Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt JASKÓŁKA WM11 pracownia WM

Recommended Posts

• Odpowiedzi 308
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

:cry: Ja też szukałam i nic z tego. Znalezienie zdjęć tego domku w realu graniczy z cudem. Znalazłam fora, gdzie ludzie piszą na temat tego domku. Nawet co niektórzy chwalą się, że go budują, ale zdjęć nikt jak dotąd nie pokazał :( Szkoda...A tym czasem szukam dalej!

ps. na forum MURATORA dziewczyna pisała, że ten dom jest na jednym z osiedli w Poznaniu... ale to wszystko co wiem :(

Witam, jeżeli ktoś chce to bardzo proszę, oto kilka zdjęć z realizacji owego projektu:

http://www.artinet.pl/budowa

Dom realizowany w technologi izodom.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
W moim projekcie Jaskółka nie przewidziano rolet nad oknami, a nad nimi idzie od razu wieniec. Mam dylemat, czy zmniejszac okna i je czesciowo obnizyc, jesli tak to drzwi tarasowe tez(jest ich 3 pary) musalabym zmniejszyc ale o wiecej bo skrzynka jest wieksza(ok20 cm) . stad tez moje pytanie jakich rozmiarow sa wasze okna?

• 4 weeks później...

Hej witam wszystkich zainteresowanych :)

Budujemy ten domek pod Bydgoszczą na sporej działce ok. 1ha.

Jeśli chodzi o koszty to za stan zero zbliżamy sie do ok 40.000zł czyli ławy, ściany fundamentowe z bloczków - 6 warstw , ocieplenie i robocizna .

W tym dla murarza 10.000zł za robotę z koparką.

25m3 betonu B20 = +-- 7000zł

Jest to dośc rozległy dom w parterze .

Ale to jeszcze trwa wiec podam szczegóły jak zamkniemy ten etap na 100%.

Pozdrawiam i tym samym włączam sie do forum.

Czekam na odzew wszystkich w temacie

• 1 month później...

Ja też buduję jaskółkę z jesteśmy na etapie wykańczania dachu. Praktycznie zostały już same obróbki. Dopiero na tym etapie zaczęliśmy rozgladać się za oknami. Myslimy o PCV w okleinie i też mamy dylemat z roletami. Nie chcemy zmniejszać okien te wystające skrzynki na elewacji nam się nie podobają. Może znalazłeś jakieś rozwiązanie na temat rolet?

My budujemy pod Wrocławiem mozna wiedziec gdzie Twoja jaskółka jest stawiana? Może powymieniamy się zdjęciami i uwagami. Macie jakieś zmiany w stosunku do projektu?

• 1 month później...
  • 4 weeks później...
Od pół roku mieszkam w Jaskółce. I jestem zachwycona!!!!! :roll: Dom wprawdzie nie jest wykończony na zewnątrz, ponieważ nie zdążyliśmy przed zimą. Ale mieszka się komfortowo. Muszę też stwierdzić, że pomimo moich wcześniejszych obaw, dom wcale nie przypomina stodoły ani Lidla. Może się już przyzwyczaiłam!? W środku zaprowadziliśmy trochę zmian. Dom jest w wersji lustrzanej, na dużej hektarowej działce, z lasem. Nie wiem co Was interesuje? Zmiany wewnątrz? Na zewnątrz? Fotek nie wkleję, bo nie umiem. Chyba, że mnie ktoś nauczy - ŁOPATOLOGICZNIE!!!!!!!!!! :-? Budujcie, bo naprawdę warto! Pozdrawiam z milutkiej, cieplutkiej Jaskółeczki :D

Gratuluję,fajnego domku,już dawno zwróciłam na niego uwagę,dla mnie był troszkę duży,z przyczyn ekonomicznych zaczęłam szukać podobnego,ale mniejszego.Znalazłam mniejszy,też parterowy,a nawet tego samego autora,a mianowicie RUDZIK.Bardzo jestem ciekawa jak wygląda wasz domek,co do wklejania zdjęć jeszcze nie próbowałam,ponieważ jestem świeżym forumowiczem i nieco zielonym.gdyby była możliwość ewentualnie wysłanie fotek na pocztę to chętnie podam maila.Pozdrawiam

Witaj Plastus, nareszcie ktos kto pobudowal , pisze o tym , Wielkie Dzieki :):):)

Niie spiesze sie, bo jeszcze plany z przeniesieniem sie na wielka dzialke musza sie odwlec, ale juz "rozpracowuje" jakie zmiany poczynic. My chcemy pobudowac Jaskolke z garazem, miejsca mamy wiele , jak i Ty.

1.Moim marzeniem jest ciut podniesienie scian bocznych poddasza, aby tam byly pomieszczenia do spania dla wnukow, czy widzisz juz patrzac w realu,na przynajmniej dwie sypialnie???? MUsi tam zostac tez miejsce na roznosci dotyczace grzania domu pompa cieplna.

2.Zastanawiam sie nad wyciagnieciem dachu od strony frontowej,ewentualnie i z drugiej strony, aby tam spokojnie podziwiac widoki np w czasie deszczu, ale obawiam sie czy to zbytnio nie zaciemni pomieszczen , ile max. polecasz , tak mniej wiecej :)

3.Jesli znajdziesz czas, opisz jakie zmiany wprowadziliscie, kazda podpowiedz jest wazna, pozniej ciezko jest zmienic a juz niedlugo idziemy do architekta, musze sie solidnie przygotowac:)

4.My chcemy wyciagnac dach z boku prawego aby tam urzadzic duza otwarta przestrzen do biesiadowania

Mam nadzieje ze nie przestraszysz sie tak wielu pytan, dziekuje z gory za wszelkie sugestie, waga8: :)

Spróbuję opisać zmiany, jakie zaprowadzilśmy w projekcie. Pierwsza, wymuszona przez warunki zabudowy, to zmiana kąta nachylenia dachu, z 25 na 35 %. W związku z tym zmieniliśmy konstrukcję dachu z kratownicy na tradycyjną, dodaliśmy w szczytowej ścianie okno. Dzięki temu przestrzeń na strychu jest ogromna i kiedyś może z niej skorzystamy. Na pewno da się tam wykroić pokoiki dla wnuków. Ściany zrobiliśmy ciut wyższe, bo chcieliśmy mieć wyższe pomieszczenia w domu. W salonie mamy 3 metry. Linia dachu jest równa linii okien, dzięki czemu w pokojach latem słońce nie praży bezlitośnie, a nie ma to wpływu na ilość światła wpadającego do nich zimą. Wokół domu jest dość spory okap. Ponieważ połączyliśmy mały taras przy sypialni z dużym, pod okapem jest miejsce na ławeczkę i stolik, gdzie można usiąść nawet gdy pada deszcz i wypić kawę. Sprawdzone!

Zmiany wewnątrz są następujące: kuchnia przesunięta, dzięki czemu można z niej wyjść na taras. Spiżarnia jest pomiędzy kuchnią a przedsionkiem, z wejściem z kuchni. Do kuchni z salonu wchodzi się przez drzwi chowane w ścianę. Na wrost jest stół w salonie. Blisko gdy trzeba obsłużyć gości ale zaraz można schować za drzwiami panujący w kuchni nieład. Z przedsionka wchodzi się do kotłowni, na którą została zaadoptowana mała garderoba i łazienka. Mała toaleta dostała z dużej sąsiedniej łazienki miejsce na prysznic.

Najważniejsza zmiana to korytarz wewnętrzny. Został poszerzony i doświetlony oknem dachowym z taką srebrną tubą. Mamy na korytarzu okrągłe okienko w suficie. Garderoba i łazienka przy sypialni jest ogólnie dostępna. Mamy już duże dzieci i nie potrzebujemy już aż takiej izolacji. Może się zdarzyć, że za pięć lat będziemy w domu zupełnie sami!

Nie wiem czy opisałam wystarczająco obrazowo zmiany, jeśli nie, proszę pytać dalej! Mieszka się wygodnie i nawet jedna z naszych córek, która strasznie oponowała przeciwko przeprowadzce [mieszkaliśmy w prawie 100m mieszkaniu blisko centrum miasta i szkoły], dzisiaj nie przeprowadziłaby się z powrotem!

Pozdrawiam

• 2 months później...
Witam wszystkich! Pisałam już wcześniej z prośbą o zdjęcia jaskółki. Zlitujcie się! :( Są posty na temat tego domku, więc gdzieś on stoi i ktoś w nim mieszka. W tym tygodniu wybieramy się do architekta i jesteśmy zdecydowani właśnie na tan projekt. Błagam pomóżcie! Zobaczyć zdjęcia domu w rzeczywistości bardzo by nam pomogło. Proszę o fotki z zewnątrz i wewnątrz. Mój email to [email protected] Pozdrawiam.[/b]