Zagoniona 17.06.2003 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2003 Ostatnio mój mąż powiedział, że szef ekipy budowlanej powiedział mu, że nie można odliczać gwoździ budowlanych. Napiszcie czym kierujecie się przy ustalaniu które wydatki się kwalifikują do odliczenia. Ja kiedyś dzwoniłam do US i powiedzieli mi, że wszystkie wydatki bezpośrednio związane z budową, a przecież ja tych gwoździ używam właśnie do budowy, a w dodatku mają na fakturze nazwę "budowalne". Oczywiście nie chodzi mi o głupie 50 złotych, ale o zasadę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 17.06.2003 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2003 Nie można odliczać narzędzi budowlanych mimo, że są one niezbędne do budowy (taczki, łopaty ...), ale materiały oczywiście, że tak.W czasie weryfiakcji US jaką przeszedłem w tym roku do gwoździ i tym podobnych rzeczy pani ze skarbówki mi sie nie czepiała. Inną sprawą jest to, że w sprawach budowlanych są oni dyletantami i różne rzeczy mogą im umknąć, ale w sprawach tak oczywistych jak gwoździe racja jest po twojej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 17.06.2003 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2003 Wg mojej niepewnej wiedzy urząd skarbowy nie określa "które materiały", lecz "jakie roboty", przy czym nie uwzględnia zużytych narzędzi, ogrodzenia i jeszcze innych.Uwzględnia materiały wbudowane we własciwe roboty.Gwoździe do szalunków - NIEGwoździe do więźby dachowej - TAKDlatego warto w spisie rachunków notować do czego dany materiał zastosowano, aby się nie jąkać w zeznaniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 17.06.2003 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2003 Ja używam gwoździ tylko do więźby. Szalunki kleiłem... Nie mieszajcie ludziom w głowach. Kto w US będzie sprawdzał, ile gwoździ i gdzie zostały zużyte? Jak kupuję cement, to nie planuję, że 37 i 38 worek pójdzie na podmurowanie słupka ogrodzeniowego. Grzegorz PS. pamiętajcie, żeby nie odliczać wartości zaprawy, która została po murowaniu na kielniach i w cebrzykach!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_pu 17.06.2003 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2003 Pani z US zapytała mnie przy kontroli po 1 roku odliczeń do czego mi stemple na budowie , i czy mam tam jakieś prowizoryczne biuro. Ot i fachowa pogaducha z urzednikiem - no nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 17.06.2003 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2003 Setka stempli wymaga porządnego, a nie prowizorycznego biura!!! Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muratorka 18.06.2003 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2003 Zagoniona!Gwoździe na pewno możesz odliczyć, be zabawy w opisywanie ich przeznaczenia. Prowadzimy od początku budowy (obecnie już mieszkamy) dokładną księgowość wydatków. Żebyś się nie zdziwiła ostateczną wartością wydatków na gwoździe - nie będzie to 50 zł, ale kilkakrotnie więcej.P.S. Odliczać można wszystkie materiały, które trwale związane będą z budynkiem mieszkalnym (nie z garażem np.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zagoniona 18.06.2003 06:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2003 dzięku za rady co do faktur. Ja też prowadzę ścisłą ewidencję , a w zasadzie dwie- jedną na potrzeby US (faktura, data fa-ry, nazwa dostawcy, kwota, przedmiot odliczenia) a drugą własną ze wszystkimi wydatkami (także niefakturowanymi, lub bez możliwości odliczania).Oczywiście wiem że gwoździ się nazbiera, bo już kupiliśmy chyba ze 40 kg, a jeszcze czeka nas dach!!!Jeszcze raz wielkie dzięki za wasze doświadczenia z US. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 18.06.2003 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2003 Gwożdzie można odliczyć, nie jest to narzędzie i zużywają sie w trakcie budowy. Nikt nie powinien wymagać od nas by je z szalunku wyciągać prostować i używać ponownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 18.06.2003 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2003 W dużej uldze budowlanej (podobnie jak w remontowej) można odliczać bardzo dużo, jeśli wystawi nam jakaś firma fakturę VAT na usługę pod nazwą : budowa domu, wykonanie fundamentów i.t.p. Wówczas może to obejmować szalunki (w tym gwoździe), transport, pilnowanie obiektu, swój zysk i różne inne - za które firma odprowadza VAT.Natomiast jeśli budujemy systemem gospodarczym, to tylko te materiały, które zostały wbudowane w dom, oraz te usługi związane z budową samego domu, na które mamy faktury VAT.To, że coś jest niezbędne przy budowie domu (gwoździe/szalunki) nie jest argumentem i dla fiskusa nie ma znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 19.06.2003 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2003 Ponieważ na budowie spędzam co najmniej pół etatu, większość zakupów biorę na moją firmę, bo uważam to za pracę wykonaną na rzecz inwestorów (w pozwoleniu na budowę jest ich trzech ) a pod koniec roku wystawiam fakturę za wykonaną pracę komu trzeba. Dlatego też VAT 22% na materiały za bardzo mnie nie martwi, dopóki usługi będą na 7%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts