Piwo 17.11.2009 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Cześć Jak wszyscy - nie mam czasu zamieszczać zdjęć, bo siedzę na budowie/w domu i działam... Ale dla tych co zastanawiają się jeszcze jak urządzić łazienkę - nasze rozwiązanie problemu drzwi (przeniesione z wiatrołapu do salonu) oraz okno (przesunięte max w prawo). Szyba mleczna (jasno w ciągu dnia i dyskretnie po zmroku). http://www.cyfroweoko.com/dom/mala_lazienka.JPG Brakuje jeszcze: umywalki narożnikowej, puszki do taśmy okiennej, lustra, no i drzwi Co wy na to ? P.S. Niestety nie mam w pracy programu do obróbki zdjęć i nie mam jak poprawić balansu bieli - ściany w oryginale są oczywiście białe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guzmanka 17.11.2009 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Ładnie się posunęliście z robotą.Wygląda jakbyście już tam mieszkali. Powiedz mi proszę jakie wybraliście parapety i bramę garażową z Góreckiej i jak wyglądała współpraca z nimi.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piwo 18.11.2009 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Bo ja już tam mieszkam. Żona jeszcze z synkiem została w blokach (tych startowych też ;-P ), bo tam jeszcze nie wszystko wykończone. Parapety - miały być z wytłoczeniami, ale niestety ... i mamy gładkie w kolorze RAL. Jak się okazało z firmy: http://www.rdm.strona.pl/ Byłoby super, gdyby nie to, że teść i ja zapomnieliśmy zdjąć folie ochronne (czekałem na tynkarzy i się nie doczekałem) i teraz mam problem, bo wystawione na słońcu skleiły się ze sobą. Brama miała być z firmy Novoferm, ale nie pasowały mi ich rozmiary i ostatecznie zmieniliśmy producenta na Normstahl i jest ok. Około 1000 zł więcej kosztuje brama gładka, ale daliśmy spokój i kupiłem tańszą - woodgrain (taka skórka pomarańczy). Teraz trochę łapie kurz i brud z ulicy i budowy, ale kiedyś przestanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peter.Gd 31.01.2010 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Witam Problem łazienki tez mnie nurtuje. Powiekszac? nie powiekszac? Gdzie umiejscowic drzwi... Chce powiekszyc ale musialbym zrobic wneke na szafe z drugiej strony czyli kosztem pokoiku. Pytanie ile powiekszyles lazienke i jak sie teraz prezentuje ten gabinecik? Boje sie, ze po przesunieciu scianki niewiele sie juz tam zmiesci. nie masz moze jakiegos zdjecia?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piwo 04.02.2010 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Łazienka:Drzwi otwierają się do salonu i są na maxa po prawej stronie. Na ścianie po prawej jest kaloryfer drabinkowy. Okienko na wprost jest na maxa po prawej. Pod oknem jest na całą szerokość łazienki (141cm) kabina pysznicowa Kermi CADA z brodzikiem prostokątnym 120/80cm (albo 90? - nie pamiętam). Na ścianie po lewej kibelek i przy drzwiach w narożniku umywalka. Na suficie 3xhalogen.Wiatrołap:Drzwi frontowe i wew. =90cm. Patrząc od dworu - na maxa po prawej (chyba 10 cm od ściany). Po wejściu do domu po prawej stronie jest szafa wnękowa - max szerokość jaką się da - chyba coś około 60cm...Gabinet:Jeszcze nic w nim nie ma poza stosem gratów po przeprowadzce. Wymiary: 340/320cm.Ścianki z porothermu 12cm.Wyślij na PW adres @, to podeślę jakieś fotki po weekendzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Conena 09.05.2010 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 Hej Piwo, właśnie kupujemy podobny projekt - z dwustanowiskowym garażem (Berlin III państwa Lipińskich). W nim jest już przewidziane wejście do łazienki od strony pokoju zaś sama łazienka bez prysznica. Twoje rozwiązanie niweluje ten, wg mnie bardzo duży, mankament łazienki. Niemniej ciągle się zastanawiam nad wejściem do łazienki od strony wiatrołapu. Główny powód to odsunięcie drzwi toalety/łazienki od głównego miejsca towarzyskiego. Jakoś tak zawsze krępują mnie odgłosy z niej dobiegające gdy w salonie siedzi większe towarzystwo. Czy zastosowałeś w drzwiach otwory wentylacyjne? No i kilka pytań o inne zmiany przez Ciebie wprowadzone, nad którymi sami się zastanawialiśmy: Czy dużych zmian konstrukcyjnych i nakładów finansowych wymagała zabudowa antresoli? Czy zastanawiałeś się, jak na energooszczędność wpłynęł Również chcieliśmy zamienić miejscami pokoje na górze - aby móc w pokojach 'dziecinnych' zrobić okna w ścianie szczytowej (w projekcie z dwustanowiskowym garażem nie jest to możliwe). Jednakże w projekcie z antresolą nie jest to za bardzo możliwe. Z rozmowy w biurze projektowym wynikało, że w części dziennej zastosowali ogrzewanie grzejnikami. Na pewno nie będziemy ich chcieli, zastanawiamy się nad ogrzewaniem podłogowym (elektrycznym? wodnym?) lub grzejnikami w podłodze. Jakie ogrzewanie podłogowe zastosowałeś? Jak je oceniasz? Bardzo podoba mi się wybrany przez Ciebie kolor okien. Czy to okna plastikowe czy drewniane? I o wentylację (jeśli mozna): czy stosujesz wentylację mechaniczną? Jak się sprawdza? Czy stosujesz gruntowy wymiennik powietrza? Jakie wrażenia z użytkowania? Będę wdzięczna za odpowiedzi-podpowiedzi. Pozdrawiam, i miłego mieszkania w 'swoim miejscu na Ziemi', Joanna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piwo 26.05.2010 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 Mamy piękne drzwi, z wstawkami metalowymi - takie 4 poziome pasy. Otwory na wlot powietrza trochę by zaburzyły harmonię więc drzwi zostały podcięte. Może to daje mniejszy przepływ powietrza, ale jakoś nic się złego nie dzieje... Odnośnie odgłosów z łazienki - wentylator włącza się automatycznie po zapaleniu światła i wyłącza minutę po jego zgaszeniu. Jest on na tyle głośny, że zagłusza co się dzieje w łazience, ale nie na tyle głośny aby irytował siedzących w salonie przed TV. Antresola nie kosztowała nas wiele - trochę pustaków i belek terriva (może łącznie z wszystkim 1000 zł. A zyski: Mamy na antresoli Wielką szafę typu Commandor, półki na książki, kartony z zabawkami dziecka, wejście na strych, okno w dachu na doświetlenie schodów i antresoli. Ponadto kiedy się rozpali w kominku, to stojąc na schodach czuć całym ciałem ile ciepła ucieka po suficie parteru przez klatkę schodową na piętro. Podsumowując - nie żałujemy. Pokoje dziecięce - to co chcecie zrobić jest możliwe, bo ja tak mam. Niestety nie obyło się to bez strat - jeden z pokoików nie jest tak ustawny jak drugi. Musiałem wydzielić w nim trochę miejsca i zrobić mały korytarzyk aby zmieścić drzwi do obu pokoi. Straciłem może 1,5 m2, ale nie jest tragicznie. Zyskaliśmy za to w sypialni ładny widok, a dzieci mają większe okna do wschodu - łatwiej będzie je obudzić i szybciej idą spać. Podłogówka działa w: kuchni i jadalni (nie mam pomieszczenia gospodarczego - chciałem mieć widok przez okno na ulicę) łazience wiatrołapie części salonu pod antresolą łazience na piętrze. Kaloryfer jest w gabinecie i w salonie, oraz pod każdym oknem na piętrze. Niestety podłogówka nie sprawdza się tak jakbyśmy sobie tego życzyli - podłoga wydaje się nam być cały czas zimna (no może poza łazienką na piętrze - tam jest ok) Nie wiem czy to wina gresu, czy temperatury wody w obiegu (około 25 stopni). Ogrzewanie działa - w domu jest ciepło, ale na bosaka to chyba tylko latem będzie przyjemnie pobiegać. Jestem pierwszym ze znajomych, który ma tak dużą pow. grzewczą i nie miałem do czynienia z takim ogrzewaniem - może to normalne ?? Na pewno nie ma sensu montowanie dodatkowych kaloryferów w podłodze po oknami - nigdy mi nie zaparowały. Okna plastikowe oknoplastu. Pakiety trój-szybowe - mają jakąś linię okien energooszczędnych. Ale te wielkie jeśli się zdecydujecie na nie - będą tylko z jedną komorą (czyli dwu-szybowe). Rekuperator fajna rzecz - ale ja go nie mam Niestety nie starczyło kasy. Prawdopodobnie przesadziliśmy z dachówkami i piwnicą Może za jakiś czas kupię to cudo, bo wszystko jest pomyślane aby je zamontować, ale do tego czasu będzie wentylacja grawitacyjna. Kiedy zaczynałem budowę domu jeszcze nie było projektu Berlin III. Ale ja już go miałem w głowie. Nad garażem mam teraz taras. Za jakiś czas może się okazać, że zamieszkają ze mną rodzice lub teście i wówczas chcę nad garażem zrobić sobie dodatkowy pokój. Z dostępem do tego pokoju nie będzie problemu, bo przestawienie sypialni i pokojów dzieci ułatwiło mi sprawę. Tylko sypialnia straci bezpośredni dostęp do garderoby, bo oddzieli je korytarz. Nie wiem czy wam przyda się dodatkowy pokój, ale mój garaż ma blisko 3m wysokości i to mi wystarczy. Zastanówcie się więc czy i wam się nie przyda... Dodatkowo pod garażem mam piwnicę, ale powstała pod naciskiem rodziny (wszyscy mają) i żony - szukaliśmy takiego "brudnego" miejsca na graty itp. Niestety koszty jej powstania nie były małe, a dodatkowo pojawiły się problemy z wodą po każdej większej burzy... Jak macie jakieś dodatkowe pytania - z chęcią odpowiem. Pozdrawiam Piwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Conena 22.09.2010 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Trochę czasu upłynęło, ale projekt stał się faktem. Przeróbki zrobiliśmy stosunkowo niewielkie: - wejście do łazienki od wiatrołapu; - regularne schody z garażu do pomieszczenia nad nim (to największa przeróbka, wymagała zmiany i przeliczeń stropu); - dodanie okien połaciowych w 'dziecięcych' pokojach (nie zdecydowaliśmy się na zmianę lokalizacji pokoi); - likwidacja dwóch okien połaciowych w pomieszczeniu nad garażem i dodanie jednego w ścianie szczytowej. Jeśli o czymś nie zapomniałam, to tyle. Lada moment będziemy składać wniosek o pozwolenie na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piwo 21.12.2010 07:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Okolica spokojna - często odwiedzają nas lisy, sarny, koty sąsiadów ... Ale problemem są okna w salonie i kuchni. Na swojej trasie znalazły je już: gołąb, sikorka, wróbel z tragicznym dla nich skutkiem, a ku uciesze kotów i lisa. Nie wiem, co możemy zrobić ... Z ptactwa na razie tylko sowa spokojnie sobie siedzi pod dachem i dzieli się z nami swoimi wypluwkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts