stały_bywalec 10.04.2007 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 czy dopuszczalne jest, żeby zostawić korzeń wyciętego dużego orzecha pod chudziakiem, czy będzie on rósł i może uszkodzić w przyszłości wylewkę??proszę o radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 11.04.2007 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 Zależy jak duży był ten korzeń. Jeśli duży, to wg. mnie jest to niedopuszczalne. Nawet jeśli nie będzie rósł, to będzie gnił, a z czasem w miejscu gdzie był zostanie pustka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 11.04.2007 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 Podłączę się do tematu - w miejscu gdzie ma przebiegać jeden z boków fundamentu rosną u mnie duże olchy (około 10-15m). Jak powinienem to zgodnie ze sztuką zrobić? Usunąć/wyrwać drzewa, usunąć korzenie, uzupełnić ubutki ziemi - i koniec czy coś jeszcze? Pzdr,TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 11.04.2007 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 Podłączę się do tematu - w miejscu gdzie ma przebiegać jeden z boków fundamentu rosną u mnie duże olchy (około 10-15m). Jak powinienem to zgodnie ze sztuką zrobić? Usunąć/wyrwać drzewa, usunąć korzenie, uzupełnić ubutki ziemi - i koniec czy coś jeszcze? Pzdr, TS Pierwszy etap to uzyskać pozwolenie na wycięcie drzew. Drugi to wycinka - samemu lub przy pomocy profesjonalnej firmy jeśli nie robiło się tego nigdy a przewracające się drzewa mogą coś/kogoś uszkodzić. Trzeci to wyrwanie karpiny. U mnie robiła to koparka za pomocą łychy - drzewa miałem ścięte na wysokości ok. 50-100 cm, dzięki czemu koparka mogła pchać wystający fragment i tym samym wyrywać go z korzeniami (ale u mnie brzozy i sosny - nie wiem jak będzie z olchami). Generalnie przy wycinaniu drzew nie warto ich ciąć przy samej ziemi - im więcej wystaje, tym więcej możliwości późniejszego usunięcia karpiny. Wyrwanie karpiny można połączyć np. z usuwaniem humusu (jedno wezwanie koparki). Ja bym nie martwił się za bardzo uzupełnianiem ubytku, bo i tak skoro mają być tam ławy, to będzie dół kopany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rhcp89 13.09.2018 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Podłączę się: też mam ten sam problem tylko mój orzech jest jeszcze mały- ma najwyżej 50cm obwodu. Czy też należy go usunąć?Jeżeli tak to czy da rady go wykopać? (nie mam dostępu do ciągnika czy koparki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 13.09.2018 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Podłączę się: też mam ten sam problem tylko mój orzech jest jeszcze mały- ma najwyżej 50cm obwodu. Czy też należy go usunąć? Jeżeli tak to czy da rady go wykopać? (nie mam dostępu do ciągnika czy koparki) A przeszkadza ci ten orzech? Jeżeli zalejesz fundamenty, to nie ma szans, żeby jego korzenie kiedykolwiek przebiły się przez nie! Kurcze, ja mam stara jabłonkę i kasztanowca, i do głowy by mi nie przyszło, żeby pozbyć się ich... Orzecha też chciałbym mieć. Zostaw drzewko - ono rosło tam, zanim przyszedł czas na postawienie domu. Szanuj go, a będziesz miał z niego wiele pożytku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rhcp89 14.09.2018 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Jeżeli zalejesz fundamenty, to nie ma szans, żeby jego korzenie kiedykolwiek przebiły się przez nie! Ale mi chodzi o to czy mi wylewka nie popęka gdy ten korzeń zacznie znikać po kilku latach. Martwe korzenie mają zdolność przebijania się? A drzewko muszę wyciąć bo jest to jedyne miejsce gdzie mogę postawić garaż. Na szczeście jest to małe drzewo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.09.2018 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Korzenie należy usunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 14.09.2018 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Ale mi chodzi o to czy mi wylewka nie popęka gdy ten korzeń zacznie znikać po kilku latach. Martwe korzenie mają zdolność przebijania się? A drzewko muszę wyciąć bo jest to jedyne miejsce gdzie mogę postawić garaż. Na szczeście jest to małe drzewo. Źle zrozumiałem. Myslałem, że zastanawiasz się, czy wyciąć orzecha, żeby kiedyś jego korzeń nie uszkodził fundamentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts