Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt JASKÓŁKA WM11 pracownia WM

Recommended Posts

• Odpowiedzi 308
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czyli Wasza jaskółka będzie "classic" :wink: ?

W tym projekcie to też jest fajne, że tylu ilu budujących ,tyle różnych wersji i charakterów.Ten projekt pozwala "pofolgować "potencjalnemu inwestrorwi i w kwestii wnętrza jak i na zewnątrz,to chyba spora zaleta prostych form.Np Zakręconaelfa to przedstawiciel wersji nowoczesnej,my chcemy też iść w tę stronę.

Strasznie jestem ciekawa końcowych efektów,bo mam wrażenie że będzie tak różnie że trudno będzie uwierzyć że to ten sam projekt wyjściowy :D

Poczekamy zobaczymy

chciałam pożegnać się jakimś "jaskółczym" odgłosem ,ale nic mi do głowy nie przychodzi... :lol: ćwir ćwi???r :roll: :lol: :p

Tak, nasza jaskółka ma być klasycznym domem w ciepłych, ekologicznych kolorach... też jestem ciekawa końcowych efektów.

Ćwierkają wróbelki, a jaskółki... coś jak fit, fit... (?) :D

Tak przy okazji znalazłam super stronę, na której można posłuchać różnych ptasich głosów: http://www.dzieci.bci.pl/strony/ptaki2/

Witam,

Mnie równiez zainteresował projekt Jaskółka, z tym, że moim kluczowym zamiarem jest zmiana technologii budowy tego domu na technologię z bala to zastanawiam się nad możliwością wprowadzenia w nim następujących zmian:

1. Jak rozumiem projekt zakłada w podstawowej wersji istnienie poddasza, a zatem stropu. W związku z chęcią budowy domu w technologii z bala chciałbym aby pomieszczenia (przynajmniej w części dziennej nie miały stropu tylko naturalne skosy tzn. aby pomieszczenia były „pod sam skośny sufit”. w części nad sypialniami dopuszczałbym natomiast poddasze ale również bez stropu betonowego, a jedynie z drewnianym o ile wysokość poddasza umożliwiałaby ewentualnie w przyszłości zaadoptowanie go na dodatkowe 1-2 pomieszczenia o charakterze mieszkalnego strychu z doświetleniem oknami połaciowymi (być może wymagałoby to podniesienia całego budynku-jeśli tak to z przyjemnością zależałoby mi aby pomieszczenia w tym zwłaszcza salon były wysokie). Z komentarzy osób budujących ten projekt na tym forum wynika, iż jest to możliwe

2. W części dziennej salon, chciałbym zrezygnować z doklejono w obecnej wersji pomieszczenia gospodarczego 6, tak aby budynek zachował plan prostokąta bez tej dobudówki,

3. Układ pomieszczeń salon-jadalnia kuchnia, chciałbym obrócić jak na tym projekcie http://www.domyznatury.pl/104.html tak aby pomieszczenia te były wszystkie niejako open-space z szklaną fasadą od podłogi p sufit ze skosami, przy czym w kuchni która widziałbym na miejscu obecnego salonu trzeba by dodatkowo znaleźć miejsce na spiżarnię

4. W związku ze zmianą z pkt. 3 powstałby zadaszony taras na całej długości frontu przy czym chciałbym aby zadaszenie było nieco dłuższe również jak w projekcie http://www.domyznatury.pl/104.html

5. Zdecydowanie chciałbym zrezygnować z trzech pomieszczeń sanitarnych tzn 2 łazienek i 1 toalety i zamiast tego:

• 7-toaletę połączyć z 2- garderobą w 1 większe pomieszczenie garderobiano-przechowalniowe

• zrezygnować w ogóle z łazienki 8 i w jej miejsce przesunąć nieco w prawo pomieszczenie gosp. 9 i pokój 10, tak aby z jednej strony na końcu domu w związku z przesunięciem pokoju 10 uzyskać więcej miejsca na pokój 11 (chciałbym aby te pokoje były mniej więcej tej samej wielkości czyli wielkości obecnego pokoju 10). Ewentualnie gdyby zgodnie z pkt. 1 możliwe było późniejsze zaadoptowanie poddasza to w miejscu części łazienki zrobić schody na poddasze

• zlikwidować garderobę 13 i miejsce w ten sposób uzyskane połączyć z łazienką 16 w jeden duży (być może to i tak byłaby zbyt mała powierzchnia i przydatne byłoby np. poszerzenie lub/i wydłużenie o jakieś 0,50 m całego budynku w jedne duży salon kąpielowy z sauną fińską i parową

6. zlikwidować zbędne wyjście z sypialni 14 na zewnątrz i zamiast z niego zrobić takie wyjście z w.w. powiększonego salonu kąpielowego 16 – tak aby było wyjście na zewnątrz z pomieszczenia sauny

7. zmienić proporcje pomieszczenia 10/11/12 w wyniku zmian w.w. tak aby wszystkie miały ok. 15 m

8. poszczególne sypialnie i salon łazienkowy oraz dość wąski i długi korytarz doświetlić oknami połaciowymi

Uprzejmie proszę o wszelkie uwagi, sugestie i komentarze

no włąsnie mały ale jakby tak pokombinowac to chyba by sia dało albo tego perkuna wydłużyć do rozmiarów jaskółki, albo jaskółkę zmodyfikować do wyglądu perkuna. Toz to jedno i drugie na planie prostokata więc wewnątrz powinno się dać dowolnie poprzestawiać pomieszczenia i/lub taki prostokąd w perkunie wydłuzyć o te powiedzmy 2 brakujące sypialnie.

Napisałem zgodnie z sugestią do autora projektu i zobaczymy czy i za ile da sie to przeprojektować

tymczasem założyłem moze nieco na wyrost dziennik z budowy, w którym opisze na wstępie atapy inwestycji w działkę przed samą budową tzn. głównie budowę 2 stawów, postawienie jako domku letniego holenderskiej przyczepy itd. a w przyszłości (mam nadzieję niedalekiej) także i budowe docelową

http://forum.muratordom.pl/na-olchowym-polu,t154892.htm

:o wow żeby nie napisać łał :wink: pięknie :o idealne miejsce na jaskółkę

Troszkę Wam i Zakręconejelfie zazdroszczę takich "gniazdek" dla Waszych jaskółeczek,pozwolę sobie zacytować pierwszą stronkę Oberon zamieścił cytat z Łładnego Domu" na temat wm11:

-

tuż przy ziemi, wtapia się w otoczenie, kontenplacyjny klimat domu itd...A wnioski są takie, ma być duża działka, las, "swobodnie prowadzona zieleń" i oddalenie od innych zabudowań, bo "konfrontacja z sąsiadami może zniszczyć pozytywny, kontemplacyjny klimat domu"

Wasze działki dają radę 8)

tymczasem założyłem moze nieco na wyrost dziennik z budowy, w którym opisze na wstępie atapy inwestycji w działkę przed samą budową tzn. głównie budowę 2 stawów, postawienie jako domku letniego holenderskiej przyczepy itd. a w przyszłości (mam nadzieję niedalekiej) także i budowe docelową

http://forum.muratordom.pl/na-olchowym-polu,t154892.htm

Napracowaliście się mocno, ale efekt jest wspaniały. Rzeczywiście dom typu Jaskółka najbardziej tam pasuje :)

My budujemy naszą Jaskółkę w najmniej ciekawym miejscu naszej działki, bo na szczycie skarpy przy wiejskiej drodze. Tu było najwięcej niezalesionego, niezagospodarowanego, właściwie od początku tzn. od 20 lat miejsca przeznaczonego na dom. W dół skarpy prowadzi kręta droga i na dole mamy wtopiony w skarpę domek letniskowy i tam widok mamy najpiękniejszy, Brdę widać z tarasu, co można zobaczyć na załączonych zdjęciach: http://picasaweb.google.com/basiak1949/CzteryPoryRokuWSamociKu20052008# Są to zdjęcia sprzed budowy domu, który buduje się w miejscu suchej w tamtym czasie trawy.

Basiu!Dlaczego Ty mi to robisz?!

Jakie widoczki!!! :o chcecie żebym przestała lubić własną dziąłkę :-? ,tylko dlatego że ;nie jest w lesie,nie ma z niej widoków ani na góry ani na rzeki stawy czy morza (za to słup wys.napięcia się znajdzie :roll: )?!!!

I tak ją kocham :wink:

...Pięknie,pięknie ,pięknie...

Taszanko, przepraszam :oops: ale za parę lat Twoja działeczka z Jaskółką w centrum będzie na pewno najpiękniejszym widokiem w okolicy. :D

Mimo wszystko takie widoczki urzekają mnie najbardziej

http://images27.fotosik.pl/288/c0751b52b79cb56f.jpg

Takie były też na naszej działce przed laty i wspominam je z nutką rozrzewnienia. 8)

A tak przy okazji, to pamiętam jak szwagier kupił tę działkę i przywiózł swoją mamę, żeby się pochwalić, a ona popatrzyła i rzekła: "synu i po co wam ta łysa góra" :lol:

Dzięki Basiu :wink: Lidl wśród maków czy stodółka na Łysej Górze w końcu to piękna jaskółka i nawet w centrum miasta będzie ozdobą 8) :wink:

a i słupy wys. nap. mają swoje pozytywne strony :D bo okolica nie może być zabudowana więc zawsze bedziemy mieli mało sąsiadów 8) ,do jeziorka mamy blisko i do miasta 5 min,a lasek sobie zasadzę( i poczekam :lol: ) i jak na staw będzie ochota to się zwrócę o poradę do akarolak'a więc jest super 8)

Fit :wink: