Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt JASKÓŁKA WM11 pracownia WM

Recommended Posts

Dzięki za szczegółową odpowiedź.

Znajomy architekt wrysował mi rzut domu w działkę i lekko się załamałem :( działkę mam, nie tak jak Ty hektarową, tylko 1900m2, co jak na miasto i tak nie jest mało, ale dom wydaje się na niej ogromny... garaż w ogóle muszę odrzucić, a Twoje rozwiązanie z połączeniem tych dwóch budynków wydawał mi się b. sympatyczne, szczególnie ta duża spiżarka pomiędzy budynkami :)

Moja działka wydaje się też trochę nieustawna pod jaskółkę

http://i46.tinypic.com/2ptqwk4.jpg

(sorki za zdjęcie, ale nie wiem jak wstawić miniaturkę...

Wysokie drzewa są od Pn-Zach, będą dawały spory cień, od Płd-Zach mam okna salonu, a część sypialniana jest od Płd i Płd-Wsch...

O dach pytałem bo będę szukał najtańszego rozwiązania, pewnie skończy się na blachodachówce, więc cena SSO trochę powinna spaść.

Z komina też chcę zrezygnować, a w całym domu ma być ogrzewanie powietrzem (kanały pod domem, źródło piec gazowy) - nie mam pojęcia jak to się nazwa, ale kolega ma i jest super :) To będzie jedyna zachcianka na jaką sobie przy budowie domu sobie pozwolę.

4h godziny autostradą powiadasz, ale skąd te 10h wziąć? :cool:

Losy Jaskółki się ważą, muszę jeszcze spotkać się ze znajomym KB i poprosić o jakiś kosztorys...

Jakie inne parterówki rozważałeś zanim zdecydowałeś się na Jaskółkę?

• Odpowiedzi 308
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie myślałeś o lustrzanym odbiciu? Taras od północy to trochę kicha... Ten dom wymaga przestrzeni, u mnie świetnie się komponuje. Myślałem też o Signum - ale w starostwie nie zaakceptowali, bo rolnik musi mieć budynek gosp. Zaakceptowali Jaskółkę, a potem się tego wyparli (powiedzieli, że nie dadzą pozwolenia, jeśli nie wytnę dachu łączącego obie bryły). I skończyło się na tym, że dołożyłem łącznik i dokupiłem budynek gospodarczy.

Niezły jest też Meus, wszystko tego samego architekta. Tylko ja mam rodziców w Warszawie (stamtąd pochodzę) i chcę ich zabrać do siebie, więc muszę mieć większy dom. No i pół roku temu urodził mi się syn, do tego jeszcze córka mojej obecnej żony z jej pierwszego związku. Jest nas czworo, a może być sześcioro gdy namówię Rodziców.

Kilka fajnych parterówek widziałem na jakimś portalu oznakowanych literą i dwoma cyframi. Każdy ma inne preferencje. Dla mnie kotłownia 3-4 m2 to dyskwalifikacja. Ale ja mieszkam na wsi i nie mam gazu. Wybieram węgiel i potrzebuję więcej miejsca.. I powierzchni do majsterkowania w cieple zimą, bo tylko wtedy mam więcej czasu.

Rzeczywiście każdy ma swoje potrzeby, Twoje są wyraźnie sprecyzowane, to dobrze! :)

Moje, z racji tego, że będzie to pierwszy dom nie są tak klarowne ;)

Meusa oglądałem (zresztą wszystkie domki z tej pracowni) i pewnie gdybym miał działkę taką jak na wizualizacji projektu to czemu nie :), ale nie mam, a dookoła nie ma pięknych wzgórz...

Decyzja jeszcze nie zapadła co do wyboru domu :), dzięki za zainteresowanie tematem !

Edytowane przez kotylozaur

• 5 months później...
  • 1 year później...
  • 2 years później...
  • 11 months później...
  • 4 months później...