kmp 30.03.2006 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 hej witam .... ja też jestem na etapie papierologii )) budow mojego domku ma się zacząć na przełomie czerwca- lipca ... wybrałem firmę która zdeklarowała się postawić kpl. dom w terminie 3 miesięcy ..... ciekawe co z tego wyjdzie. Po długich przemyśleniach zdecydowałem się na nowoczesne technologie ..... szwedzkie wundamenty - płyta fundamentowa legalett + dom z keramzytowych prefabrykatów .... ciekawe co z tego wyniknie Pozdrowionka Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grynek 07.04.2006 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 WM 11, nie moge sie doczekac kiedy zobaczę zarys tej bryły w naturze. Wg. wizualizacji z garażem (jest nowe opracowanie na stronie) http://projekty.wm.com.pl/domy/W12.html Teraz już napewno wiem że jaskółka z garażem to strzqał w 10-tkę. Jakie zmiany planujecie odnośnie org. projektu, z czego budujecie, czy macie może kosztorysy szczegółowe dla tego domku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kmp 07.04.2006 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 aaaa hihihi to że strzał w dziesiątkę to wiem od czasu kiedy go zobaczyłem ))) Co do technologii budowy - postanowiłem nie "rzeźbić" samemu ( nie znam się na budownictwie),dlatego też szukałem firmy wykonawczej od A do Z. Z różnych opslji i pomysłów zdecydowałem sie na nowoczesne technologie. Zamiast fundamentu płyta grzewcza legalett ( podobno sprawdza się doskonale w krajach skandynawskich-z tamtąd z resztą pochodzi technologia). Jestem w gorącej wodzie kąpany dlatego budowa przez rok czy dwa ... mogła by spowodować spadek zainteresowania )) stąd kolejna decyzja dotycząca ścian- będa wykonane z prefabrykatów keramzytowych ( inne prefabrykaty mnie nie interesują). Z ustaleń z wykonawcą zała budowa domu od wbicia przysłowiowej łopaty do stanu deweloperskiego ma trwać 3 miesiące ..... + wieloletnie gwarancje nie tyle od wykonawcy co od producentów całej technologi. Jesli chodzi o koszty .... to wybrana przezemnie technologia jest zbliżona cenowo do tradycyjnych oferowanych przez inne firmy ... wszystko to oczywiście teoria .... ale...ale zakładam że nic się nie zmieni.Skąd jesteście ? jaką technologię Wy wybieracie ? Jak macie skalkulowane koszty ?? Pozdrawiam Marek z Katowic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grynek 07.04.2006 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Jestem z Zielonej Góry, lecz buduje się w 8 km od mista. Zaciszna wioska (gaz ,prąd i woda przy działce) więc 15 min. dojazdów do firmy wytrzymam. Chciałem buowac z Ytonga, lecz wszyscy mi odradzają: fachowcy z Xelli wycenili mi materiał na ściany nośne gr. 36,5 z transportem i wyładunkiem ma coś około 19 tys. brutto (klej + 2 pierwsze warastwy wypoziomowane w cenie). Ściany z BK 24 cm + zaprawa + styropian kej kołki i siatka to koszt około 8 tyś. brutto więc nie bedę odbiegał od wszystkich w oklicy i będę budował z Betonu komórkowego 24 cm plus 15 cm styropianu.Mam już pierwsza wycenę za robociznę: (od zera humus wykop fundament ściany fund. ściany żew. i wewnetrzne, kominy tynki wew. i zew. z malowaniem) rozprowadzenie kanalizy + taras i coś tam jeszcze: robocizna 30 tyś. brutto. Firma z Żar. k. Zielonej Góry Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kmp 07.04.2006 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 no ja niestety nie mam tak szczegółowej wyseny..... nie wiem ile ściany a ile kleje ....... mam ustanoną cenę 350.000 stan deweloperski tz. - ściany do pomalowania , coś na podłogi + kafelki i można mieszkac. Cena zawiera fundamenty ściany ocieplenie okna dach z dachówką, okna kpl. ogrzewanie bez pieca kpl. instalację elektryczną garaż ( wg. projektu-dość duży) wraz z barmami drzwiami itp. Pewnie w systemie gosodarczym wyszło by tyci taniej ale...........ale trwało by to miesiącami albo i latami...... Poza tym kwestia późniejszych ewentualnych reklamcji , murarz na tynkarza , tynkarz na elektryka i wieczne przepychanki ...a tak ... jeden wykonawca + gwarancje dużych producentów - fundament 30 lat , ściany 50 , dach 30 ..... spokój też kosztuje ......niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kmp 07.04.2006 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 aaaaa jeszcze jeden drobiazg.... keramzyt to materiał z "górnej półki" bardzo dobre własności termoizolacyjne i inne..... poza tym ściany są o wiele cieńsze co ma bezpośrednie przełożenie na większy metraż powierzchni użytkowej .... nie tracąc nic na własnościach termoizolacyjnych dom staje się większy..... może to drobizag ale te dodatkowe 10-15 metrów też kosztuje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel i renia 24.04.2006 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 witamy i troche podnosimy wontek jak tam wasze budowy POZDRO... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kmp 25.04.2006 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 hej ....a Wy tez jesteście na etapie budowania Jaskółki ?? Pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel i renia 25.04.2006 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 witam no my jeszcze jesteśmy na etapie papierologi ale ten projekt spodobał nam się bardzo i taki też chcemy budować choć to jeszcze potrwa obecnie załatwiamy:Warunki,prąd,Rejestr Grun..i inne pierdoły a już w Majowy łikend będziemy w Gdańsku i spróbujemy ruszyć sprawę Projektu i zmian w nim POZDRO..... czekamy na zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kmp 25.04.2006 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 no .... ja już papiery mam prawie skończone ..... a budowa ...budowa ma się zacząć czerwiec- lipiec. Jeszcze chwilkę będziecie musieli na fotki poczekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel i renia 25.04.2006 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 ale wam zazdrościmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micha30 30.08.2006 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Witam forumowiczów--mam w planie budowe domu według projektu "Jaskółka". Czy ktos postawił ten budynek i zechce sie podzielic uwagami? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micha30 30.08.2006 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Myśle o tym : http://projekty.wm.com.pl/domy/W11.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micha30 30.08.2006 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Witam! Myśle, że idzie o ten projekt---wybrałam go rówiez i chętnie posłucham opinii http://projekty.wm.com.pl/domy/W11.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micha30 06.09.2006 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 Podbijam:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sta.Ry 20.09.2006 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Witaj Micha30,Właśnie przygotowuję się do przykrycia dachem takiego domu w wersji lustrzanej.Moim zdaniem, to jeden z najlepszych projektów powtarzalnych, jakie pojawiły się w polskiej myśli architektonicznej. Wprowadziliśmy tylko kilka niewielkich zmian. Życzę Ci powodzenia w budowie. Pozdrawiam, Sta.Ry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micha30 20.09.2006 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Witaj! Dzieki za odpowiedz. Jesli pozwolisz ,popytam przy okazji o rozne rzeczy zwiazane z budowa. Pozdrawiam--micha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kmp 04.11.2006 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 nikt tu nie zagląda ...(( czy nikt nie buduje w11 ??? eee no ... hihihi nie wierzę że jestem sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kmp 04.11.2006 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 jestem już na etapie kończenia budowy w11 z garażem .... nie wiem jak wykończyć go z zewnątrz .... czy ktoś ma już taki domek skończony ?? może jakaś wymiana doświadczeń ?? Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaPiWo 22.11.2006 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Witaj, Stacha juz nam Ja też jestem jaskółkowa- kończymy dach. pozdrawiam K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts