W-waBiker 17.06.2003 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2003 Buduje dom z BK z Faelbetu (z Żerania) i zastanawiałem się nad wyborem pomiędzy 500 a 600.W Faelbecie powiedziano mi, że rodzaj 500 jest słabszy na obciążenia ale za to cieplejszy i bardziej nadaje się do domków jednorodzinnych (do dwóch kondygnacji) a ja buduje dom z poddaszem urzytkowym, więc zamówiłem 500 i pierwszą dostawe przywieźli odrazu, a teraz zamawiam drugą i dowiedziałem się że nie ma bo 500 jest na zamówienie i trzeba poczekać bo od ręki jest 600 bo każdy (prawie) kupuje 600...więc się troche zdzwiłem, że jestem wyjątkiem i aż się troszke wystraszyłem że może niepotrzebnie robie z tej 500 skoro większość robi z 600...(szkoda że wcześniej nikt mi o tym niepowiedział...A waszym zdaniem która odmiana jest leprza, 500 czy 600??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 17.06.2003 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2003 BK odmiany 600 = 600 kg / m3BK odmiany 500 = 500 kg / m3 Jak z tego wynika w BK 600 jest więcej "betonu", a mniej bąbli powietrza nż w BK odmiany 500. Z tego powodu pięćsetka, jest lżejsza, cieplejsza (ma większy wsp.oporu cieplnego) i bardziej krucha od 600. Jeśli budujesz ścianę jednowarstwową (bez docieplenia) to powinieneś budować z odmiany 400 - najcieplejszej. Jeśli budujesz ścianę warstwową (2 lub 3) to ściana z BK jest głównie konstrukcyjna (nośna), a izolacją termiczną jest ocieplenie (styropian lub wełna). W takim przypadku najlepiej budowac z BK najtrwalszego - czyli z 600. BK 500 to takie ni pies ni wydra - ani najcieplejsze, ani najtwardsze. IMHO niepotrzebnie je kupowałeś. Jeśli budjesz dom dwukondygnacyjny ocieplony to nic złego się nie stanie - tyle można nawet z jeszcze kruchszej 400 (tylko po co ?). Natomiast jak na ścanę jednowarstwową, 500 ma za mały wsp.oporu cieplnego. No chyba, że budujesz ścianę o grubości 44 cm. Z tego co wiem nie powinno się w ścianach nośnych mieszać odmian BK - z powodu odmiennej twardości mogą nierównomiernie osiadać, a to może spowodować pęknięcia (tynku, itp...) Powinieneś się skonsultowac ze swoim konstruktorem / projektantem / inspektorem / kierownikiem budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.06.2003 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2003 Ja buduje ściany zewnętrzne trójwarstwowe tzn.od zewnątrz BK grubości 12cm (połówka) od wewnątrz BK grubości 24 cm i w środku styropian 8cm i robie z gatunku 500 i tak już musze przy tym zostać bo już podchodze pod pierwszy strop i zamówiłem już nową dostawe 500 (no teraz już się nie wycofam przecierz musze dalej robić z 500 bo niechce mieszać 500 z 600)... no tylko mnie zdziwiło że trzeba czekać bo robią ją na zamówienie...i troche mnie to zaniepokoiło (pierwsza dostawa była od ręki)...no ale chyba będzie dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 18.06.2003 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2003 Bo ludzie najczęściej kupują 400 (jednowarstwowe) lub 600 (wielowarstwowe). Poprzednim razem zapewne handlowiec wcisnął ci 500 bo mu magazyn zalegała Jak postawisz wielowarstwową z 500 to nic złego się nie stanie - ot będziesz musiał dawać większe kołki przy wieszaniu cięższych rzeczy i to wzystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 18.06.2003 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2003 Przy BK 500 + 12cm wełny U ściany = 0,203 przy BK 600 + 12cm wełny U ściany = 0,212 różnica wynosi więc 0,09 - więc tyle ile 1cm wełny dodatkowo - moim zdaniem chyba nie warto, ale teraz łatwiej będzie wam podjąć decyzję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
W-waBiker 18.06.2003 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2003 Dzięki za te pocieszenie ale na podjęciu decyzji już za późno bo już została podjęta tzn. buduje z gatunku 500, teraz pewnie wybrałbym 600 ale już za późno i koniec, tak już będzie i nic na to już się nie poradzi i mam nadzieje że będzie dobrze i że mi się chałupa nie rozwali Napewno będzie dobrze! w końcu jest jeszcze 400 a jakby było do d.... to by nikt tego nie produkował!A jednak 500 też się sprzedaje (co prawda troche mniej niż 600) Ale nie ma co już narzekać, ważne że mury się pną do góry!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość bobek 18.06.2003 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2003 witam.ja wybudowałem z 600 i ociepliłem 10 cm. wełny.Stal przez zimę nieogrzewany i podczas mrozów największych było w środku ok. 0 stopni.Teraz w upały które już minęły byl miły chlodek jak w klimatyzowanym pomieszczeniu.Wniosek mój jest taki: - mogłem nie ocieplac ale nie załuje tych 8.000 nawydanych na wełnę + tynk.Mam nadzieję sporo mniej placic za ogrzewanie w sezonie zimowym w porównaniu z nieocieplonym domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts