Gość adam1234 17.06.2003 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2003 Moi drodzy Zamierzam kupić działkę, która jest po części budowlaną a poczęści rolną. Moje doświadczenie w tym temacie jest zerowe.Prosze o pomoc co mam zrobić i w jakiej kolejności, co sprawdzić, co załatwić. itd.Dodam że chciałbym działkę sfinansować z kredytu bankowego i tymbardziej nie wiem jak to wszystko zorganizować. Jak na razie znam cenę działki i jej właściciela, ale nie mam zielonego pojęcia co dalej robić.Pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 17.06.2003 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2003 Na dzialke rolna banki nie udzielaja kredytu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_pu 17.06.2003 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2003 W urzedzie gminy można sprawdzic plan zagospodarowania przestrzennego - tam dowiesz się wiecej o planach związanych z okolicą ( plany budowy dróg , kanalizacji itp.) Koniecznie trzeba zabrać ze soba numer parceli . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatkor 17.06.2003 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2003 Ja mam działkę rolną (taką kupił poprzedni właściciel). Ale uzyskał indywidualne warunki zabudowy dopuszczające budowę domu jednorodzinnego (miał z tym sporo kłopotów - o ile dobrze pamiętam pieczątkę na zezwoleniu - to jest to stępel min.rolnictwa).W obszarze zabudowy została odrolniona. Na bazie tamtych warunków zabudowy i ja otrzymałem na wybudowanie nowego domu na tej działce. Trzeba było tylko odrolnić dalszą powierzchnię - pod nowy dom. Jeśli chodzi o kredyt - banki nie miały żadnych problemów: jeśli jest pozwolenie na budowę to wszystko, czego potrzebują. Problem jest tylko z opłatami: za ok.600m2 części budowlanej płacę prawie 10xwiecej niż za ok.2000m2 działki rolnej => wniosek, jeśli masz działkę w części rolną, to w takiej części będziesz miał radiść z gotówki jaka zostanie w portfelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.06.2003 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2003 Wybudować dom na części budowlanej, a na części rolnej zrobić ogród. Jak się nie da to trzeba zmienić plan i odrolnić grunty. Ile to będzie kosztować to zależy od klady bonitacyjnej i wyceny rzeczoznawcy. Droga długa i kosztowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts