Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt JASKÓŁKA WM11 pracownia WM

Recommended Posts

WITAM SERDECZNIE !!!!

Podobnie jak ivon077 jestem bardzo zainteresowana Jaskółką (projekt podstawowy bez garażu). Oczywiście planuje pewne zmiany- większe okna!!!podwyższenie salonu tak aby sufit był pod samym dachem, przesunięcie kominka, likwidacja łazienki przy sypialni (9)- połączenie (9+10) w jedna dużą garderobę.Jeżeli nie stworzy to zbyt dużych komplikacji przeniesienie pomieszczeń (pokój 11 w miejsce łazienki i kotłowni 16+14)

Od prawie 4 lat marzymy o tym domu, jak tylko zaczęliśmy przeglądać projekty już wiedzieliśmy, że ten będzie najlepszy. Dwa lata temu kupiliśmy działkę 25,5x45( nasze miejsce na ziemi)- wg obecnego planu zagospodarowania Jaskółka może na niej powstać. Mamy nadzieje, że nic się nie zmieni do czasu rozpoczęcia budowy. W zeszłym roku urodziłam bliźnięta i nasze plany budowlane podczas ciąży i po narodzinach dzieci zeszły na drugi plan- teraz znowu wracają. W tym miesiącu mamy zamiar załatwić papierologie związaną z uzbrojeniem działki. Nasze największe wątpliwości budzą KOSZTY!!!! Zastanawiamy się czy tyn dom nie jest dla nas za drogi. Czy stać nas na jego budowę -wykończenie a później utrzymanie

Jeżeli nie jest to dla Was tajemnicą będziemy bardzo wdzięczni jeżeli napiszecie ile wydaliście na budowę-wykończenie i jakie są koszty np w okresie zimowym na ogrzanie takiej powierzchni. Będzie mam również bardzo miło jeżeli ktoś z okolic Poznania zechce nam pokazać swoją Jaskółeczkę lub wstawi zdjęcia ewentualnych zmian jakie wprowadził w projekcie. Z góry dziękujemy!!! Gratulujemy tym którzy mają już swoją JASKÓŁKĘ!!!!

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 308
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Dzisiaj mąż trafił na ten projekt i powiedział, że to TEN, ja nieco się wacham bo miałam inne na oku ale biorę go tez pod uwagę bo jest ciekawy. Mamy dużą działkę, więc będzie jak znalazł.

Czy można by odwiedzić Wasze Jaskółki ?? Mieszkam na śląsku ale mogę dojechać dalej jakby co, więc jeśli ktoś będzie taki uprzejmy to prosze o priva :)

jeszcze jeno pytanko odnośnie stron świata, u nas odbicie lustrzane wychodziloby tak : wejście od północnego zachodu, salon od południa ale za to mniejsze sypialnie od północy i to mnie martwi bo może byc ciemno w pokojach. Co o tym sądzicie ??

• 9 months później...

Witam,

poszukiwanie projektu rozpoczęłam dokładnie cztery lata temu, to był pierwszy etap ( biurokracji ) wydzielanie i przepisywanie działek ; potem mnóstwo chaosu i jeszcze więcej biurokracji. I tak mijały miesiące, lata... Wystąpienie o warunki zabudowy...Zawieszenie postępowania na rok, wznowienie , absurdy w decyzji o warunkach zabudowy - zmiana wydanych warunków zabudowy....Kolejne miesiące...A dziś śmiało piszę, że chcę i zamierzam zamieszkać w domu Jaskółczym :)

• 3 weeks później...
Jeśli wszystko się potoczy zgodnie z planem, w przyszłym roku wybuduję Jaskółkę 2. Na Dolnym Śląsku, 25 km od Bolesławca. Mam 1 ha działkę siedliskową, czekam tylko na sfinalizowanie sprzedaży domu, który wybudowałem w 2002r. I również jestem zainteresowany obejżeniem zamieszkanej Jaskółki. Pozdrawiam.

Witam. Znalazłam osiedle pełne Jaskółek: Nadarzyn o/Warszawy ( strona http://www.zielonynadarzyn.pl ) Udostępniony dom pokazowy; wg mnie bardzo ciekawe rozwiązanie domu z garażem. Do tej pory zastanawiałam się : z garażem czy bez. Po wizycie w Nadarzynie planuję dom z garażem ale wg zmodyfikowanego projektu. W środę mam spotkanie z architektem Muratora; mam nadzieję, że zmiany nie będą zbyt drogie.

• 2 weeks później...
Może będąc w okolicy uda się obejżeć. Jednak będę budował w wersji niezmienionej - na działce siedliskowej budując jako rolnik muszę mieć budynek gospodarczy. Najpierw zachwycił mnie Signum, ale urzędasy stwierdziły, że garażu nie można traktować jako budynek gospodarczy. A w Jaskółce to jest osobna bryła, więc zaakceptują. Przepisy jak zwykle u nas nieprecyzyjne, decyduje subiektywna opinia urzędnika.

• 1 month później...
  • 3 months później...
  • 4 weeks później...
  • 2 months później...
Kończę etap zero - jutro wylewam chudy beton. Ściany fundamentowe już są obsypane żwirem, taras usypany. Pozyskałem żwir z własnego terenu (podwórko ma 1,02 ha) i przy okazji powstał stawik 30 x 11 m. W części mieszkalnej daję 20 cm grafitowego styropiany pod chudy beton. Potem będzie jeszcze jedna izolacja na całym poziomie. I to co widzę podoba mi się jak cholera.

• 1 month później...
  • 4 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 1 month później...
  • 3 months później...

Witam wszystkich !

Poważnie zastanawiamy się na Jaskółką, czy w wersji zmodyfikowanej, czy nie, jeszcze nie wiemy (ale pewnie zmiany jakieś będą).

Wiele tutaj pytań padło o koszty wybudowania domku, a odpowiedzi żadnej :) Czy może ktoś się podzielić wycenami SSO i SSZ?

Bardzo prosiłbym też o wpisywanie zmian jakie nanieśliście na projekt. Ja sam nie mam w tej materii doświadczenia i chyba nawet pomysłu co można zmienić by było funkcjonalniej lub praktyczniej. Tu wielka prośba do tych co już w Jaskółkach mieszkają i mają doświadczenie :)

Mam nadzieję, że wątek odżyje i jeszcze będzie okazja wymienić się opiniami :)

Hej, nareszcie ktoś się odezwał. Moje zmiany to:

1. Zrezygnowałem z osobnego WC i włączyłem tę powierzchnię do garderoby przy wejściu. Powiększyłem o 10 cm sąsiadujący natrysk w łazience ( jest za blisko drzwi do łazienki).

2. Połączyłem obie bryły nie tylko dachem, ale i ścianami. Powstała spiżarnia 10 m2.

3. Wypuściłem niżej dach ( o jedną dachówkę ) przy wyjściu z sypialni.

4. Zrezygnowałem z kominów wentylacyjnych (będzie WM z glikolowym GWC - już wkopałem 200m rury)

5. Kotłownia jest obok garażu, na węgiel

6. Będą lepsze ocieplenia. Pod chudziak dałem 20 cm grafitowego styro, na chudziak dam jeszcze 10 cm. Na ściany 20 cm styro, na strop 40 cm granulatu wełny. W części gosp 10 cm styro i 20 cm wełny.

7. Sufit - zamiast stelaża metalowego do płyt g-k, właśnie przykręcamy do wiązarów płytę osb 15mm , na to pójdzie regips. Taniej i cieplej.

Kosztów dokładnie nie policzyłem, SSO trochę ponad 200.000. Buduję na hektarowej działce, w miejscowości Zagajnik , gmina Nowogrodziec, Powiat Bolesławiec, na skraju Borów Dolnośląskich. Jakieś 8 km od A4. Jeśli chcesz pozwiedzać, zapraszam. Jaskółka to świetny dom, utwierdziłem się w przekonaniu, że dobrze wybraliśmy.

Witaj,

dziękuję za odpowiedź :) mam nadzieję, że temat się z czasem rozurusza...

Póki co rozważam wersję jaskółki bez garażu, raz, że działkę mam mniejszą, a dwa, że w pierwszym etapie planuję zdecydowanie ograniczyć koszty. Garaż zawsze zdążę dobudować.

Czy możesz mi podesłać, wrzucić na forum, rzuty o wyższej rozdzielczośći niż te na stronie z projektami? Tam jakość jest tragiczna i nie można się zorientować.

Jak masz zlokalizowany dom względem kierunków świata?

Na dachu masz dachówkę ceramiczną?

Ja będę budował się w Łodzi, ale dziekuję za zaproszenie, może skorzystam :)

Rzuty mam w projekcie, ale skaner jest za mały, żeby zeskanować całość. Na dachu mam dachówkę rzymską koloru grafitowego IBF Bolesławiec. Ponieważ buduję w powiecie Bolesławiec, cenowo wychodzi korzystnie. Na moim pierwszym domu też taką miałem, po 10 latach nie widać było upływu czasu.

Drzwi tarasowe z salonu wychodzą na południe, wjazd do garażu od wschodu, czyli środkowy najmniejszy pokój ma okno na północ.

Dodatkowo obok domu, równolegle do garażu postawię niewielki budynek gospodarczy, w konstrukcji drewnianej. Budując jako rolnik muszę mieć budynek gospodarczy. Załatwiłem zgodę na połączenie garażu z domem (powstaje jedna bryła) pod warunkiem osobnego bud. gosp. Zresztą i tak będzie mi potrzebny - opał, maszyny ogrodnicze etc. Będę miał sad hobbystyczny, na własny użytek.

A z Łodzi autostradą 4 godziny ...