MZel 17.06.2003 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2003 Co za to grozi? I czy jest latwo wykrywalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 17.06.2003 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2003 latwo wykrywalne i u mnie na osiedlu ostatnio niektorzy placili 5kPLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 17.06.2003 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2003 a czy istnieje możliwość odprowadzenia deszczówki do cieku wodnego - rowu znajdującego się na granicy działki?Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_pu 17.06.2003 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2003 Dla deszczówki powinien być wykopany dół chłonny. Ja mam za ogrodzeniem strumyk , i tam też nie mogę odprowadzać deszczówki. TE PRZEPISY SĄ CHORE Co do kanalizy - to o ile masz szambo to tylko zwiekszysz koszty wywozu , a o ile jest kanalizacja to pytanie czy nie będzie cofać zapachów ?? Trzeba by zrobić jakieś syfony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 17.06.2003 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2003 u mnie na dzialce mam strumyk-potok i tam odprowadzam wode deszczowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MZel 17.06.2003 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2003 U mnie nie ma zadnego strumyka.Jest burzowka w ulicy, ale trzebaby kawal rozwalic, zeby sie podlaczyc. A to sa dodatkowe calkiem spore koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 18.06.2003 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2003 mozesz pomyslec jeszcze o studni chlonnej w ogrodzie. juz kiedys rozmawialismy na forum na ten temat. ja wykorzstuje stara studnie do ktorej sprowadzilem rury od drenazu a po remoncie dachu sprowadze tam tez rynny. No i woda do podlewania ogrodu bedzie mnie kosztowac tylko tyle co pompa potrzebuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.06.2003 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2003 Ludzie tak nie można. To nie chodzi o to żeby coś ukryć i może mnie nie złapią. A jak myślisz, czy odprowadzanie do oczyszczalni ścieków wód opadowych za pośrednictwem kanalizacji sanitarnej jest ok. Jaki to ma wpływ na pracę oczyszczalni? Jaki na środowisko, gdy oczyszczalnia źle pracuje bo w okresach opadów ma nieprzeciętne dopływy? Jaka jest ekonomia oczyszczania ścieków? Kto za to płaci? Jak wygląda rzeczka nad którą chcesz potem poleżeć i nie możesz? Trzeba mieć jakąś świadomość ekologiczną! Myślisz że średnica kanalizacji sanitarnej jest przystosowana na odbiór wód opadowych? Waldek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 18.06.2003 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2003 Jest w umowie wyraźnie zaznaczone, że do kanalizacji nie można łączyć z wodami opadowymi. A poza tym zgadzam się z przedmówcą. To nie ważne czy Cibie złapią. Po prostu tak nie można i już. Dlaczego w Polsce dalej działamy, że jak niemożna to znaczy da się!Ja wodę opadową gromadzę w zbiorniku (stare nieużywane szambo) i podlewam działkę w czasie suszy. Przez to płacę mniejsze rachunki za wodę. Pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 18.06.2003 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2003 Zgadzam się z tczarkiem i Waldkiem.Nawiasem mówiąc, co to się porobiło. To anonimowi (dziś to się nazywa Gość) stają się strażnikami prawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 18.06.2003 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2003 Jeszcze jeden aspekt tej sprawy. Wpuszczając deszczówke do kanalizacji komunalnej powoduje zwiększenie się ilości ścieków przeznaczonych do oczyszczenia a w związku z tym konieczność zwiększenia "mocy przerobowych" oczyszczalni czy tez wręcz koniecznośc postawienia kolejnego "bloku oczysczającego" Jaki jest tego rezultat - wzrost i tak wysokich kosztów odprowadzenia nieczystości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ssaka 18.06.2003 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2003 a powiedzcie mi co zrobicie z nadmiarem wody gdy wasze szamba, stare studnie etc. zapelnia sie woda ktora nie bedziecie w stanie "przerobic" ??? jest taka mozliwosc...prawda? a co nowego bloku oczyszczajacego i zwiekszania mocy przerobowych ..popatrzcie na to z drugiej strony ...beda nowe miejsca pracy ... czyli bedziemy prawdziwymi polakami dbajacymi o bezrobotnych a tak serio znam kilka osob pracujacych wlasnie w oczyszczalni .i wierzcie mi ..najciemniej pod latarnia .....ich deszczowka mknie prosto do kanalizacji ...bo przeciez ich nikt nie sprawdzi ..po prostu im wolno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 18.06.2003 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2003 Ale to nie znaczy, że jak ktoś jest nie w porządku to my też możemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 18.06.2003 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2003 SSAKA - chcesz tworzyć nowe miejsca pracy podwyższjąc wysokośc płaconych przez Ciebie danin? Twoja sprawa. Ja tam wolę płacić to co muszę i nic więcej. Ja też znam sporo osób wpuszczający swoją deszczówke do kanalizacji i zaręczam. Nikt z nich nie ma nic wspólnego ze oczysczalnią. Powiem więcej, niektórzy z nich od lat nie oczyszczali swoich "dziurawych" szamb. Co do nadmiaru wody w studni chłonnej, czy też innych zbiornikach. Zadziałają prawa natury - rozlana deszczówka zostanie wchłonięta po kilku minutach czy też godzinach przez grunt. Obojętnie czy to będzie Twój grunt czy też grunt sąsiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ssaka 18.06.2003 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2003 przedmowco ..wcale tak nie twierdze ...nie jestem ani za ani przeciw ...w koncu kazdy ma swoj rozum....i wie na co go stac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MZel 18.06.2003 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2003 No i dyskusja sie wywiazala.W kazdym razie moge Was poinformowac, ze nie wejde na przestepcza i nieekologiczna sciezke i prawdopodobnie rozwiaze problem za pomoca beki, albo studni, z ktorej bedzie mozna wode jeszcze wykorzystac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolana 18.06.2003 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2003 Studnia to dobry pomysł, my też będziemy musieli go wykorzystać, bo nikt nie wie kiedy gmina zrobi drogę jak należy, a tym samym kanalizację burzową. No i wodę można wykorzystać do podlewania trawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts