taszana 04.05.2009 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 cześć pumkaw oryginale wygląda to mniej więcej tak:sypialnia główna 450x480salon 700x600 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taszana 05.05.2009 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=3320839#3320839 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taszana 05.05.2009 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Martyna na Waszym rysunku salon ma 6m z groszem długosci( o ile dobrze widzę ,a widzę słabo) za to w oryginale jest troszkę ponad 7m (metr różnicy to sporo ) ,piszesz ze nie skracaliście domu,więc tak się zastanawiam czy te różnice w wymiarach zależne są od wersji jaskółki?(garaż /bez garażu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martynw 05.05.2009 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Nasz projekt byl projektem indywidualnym na podstawie jaskółki i dlatego wymiary są troche inne salon ma 605 na 650cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grot_1 05.05.2009 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Grocie to koniecznie zobacz projekt http://www.domyznatury.pl/104.html ( akarolak go tu zamieścił) jest piękny jak jaskółka i ciut mniejszy. dzięki taszana, widziałam już ten dom i choć jest piękny na zew to nie do końca przemawia do mnie układ wew Teraz od kilku dni siedzę i rysuję projekt odręcznie, zebym wiedziała co chcę jak wreszcie spotkam sie z archtektem ( co chyba prędko nie nastąpi, bo jak juz wydaje mi się że mam to o co mi chodziło, to znajduję jakąś 'niedoskonałość' i znowu ... i tak w koło macieju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumka_gumka 05.05.2009 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 zaluje, ze nie mam oryginalnego planu, to narysowalabym Ci swoja koncepcje. Dzisiaj rano pytalam w pracowni, czy dostane ewentualnie przy zakupie pozwolenie na przedluzenie sciany w salonie i w kuchni o 1,5 metra. Dostalam odpowiedz, ze jest to mozliwe, wiec teraz juz tylko glupie WZ mnie ograniczaja, bo jeszcze ich nie znam....Pomyslow mam juz kilka, z poczatku myslalam o nowoczesnym wystroju, bo maz sie ku takiemu bardziej sklania, a mi sie on podoba, ale chyba bardzie do mnie przemawia prawdziwy mix cieplych domowych klimatow zaczerpnietych z Anglii i Francjii. Czuje, ze cieple, przytulne wnetrze to to, czego potrzebuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taszana 05.05.2009 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Nasz projekt byl projektem indywidualnym na podstawie jaskółki i dlatego wymiary są troche inne salon ma 605 na 650cm ufff,bo już myślałam ze mamy dom źle zbudowany dzięki taszana, widziałam już ten dom i choć jest piękny na zew to nie do końca przemawia do mnie układ wew Teraz od kilku dni siedzę i rysuję projekt odręcznie, zebym wiedziała co chcę jak wreszcie spotkam sie z archtektem ( co chyba prędko nie nastąpi, bo jak juz wydaje mi się że mam to o co mi chodziło, to znajduję jakąś 'niedoskonałość' i znowu ... i tak w koło macieju Magda znam to z autopsji ,pewnie Cię nie pocieszę ale ja nadal siedzę i kombinuję mimo że domek już stoi,właśnie zaraz przyjdzie mi dopłacać za przeniesienie drzwi,bo mi się koncepcja zmieniła ,ale myślę że już jestem bliska wersji ostatecznej-idealnej,życze Ci żeby Ci to przyszło łatwiej niż mi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grot_1 06.05.2009 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Taszana mam pytanie odnośnie kominów (nie wiem w którym watku powinnam pisac tu, czy w Twoich komentarzach ). Jaskółka jest dużym domem a w projekcie są tylko dwa kominy. Nie wiem jaką wentylacje przewidujesz, ale ja myslę o grawitacyjnej i wiele pomieszczeń np kuchnia czy duza łazienka pozostana bez wentylacji, a moze jakos inaczej jest to rozwiązane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taszana 06.05.2009 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Tu chyba jestem częściej .oczywiście planujemy rekuperację,wyczytałam gdzieś ,że już i tak niedoskonała wentylacja grawitacyjna w parterówkach nie ma prawa działać poprawnie,(mam już doświadczenie mieszkania w zagrzybiałym domu i więcej nie zaryzykuję) Myślę że nie ma się co zastanawiać ,bo koszt went. mech. jest porównywalny z grawitacyjną,pewnie już spotkałaś się z artykułami na ten temat,u nas się to sprawdziło,odchodzi spory koszt budowania kominów ,połowa okien w naszym domku to fixy."Warto(mam nadzieję) Magdo,koniecznie wklej swoją wizję jaskółki(choć jedną z wielu ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taszana 06.05.2009 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 ...ale ja się na tym kompletnie nie znam więc ,zaden ze mnie dobry doradca. Pewnie za wentylację w kuchni ma robić okap,a w łazience jest odpowietrzenie do kanalizy i rozszczelnione okna nie wiem Pumka my wydłużyliśmy o 50 cm i troszkę mi jeszcze brakuje metrów,więc 1,5 metra to chyba dobry pomysł(choć to też sporo więcej metrów do wybudowania i sprzątania ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grot_1 06.05.2009 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Magdo,koniecznie wklej swoją wizję jaskółki(choć jedną z wielu ) ok postaram się , a jak mi sie nie uda to przyjdę do Ciebie na naukę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grot_1 06.05.2009 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 http://grot-stal.pl/php/img/177.jpgnaumiałam sie wklejac i oto wynik , to jest taka trochę hybryda Jaskółki z WB-3927 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martynw 06.05.2009 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Myslelisci juz moze o rekuperatorze w Waszych jaskółeczkach? czy ma ktoś możę wycene ile to kosztuje dla naszych domków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taszana 06.05.2009 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 niestety nie umiem wkleić gotowego obrazka dlatego tylko link http://grot-stal.pl/php/img/176.jpg a jak sie wkleja obrazek? jakby co, też zapisuję się na korepetycję(Basia umie,ale się gdzieś zapodziała : ( ) Ale zamieszałaś widzę że hybryda ma obcięte dwa ostatnie pokoje jaskółki i doklejony garaż,nie mogę wypatrzyć okien w salonie(jakie wymiary,gdzie taras?,jak strony swiata?) Pamiętam że mi najwięcej czasu zajęło ułożenie kanapy tak by móc z niej podziwiać widoki za oknem,kominek i tv jednocześnie bez umieszczania tego wszystkiego na jednej ścianie martynw mam parę wycen z zeszłego roku, ceny wahają się między 18 -23 tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grot_1 06.05.2009 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 http://grot-stal.pl/php/img/178.jpg salon jest od poludnia i tam tez będzie wyjście na taras, który będzie też trochę zawijał na zachodnią stronę, jeśli chodzi o okna to mam problem , nie wiem jak je rozmieścić i przede wszystkim jaka powinna być ich powierznia na taki metraż salonu. Od okien do płota mam ok 13 metrów i planuję posadzić tam drzewa i krzewy, czyli muszę liczyć sie z tym że za jakiś czas będą mi zasłaniały światło ale musi tak być, bo tam przebiega droga i musze sie odizolować. Taszana pamietam, że Ty w swoim projekcie miałaś takie długie ,wąskie okna w salonie, potem jedno okno zniknęło, a jak to zrobiłaś w rzeczywistośći, bo coś zezarło Twoje zdjecia z dziennika i już nie pamietam. Ja u siebie tez zastanawiam sie nad takimi oknami (zaznaczyłam je na zielono), ale nie wiem czy to jedno nie bedzie mi przeszkadzać w oglądaniu telewizora, a z drugiej strony, jezeli tego okna by tam nie było, to czy nie zrobi sie tam taka czarna nora w tym kącie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taszana 06.05.2009 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 jak to zrobiłaś? pisz szybko jak wkleiłaś fotkę Jeżeli na zielono zaznaczyłaś okna to mamy dokładnie takie samo rozmieszczenie ,skąd inąd idealne,moim skromnym zdaniem ,w naszym salonie wszystkie okna są do ziemi,Wy też tak planujecie?no i jakie wymiary okien? To jedno wąskie długie musiałam zlikwidować bo wyłaziło na garaż a to taki średni widok,ale Ty je zostaw,im wiecej okien (czyt.światła) tym lapiej.Moje zdjęcia są teraz w albumie picasa,o tutaj: http://picasaweb.google.pl/taszana/DziennikBudowy?authkey=Gv1sRgCJj54uOSl8q4uwE&feat=directlink Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grot_1 06.05.2009 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 jak to zrobiłaś? pisz szybko jak wkleiłaś fotkę Jeżeli na zielono zaznaczyłaś okna to mamy dokładnie takie samo rozmieszczenie ,skąd inąd idealne,moim skromnym zdaniem ,w naszym salonie wszystkie okna są do ziemi,Wy też tak planujecie?no i jakie wymiary okien? te okna to zerżnełam od Ciebie , tez myslalam żeby wszystkie były do ziemi , ale nie wiem jakie wymiary, a jakie Ty masz wymiary i jak Twój dom stoi w stosunku do stron swiata? Jesli chodzi o wklejanie fotek to ja trafiłam na taką podpowiedz: "Sprawdzasz wlasciwosci zdjecia , kopiujesz adres url i wklejasz go miedzy adres Jesli chcesz wieksze musisz najpierw kliknac na zdjecie i skopiowac adres direct wtedy bedzie tak " tak radził Markoto, ponizej wklejam link do tej strony: http://forum.muratordom.pl/post3313384.htm?highlight=jak%20sie%20wkleja%20obrazki#3313384 Jestem bardzo słaba w komputerach i nie potrafie Cie dokładnie poprowadzić, wyczytałam tylko ze trzeba umieścic zdjęcie na serwerze, ja mam swoją stronę internetową i z tego serwera korzystałam, no a potem jak juz to zdjęcie jest na serwerze to klika sie (img)adres tego zdjęcia(img), ale jestem marnym nauczycielem i pewnie będziesz musiała się jeszcze podszkolić u jakiegoś informatyka na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grot_1 06.05.2009 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 a zdjęcia masz super, my na takim etapie bedziemy chyba za sto lat , tym bardziej że dzisiaj sie dowiedziałam, ze znowu jakis problem wyniknął w urzędzie no i teraz mamy przestój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taszana 06.05.2009 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Magda,nawet sobie nie wyobrażasz jak to szybko zleci. Nasz domek względem stron swiata stoi tak samo więc okna też pasują ,masz tę przewagę że będziesz mogła zobaczyć jak to się ma w realu bo cos koło czerwca mam nadzieję pochwalić się wstawionymi oknami Wymiary okien też się zmieniały wąskie wysokie miały mieć 100/245 ,teraz są prawie połowę węższe,tarasowe cosik koło 400,znając mnie to się jeszcze może pozmieniać Dziękuję Ci za krótką lekcję,poćwiczę ,może mi sie w końcu uda,ja jestem skończonym osłem komputerowym Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia.K 09.06.2009 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 Basiu ,Inko? a Wy gdzie się podziewacie? apeluję o pochwalenie się aktualnymi fotkami Waszych domków! Sorry, ale zajęły mnie inne sprawy, a powiadomienia o wpisach w wątku nie docierały, a tu tyle się dzieje. Basiutak jak przewidziałysmy Twoje tygrysy wysiedziały nam kolejną piękną jaskółkę. No i przeoczyłam takie wydarzenie, a już myślałam że to tylko wydmuszki Witaj nowa Jaskółeczko! okna okienka !!! proszę więcej,więcej więcej... suuuper Wyglądają jak najwyższej klasy drewniane!kolorek też fajny(mam dosyć widoku "sraczkowatych" okien,a jest ich sporo) Basik?! czy na jednym ze zdjęć,tuż za pieknym laskiem nie odbija się w oknie słup wys. napięcia?jeśli tak to zupełnie tak jak u mnie poza tym drobnym szczegółem że u nas to za lasem słupów widac drzewko ,a nie odwrotnie.To kiedy się wprowadzacie?bo jak nie to ja się piszę ,pomieszkam sobie w jaskółce i popilnuję okien Taszanko, nie mam nowych zdjęć. Na budowie przerwa, czekamy na przypływ kasy, a ta jakoś się do nas nie spieszy Wstawione są drzwi i brama garażowa, ale boję się zobaczyć - trochę inny odcień, bo w takim samym nie było... jakoś na razie mnie tam nie ciągnie. A ten słup wysokiego napięcia (zdziwiłam się, że go widać na zdjęciu) jest co najmniej 100 m od naszego domu. Za tym "laskiem" (to żywopłot) jest wiejska droga, za nią pole, a słup na polem. niestety nie umiem wkleić gotowego obrazka dlatego tylko link http://grot-stal.pl/php/img/176.jpg a jak sie wkleja obrazek? jakby co, też zapisuję się na korepetycję(Basia umie,ale się gdzieś zapodziała Jakby co, to chętnie podpowiem jak się wstawia zdjęcia. Jest to proste, Grot już potrafi Jednak tą metodą ([i]adres[/i] można wstawiać niezbyt duże zdjęcia, żeby się forum nie rozjechało.Przed chwilą zrobione zdjęcie naszego ogródka (pielęgnowanego przez moją siostrę) i wstawione na serwer Fotosika, bardzo prostego w obsłudze: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0d04f3cd8bba8cdc.html. Jak klikniesz prawym przyciskiem na obrazku, to pokarze się mały ekran, na którym należy wejść we właściwości i tam będzie adres tego zdjęcia: http://images46.fotosik.pl/140/0d04f3cd8bba8cdcmed.jpg. Wpisujesz tzw. tagi, na początku tego adresu , a na końcu z ukośnikiem . Należy przy tym pamiętać, że pomiędzy tymi tagami, a adresem nie może być odstępów (spacji). Tak powinien wyglądać adres w tagach: [img=http://images46.fotosik.pl/140/0d04f3cd8bba8cdcmed.jpg] a tak wyświetli się zdjęcie: http://images46.fotosik.pl/140/0d04f3cd8bba8cdcmed.jpg Przy pomocy Fotosika, w prosty sposób można wstawić na forum miniaturkę zdjęcia, która jest linkiem do zdjęcia w oryginalnym rozmiarze, otwierającego się w oddzielnym oknie. Wyjaśnię krok po kroku. Wchodzisz na stronę: http://www.fotosik.pl/dodaj_zdjecia.php, tam klikasz pomarańczowy przycisk PRZEGLĄDAJ, pojawi się ekran wyboru zdjęcia z Twojego dysku, zaznaczasz wybrane zdjęcie, potem przycisk "otwórz" i u dołu ekranu uruchamiasz przycisk WYŚLIJ. Uruchomi się zapis zdjęcia na stronie Fotosika i poda różne kody do wstawienia na forum, zarówno w formie miniaturki, jak i w oryginalnym rozmiarze. Wystarczy taki kod zaznaczyć, skopiować i tu wstawić, o tak: http://images40.fotosik.pl/136/cb381ec8fc6235aem.jpg Jeśli nie dość jasno napisałam, to zadawajcie pytania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts