Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pęknięcia na elewacji

dodi

Recommended Posts

Hey

Miałem ocieplany dom w zeszłym roku na jesień ,styro 12,siatka,klej,grunt. Teraz mam tylko zaciągnąć tynkiem. Wczoraj oglądałem elewacje i widze że sa pęknięcia przy narożach (okna,drzwi...)i są także pęknięcia na płaskich powierzchniach (wiem że są miejsca gdzie poprawiali i jest grubiej kleju) i to właśnie tam.

Powiedzcie jak z tym postępować? czy robić coś z tym czy nic..

dodi

Dzown do tego ciula co robil Ci elewacje i powiedz krotko ze spierdolil robote i ma to poprawic!!! Chyba ze nalezysz do osob co buduja dom na lewo tzn bez zadnych umow ani nic takiego. Jak masz umowe to sa tez pkt co do gwarancji!!! A jak po tak krotkim czasie zaczyna sie walic to szkoda gadac co bedzie dalej...

Dzown do tego ciula co robil Ci elewacje i powiedz krotko ze spierdolil robote i ma to poprawic!!! Chyba ze nalezysz do osob co buduja dom na lewo tzn bez zadnych umow ani nic takiego. Jak masz umowe to sa tez pkt co do gwarancji!!! A jak po tak krotkim czasie zaczyna sie walic to szkoda gadac co bedzie dalej...

Ładny język, pewnie po filologii....

Robić, robić.

Reklamować . Typowe partactwo wynkonawcze. Zapewne tanio.

W narożach brak jest siatek diagonalnych. W miejscu dołożenia kleju powinna być miejscowo dołożona siatka.

prawidłowa naprawa - całość zaciągnąc klejem , wstawić siatki diagonalne.

Zazbroić całość i ponownie otynkować.

brak zbojeń diagonalnych

zaraz się okaze ze zakładu siatki nie dali lub dali za mało

jak wykonawca spir..... pierwszy raz wątpie czy wie o co chodzi lub jak to porawic

najprościej zagruntować i połozyc siatke i klej ponownie w miejscach pęknięc, jak pęknięć będzie więcej i nie tylko w narożnikach okien to zagruntować i połozyc siatke powtórnie na całej elewacji - przynajmniej tunk będzie pancerny :lol:

Pancerny to będzie. Ale i będą też dodatkowe zgrubienia. Przy słąbym wykonawcy kolejne źródło do potencjalnego oglądania wyobleń na fasadzie.

Ja tak by nie robił. Osiatkowanie całości starczy, przyczym KONIECZNIE DODATKOWE SIATKI DIAGONALNE, bo strzeli drugi raz.

Czy ktoś dzisiaj jeszcze daje klej na płyty styropianowe obwodowo? Szlifuje styropian? Piankuje szczeliny? Wtapia siatkę? Daje wklejki skośne w narożniki? Wzmacnia ktoś jeszcze podwójną lub nawet potrójną siatką strefy narażone na uszkodzenia? ...technika dociepleń poszła do przodu... jestem chyba za stary... nie nadążam... :-?

Czy ktoś dzisiaj jeszcze daje klej na płyty styropianowe obwodowo? Szlifuje styropian? Piankuje szczeliny? Wtapia siatkę? Daje wklejki skośne w narożniki? Wzmacnia ktoś jeszcze podwójną lub nawet potrójną siatką strefy narażone na uszkodzenia? ...technika dociepleń poszła do przodu... jestem chyba za stary... nie nadążam... :-?

sa tacy wykonawcy ... ale taka elewacja nie kosztuje 30 zł / m2 :lol:

Teraz wielki lament a przedtem "och jak tanio...super cena...biore ich" i nik sie nie zastanawial jakie moga byc tego konsekwecje. Mysle ze kazdy wyciagnie z tego wnioski. A teraz moja rada : poszukac zetelnego fachowca, skuc tynk w miejscach nawet malych pekniec (bo moga sie uwydatnic w pozniejszym czasie) na szerokosc ok 15 cm wzdluz calego pekniecia, nalortzyc nowa warstwe siatki i wyrownac kejem, polaczenia ocierznic z tynkiem po zagruntowaniu uzupelnic akrylem. Odradzam nakladanie kolejnych warstw siatek na obecny stan gdyz zbyt cienka warstwa kleju nie spelni swego zadania, a zbyt gruba bedzie szpecic przez kolejne lata zwlaszcza przy zachodze slonca. Pozdrawiam

Gość M@riusz_Radom
Teraz wielki lament a przedtem "och jak tanio...super cena...biore ich" i nik sie nie zastanawial jakie moga byc tego konsekwecje. Mysle ze kazdy wyciagnie z tego wnioski.

Dobre dobre, czyli drogo oznacza znakomicie ? Obyś się nie przejechał ;) Teraz nie ma TANICH wykonawców.