nie wiem

Pumka my wydłużyliśmy o 50 cm i troszkę mi jeszcze brakuje metrów,więc 1,5 metra to chyba dobry pomysł(choć to też sporo więcej metrów do wybudowania i sprzątania :wink: )

niestety nie umiem wkleić gotowego obrazka dlatego tylko link

http://grot-stal.pl/php/img/176.jpg

a jak sie wkleja obrazek?

jakby co, też zapisuję się na korepetycję(Basia umie,ale się gdzieś zapodziała :

( )

Ale zamieszałaś :wink: widzę że hybryda ma obcięte dwa ostatnie pokoje jaskółki i doklejony garaż,nie mogę wypatrzyć okien w salonie(jakie wymiary,gdzie taras?,jak strony swiata?)

Pamiętam że mi najwięcej czasu zajęło ułożenie kanapy tak by móc z niej podziwiać widoki za oknem,kominek i tv jednocześnie bez umieszczania tego wszystkiego na jednej ścianie

martynw mam parę wycen z zeszłego roku, ceny wahają się między 18 -23 tyś

http://grot-stal.pl/php/img/178.jpg

salon jest od poludnia i tam tez będzie wyjście na taras, który będzie też trochę zawijał na zachodnią stronę,

jeśli chodzi o okna to mam problem :cry: , nie wiem jak je rozmieścić i przede wszystkim jaka powinna być ich powierznia na taki metraż salonu. Od okien do płota mam ok 13 metrów i planuję posadzić tam drzewa i krzewy, czyli muszę liczyć sie z tym że za jakiś czas będą mi zasłaniały światło :evil: ale musi tak być, bo tam przebiega droga i musze sie odizolować.

Taszana pamietam, że Ty w swoim projekcie miałaś takie długie ,wąskie okna w salonie, potem jedno okno zniknęło, a jak to zrobiłaś w rzeczywistośći, bo coś zezarło Twoje zdjecia z dziennika :-? i już nie pamietam. Ja u siebie tez zastanawiam sie nad takimi oknami (zaznaczyłam je na zielono), ale nie wiem czy to jedno nie bedzie mi przeszkadzać w oglądaniu telewizora, a z drugiej strony, jezeli tego okna by tam nie było, to czy nie zrobi sie tam taka czarna nora w tym kącie :wink:

:o jak to zrobiłaś? pisz szybko :wink: jak wkleiłaś fotkę

Jeżeli na zielono zaznaczyłaś okna to mamy dokładnie takie samo rozmieszczenie :D ,skąd inąd idealne,moim skromnym zdaniem 8) ,w naszym salonie wszystkie okna są do ziemi,Wy też tak planujecie?no i jakie wymiary okien?

To jedno wąskie długie musiałam zlikwidować bo wyłaziło na garaż a to taki średni widok,ale Ty je zostaw,im wiecej okien (czyt.światła) tym lapiej.Moje zdjęcia są teraz w albumie picasa,o tutaj:

http://picasaweb.google.pl/taszana/DziennikBudowy?authkey=Gv1sRgCJj54uOSl8q4uwE&feat=directlink

:o jak to zrobiłaś? pisz szybko :wink: jak wkleiłaś fotkę

Jeżeli na zielono zaznaczyłaś okna to mamy dokładnie takie samo rozmieszczenie :D ,skąd inąd idealne,moim skromnym zdaniem 8) ,w naszym salonie wszystkie okna są do ziemi,Wy też tak planujecie?no i jakie wymiary okien?

te okna to zerżnełam od Ciebie :D , tez myslalam żeby wszystkie były do ziemi , ale nie wiem jakie wymiary, a jakie Ty masz wymiary i jak Twój dom stoi w stosunku do stron swiata?

Jesli chodzi o wklejanie fotek to ja trafiłam na taką podpowiedz:

"Sprawdzasz wlasciwosci zdjecia , kopiujesz adres url i wklejasz go miedzy adres

Jesli chcesz wieksze musisz najpierw kliknac na zdjecie i skopiowac adres direct wtedy bedzie tak " tak radził Markoto, ponizej wklejam link do tej strony:

http://forum.muratordom.pl/post3313384.htm?highlight=jak%20sie%20wkleja%20obrazki#3313384

Jestem bardzo słaba w komputerach i nie potrafie Cie dokładnie poprowadzić, wyczytałam tylko ze trzeba umieścic zdjęcie na serwerze, ja mam swoją stronę internetową i z tego serwera korzystałam, no a potem jak juz to zdjęcie jest na serwerze to klika sie (img)adres tego zdjęcia(img), ale jestem marnym nauczycielem :cry: i pewnie będziesz musiała się jeszcze podszkolić u jakiegoś informatyka na forum :wink:

Magda,nawet sobie nie wyobrażasz jak to szybko zleci.

Nasz domek względem stron swiata stoi tak samo :wink: więc okna też pasują

,masz tę przewagę że będziesz mogła zobaczyć jak to się ma w realu bo cos koło czerwca mam nadzieję pochwalić się wstawionymi oknami

Wymiary okien też się zmieniały wąskie wysokie miały mieć 100/245 ,teraz są prawie połowę węższe,tarasowe cosik koło 400,znając mnie to się jeszcze może pozmieniać :wink:

Dziękuję Ci za krótką lekcję,poćwiczę ,może mi sie w końcu uda,ja jestem skończonym osłem komputerowym :oops:

Pozdrawiam

• 1 month później...
Basiu ,Inko? a Wy gdzie się podziewacie? :roll: apeluję o pochwalenie się aktualnymi fotkami Waszych domków!

Sorry, ale zajęły mnie inne sprawy, a powiadomienia o wpisach w wątku nie docierały, a tu tyle się dzieje. :D

Basiutak jak przewidziałysmy Twoje tygrysy wysiedziały nam kolejną piękną jaskółkę.

:wink:

No i przeoczyłam takie wydarzenie, a już myślałam że to tylko wydmuszki :lol:

Witaj nowa Jaskółeczko!

:o okna okienka !!! :wink: proszę więcej,więcej więcej... suuuper

Wyglądają jak najwyższej klasy drewniane!kolorek też fajny(mam dosyć widoku "sraczkowatych" okien,a jest ich sporo)

Basik?! czy na jednym ze zdjęć,tuż za pieknym laskiem nie odbija się w oknie słup wys. napięcia?jeśli tak to zupełnie tak jak u mnie :lol: poza tym drobnym szczegółem że u nas to za lasem słupów widac drzewko :lol: :wink: ,a nie odwrotnie.To kiedy się wprowadzacie?bo jak nie to ja się piszę :wink: ,pomieszkam sobie w jaskółce i popilnuję okien 8)

Taszanko, nie mam nowych zdjęć. Na budowie przerwa, czekamy na przypływ kasy, a ta jakoś się do nas nie spieszy :) Wstawione są drzwi i brama garażowa, ale boję się zobaczyć :roll: - trochę inny odcień, bo w takim samym nie było... jakoś na razie mnie tam nie ciągnie.

A ten słup wysokiego napięcia (zdziwiłam się, że go widać na zdjęciu) jest co najmniej 100 m od naszego domu. Za tym "laskiem" (to żywopłot) jest wiejska droga, za nią pole, a słup na polem. :)

niestety nie umiem wkleić gotowego obrazka dlatego tylko link

http://grot-stal.pl/php/img/176.jpg

a jak sie wkleja obrazek?

jakby co, też zapisuję się na korepetycję(Basia umie,ale się gdzieś zapodziała

:D

Jakby co, to chętnie podpowiem jak się wstawia zdjęcia. Jest to proste, Grot już potrafi :) Jednak tą metodą ([i]adres[/i] można wstawiać niezbyt duże zdjęcia, żeby się forum nie rozjechało.Przed chwilą zrobione zdjęcie naszego ogródka (pielęgnowanego przez moją siostrę) i wstawione na serwer Fotosika, bardzo prostego w obsłudze: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0d04f3cd8bba8cdc.html. Jak klikniesz prawym przyciskiem na obrazku, to pokarze się mały ekran, na którym należy wejść we właściwości i tam będzie adres tego zdjęcia: http://images46.fotosik.pl/140/0d04f3cd8bba8cdcmed.jpg. Wpisujesz tzw. tagi, na początku tego adresu , a na końcu z ukośnikiem . Należy przy tym pamiętać, że pomiędzy tymi tagami, a adresem nie może być odstępów (spacji).

Tak powinien wyglądać adres w tagach:

[img=http://images46.fotosik.pl/140/0d04f3cd8bba8cdcmed.jpg]

a tak wyświetli się zdjęcie:

http://images46.fotosik.pl/140/0d04f3cd8bba8cdcmed.jpg

Przy pomocy Fotosika, w prosty sposób można wstawić na forum miniaturkę zdjęcia, która jest linkiem do zdjęcia w oryginalnym rozmiarze, otwierającego się w oddzielnym oknie. Wyjaśnię krok po kroku. Wchodzisz na stronę: http://www.fotosik.pl/dodaj_zdjecia.php, tam klikasz pomarańczowy przycisk PRZEGLĄDAJ, pojawi się ekran wyboru zdjęcia z Twojego dysku, zaznaczasz wybrane zdjęcie, potem przycisk "otwórz" i u dołu ekranu uruchamiasz przycisk WYŚLIJ. Uruchomi się zapis zdjęcia na stronie Fotosika i poda różne kody do wstawienia na forum, zarówno w formie miniaturki, jak i w oryginalnym rozmiarze. Wystarczy taki kod zaznaczyć, skopiować i tu wstawić, o tak:

http://images40.fotosik.pl/136/cb381ec8fc6235aem.jpg

Jeśli nie dość jasno napisałam, to zadawajcie pytania.

Pozdrawiam :D