Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Deszczowka do kanalizy?

MZel

Recommended Posts

Dla deszczówki powinien być wykopany dół chłonny.

Ja mam za ogrodzeniem strumyk , i tam też nie mogę odprowadzać deszczówki. TE PRZEPISY SĄ CHORE :-? Co do kanalizy - to o ile masz szambo to tylko zwiekszysz koszty wywozu , a o ile jest kanalizacja to pytanie czy nie będzie cofać zapachów ?? Trzeba by zrobić jakieś syfony.

mozesz pomyslec jeszcze o studni chlonnej w ogrodzie. juz kiedys rozmawialismy na forum na ten temat.

ja wykorzstuje stara studnie do ktorej sprowadzilem rury od drenazu a po remoncie dachu sprowadze tam tez rynny. No i woda do podlewania ogrodu bedzie mnie kosztowac tylko tyle co pompa potrzebuje :)

Ludzie tak nie można.

To nie chodzi o to żeby coś ukryć i może mnie nie złapią. A jak myślisz, czy odprowadzanie do oczyszczalni ścieków wód opadowych za pośrednictwem kanalizacji sanitarnej jest ok. Jaki to ma wpływ na pracę oczyszczalni? Jaki na środowisko, gdy oczyszczalnia źle pracuje bo w okresach opadów ma nieprzeciętne dopływy? Jaka jest ekonomia oczyszczania ścieków? Kto za to płaci? Jak wygląda rzeczka nad którą chcesz potem poleżeć i nie możesz? Trzeba mieć jakąś świadomość ekologiczną! Myślisz że średnica kanalizacji sanitarnej jest przystosowana na odbiór wód opadowych?

Waldek

Jest w umowie wyraźnie zaznaczone, że do kanalizacji nie można łączyć z wodami opadowymi. A poza tym zgadzam się z przedmówcą. To nie ważne czy Cibie złapią. Po prostu tak nie można i już. Dlaczego w Polsce dalej działamy, że jak niemożna to znaczy da się!

Ja wodę opadową gromadzę w zbiorniku (stare nieużywane szambo) i podlewam działkę w czasie suszy. Przez to płacę mniejsze rachunki za wodę.

Pozdr,

Jeszcze jeden aspekt tej sprawy. Wpuszczając deszczówke do kanalizacji komunalnej powoduje zwiększenie się ilości ścieków przeznaczonych do oczyszczenia a w związku z tym konieczność zwiększenia "mocy przerobowych" oczyszczalni czy tez wręcz koniecznośc postawienia kolejnego "bloku oczysczającego" Jaki jest tego rezultat - wzrost i tak wysokich kosztów odprowadzenia nieczystości.

a powiedzcie mi co zrobicie z nadmiarem wody gdy wasze szamba, stare studnie etc. zapelnia sie woda ktora nie bedziecie w stanie "przerobic" ???

jest taka mozliwosc...prawda?

a co nowego bloku oczyszczajacego i zwiekszania mocy przerobowych ..popatrzcie na to z drugiej strony ...beda nowe miejsca pracy ...;-) czyli bedziemy prawdziwymi polakami dbajacymi o bezrobotnych

a tak serio znam kilka osob pracujacych wlasnie w oczyszczalni .i wierzcie mi ..najciemniej pod latarnia .....ich deszczowka mknie prosto do kanalizacji ...bo przeciez ich nikt nie sprawdzi ..po prostu im wolno

SSAKA - chcesz tworzyć nowe miejsca pracy podwyższjąc wysokośc płaconych przez Ciebie danin? Twoja sprawa. Ja tam wolę płacić to co muszę i nic więcej.

Ja też znam sporo osób wpuszczający swoją deszczówke do kanalizacji i zaręczam. Nikt z nich nie ma nic wspólnego ze oczysczalnią. Powiem więcej, niektórzy z nich od lat nie oczyszczali swoich "dziurawych" szamb.

Co do nadmiaru wody w studni chłonnej, czy też innych zbiornikach. Zadziałają prawa natury - rozlana deszczówka zostanie wchłonięta po kilku minutach czy też godzinach przez grunt. Obojętnie czy to będzie Twój grunt czy też grunt sąsiada.