Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z uzyskaniem wz

qecay

Recommended Posts

Witam

Mój problem polega na tym, że chcąc przeprowadzić remont domu jednorodzinnego ( z przebudową wymagającą pozwolenia na budowę) w związku z brakiem Planu zagospodarowania przestrzennego musiałem wystąpić o wydanie decyzji o warunkach zabudowy, mineły dwa miesiące i gdy zwróciłem się do Wydziału urbanistyki okazało się, że w związku z perturbacjami personalnumi w wydziale nie ma kto przeprowadzić prac urbanistycznych i wydział w miarę posiadanych środków podpisuje z urbanistami umowy o dzieło przygotowując się do ogłoszenia przetargu na te usługi - co potrwa. Miła pani poinformowała mnie, że w wariancie optymistycznym moja sprawa zostanie załatwiona za następne dwa miesiące + pozwolenie na budowę 6 tygodni i zastanie mnie zima. W związku z tym mam pytania:

1. Czy mogę na własny koszt wynająć urbanistę i ile ta przyjemność może kosztować?

2. Czy mogę (w związku z przekroczeniem ustawowych terminów przez wydział urbanistyki) bez strachu przystąpić do prac. Zakres ich jest niewielki: zmiana więźby dachowej z podwyższeniem poddasza, lukarny, wybicie okna?

3. A jeżeli nie mogę to co mi grozi gdybym zaczął bez decycji i pozwolenia?

4. I jeszcze jedna sprawa, czy jeżeli moja więźba jest wykonana niezgodnie z zasadami sztuki ( za małę profile krokiew i legarów, słupki podparte na stropie zamiast na legarach, wydłużane krokwie łączone na gwoździe, ugięcie dachu (siodło) co teoretycznie grozi katastrofą budowlaną, to czy powołując się na to mógłbym przystąpić do prac bez wymaganych pozwoleń?

Pozdrawiam

Witam

2. Czy mogę (w związku z przekroczeniem ustawowych terminów przez wydział urbanistyki) bez strachu przystąpić do prac. Zakres ich jest niewielki: zmiana więźby dachowej z podwyższeniem poddasza, lukarny, wybicie okna?

Odnośnie wydawanie WZ nie ma ustawowych terminów.

2 miesiące ma urząd na wydanie pozwolenia na budowę, a z WZ to bywa różnie - od 2 do 6 miesięcy.

A jeżeli chodzi o zakres - co to znaczy "niewielki"?

W prawie budowlanym nie ma takiego pojęcia.

Zmiana więźby dachowej wymaga pozwolenia na budowę i tyle.

Co do konsekwencji postepowania niezgodnie z przepisami - to chyba niewarto zadzierać z PINB...

Opłaty:

na wniosku należy nakleić znaczek skarbowy za 5,00 zł

za każdy załącznik do wniosku - 0,50 zł

za wydanie decyzji - od 38 zł do 228 zł

Opłatę skarbową w wysokości do 100,00 zł można wnieść w znaczkach skarbowych.

Opłatę skarbową powyżej 100,00 zł należy wpłacić w kasie Starostwa.

Dodatkowe informacje:

Ustalenie warunków zabudowy i zagospodarowania terenu następuje w drodze decyzji w terminie do 2 miesięcy, z zastrzeżeniem, że czas oczekiwania na brakujące materiały lub opinie innych organów lub instytucji nie wlicza się do wyżej określonego terminu załatwienia sprawy.Odbiór decyzji na stanowisku wydziału architektury w biurze obsługi interesantów.

Uwaga:

Wydana decyzja o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu staje się ostateczna po 14 dniach od daty przyjęcia decyzji przez wszystkie strony postępowania administracyjnego i nie wniesienia przez nie odwołania.

Opłaty:

na wniosku należy nakleić znaczek skarbowy za 5,00 zł

za każdy załącznik do wniosku - 0,50 zł

za wydanie decyzji - od 38 zł do 228 zł

Opłatę skarbową powyżej 100,00 zł należy wpłacić w kasie Starostwa.

Dodatkowe informacje:

Ustalenie warunków zabudowy i zagospodarowania terenu następuje w drodze decyzji w terminie do 2 miesięcy, z zastrzeżeniem, że czas oczekiwania na brakujące materiały lub opinie innych organów lub instytucji nie wlicza się do wyżej określonego terminu załatwienia sprawy.Odbiór decyzji na stanowisku wydziału architektury w biurze obsługi interesantów.

Uwaga:

Wydana decyzja o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu staje się ostateczna po 14 dniach od daty przyjęcia decyzji przez wszystkie strony postępowania administracyjnego i nie wniesienia przez nie odwołania.

• 2 weeks później...

SZYBKA RADA

Idziesz nie do Urbanistyki o WZ tylko do Nadzoru Budowlanego i zgłaszasz że zgodnie z art.66 ust.1 pkt.2 Prawa budowlanego budynek (lub jego część) zagraża bezpieczeństwu.

Musisz porozmawiać z odpowiednim inspektorem i masz zamierzony

EFEKT : Dostajesz decyzje o usunięciu zagrożenia w trybie natychmiastowym :):):)

pozdrawiam

Marek