metis_ps 11.04.2007 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 Witam!!! Nie siedzę zbytnio wtym temacie i szukam porady.Mam Wykonawce, który nie jest płatnikiem VAT. Potrzebuje z nim spisać umowę nie tylko z powodów oczywistego bezpieczeństwa ale i na potrzeby banku.Zastanawiam się czy mogę z osobą prowadzącą działalność gospodarczą a nie będącą płatnikiem VAT spisać umowę o roboty budowlane. Czy te dwie rzeczy jakoś się ze soba nie kłócą.Czy może lepiej spisać np umowę o dzieło? A dziełem będzie wykonanie stanu surowego otwartego. Z góry dziękuję za pomoc!! Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 12.04.2007 00:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 Zastanawiam się czy mogę z osobą prowadzącą działalność gospodarczą a nie będącą płatnikiem VAT spisać umowę o roboty budowlane. Czy te dwie rzeczy jakoś się ze soba nie kłócą. Nie tylko możesz, ale musisz. Sąd Najwyższy uznał, że jeśli z przedmiotu umowy wynika, że wykonane dzieło musi być objęte nadzorem inwestorskim zgodnie z przepisami Prawa Budowlanego, to nie ma mowy o umowie o dzieło. Budowa stanu surowego łapie się pod ten punkt - ergo, możesz zawrzeć tylko umowę o roboty budowlane. Dodatkowo w prawie polskim przyjęte jest, że przedmiot umowy o dzieło po wykonaniu go musi być od razu gotowy do użycia zgodnie z przeznaczeniem (czyli np. instalacja elektryczna czy hydrauliczna). W przypadku budowy domu, trudno mówić o tym, że ktokolwiek dopuści dom w stanie surowym do użytkowania zgodnego z przeznaczeniem (czyli do zamieszkania przez ludzi). Pamiętaj jednak o kilku obowiązkach, które z okazji zawarcia umowy o roboty budowlane dla Ciebie wynikają: - musisz dostarczyć wykonawcy projekt - musisz przekazać wykonawcy teren budowy Jednocześnie: - jeżeli wykonawca do wykonania części prac zatrudni podwykonawcę(ów) i nie wypłaci im wynagrodzenia, Ty będziesz musiał to zrobić (nawet jeśli Twój główny wykonawca dostał już od Ciebie 100% umówionej kwoty!); - uwaga - w umowie musi być zaznaczone które partie robót wykonuje podwykonawca, i Ty musisz się zgodzić na zawarcie umowy z tym podwykonawcą Ale, żeby nie było tak całkiem źle: - jeżeli wykonawca popełni podczas budowy jakiś błąd w sztuce budowlanej masz pełne prawo domagać się naprawienia błędu; - uwaga - jeżeli naprawienie błędu miałoby pociągać za sobą rażące koszty dla wykonawcy, to wykonawca nie musi tego błędu naprawiać i umowa zostaje zerwana, a Ty NIE MOŻESZ obciążyć wykonawcy kosztami naprawienia błędu przez firmy 3-cie - możesz odstąpić od umowy w przypadku znacznego opóźnienia prac - wykonawca od momentu przekazania mu przez Ciebie terenu budowy jest za niego odpowiedzialny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts