Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

działeczka - pierwszy raz

Gość adam1234

Recommended Posts

Gość adam1234

Moi drodzy

Zamierzam kupić działkę, która jest po części budowlaną a poczęści rolną.

Moje doświadczenie w tym temacie jest zerowe.

Prosze o pomoc co mam zrobić i w jakiej kolejności, co sprawdzić, co załatwić. itd.

Dodam że chciałbym działkę sfinansować z kredytu bankowego i tymbardziej nie wiem jak to wszystko zorganizować. Jak na razie znam cenę działki i jej właściciela, ale nie mam zielonego pojęcia co dalej robić.

Pomocy

Ja mam działkę rolną (taką kupił poprzedni właściciel). Ale uzyskał indywidualne warunki zabudowy dopuszczające budowę domu jednorodzinnego (miał z tym sporo kłopotów - o ile dobrze pamiętam pieczątkę na zezwoleniu - to jest to stępel min.rolnictwa).

W obszarze zabudowy została odrolniona. Na bazie tamtych warunków zabudowy i ja otrzymałem na wybudowanie nowego domu na tej działce. Trzeba było tylko odrolnić dalszą powierzchnię - pod nowy dom.

Jeśli chodzi o kredyt - banki nie miały żadnych problemów: jeśli jest pozwolenie na budowę to wszystko, czego potrzebują.

Problem jest tylko z opłatami: za ok.600m2 części budowlanej płacę prawie 10xwiecej niż za ok.2000m2 działki rolnej => wniosek, jeśli masz działkę w części rolną, to w takiej części będziesz miał radiść z gotówki jaka zostanie w portfelu.

Wybudować dom na części budowlanej, a na części rolnej zrobić ogród.

Jak się nie da to trzeba zmienić plan i odrolnić grunty. Ile to będzie kosztować to zależy od klady bonitacyjnej i wyceny rzeczoznawcy. Droga długa i kosztowana.