bimbelt 12.04.2007 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 Jak ma sie wentylacja mechaniczna do spelnienia przepisow odnosnie kotlowni z piecem gazowym. Czy w kotlowni musi pozostac wentylacja grawitacyjna? Czy moze da sie z niej calkowicie zrezygnowac? Podobny dylemat mam odnosnie garazu. Jesli musi pozostac wentylacja grawitacyjna, to jak ja zrealizowac, by nie zaklocala pracy wentylacji mechanicznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.04.2007 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 Wentylacji się nie miesza!Garaż może mieć mechaniczną lub grawitacyjną.Albo - albo.Nie łącznie!Z piecem jest inaczej. Piec potrzebuje sporo powietrza do spalania paliwa (jakie by ono nie było), bo spalanie niepełne to daje czad (nie tylko, ale przeważnie).Piec takie powietrze to sobie bierze albo grawitacyjnie albo mechanicznie z najbliższego otoczenia. Piece o zamkniętej komorze nawet mają konstrukcję "rura w rurze" gdzie centralnie odprowadzane są spaliny a w płaszczu zasysane jest powietrze do spalania.Do kompletu jest jeszcze jakaś automatyka pilnująca ciągu kominowego (przyducha) , obecności płomienia czy innych parametrów. Ta automatyka się upierdliwia jak coś jest "nie tak".Jeden obieg powietrza zaczyna się na dworze, przepływa poprzez komorę spalania a kończy się przy wylocie kanału spalin (komina).Drugi obieg zaczyna się przy czerpni, przebiega przez kanały, kratki wentylacyjne, pomieszczenie i kończy się za wyrzutnią powietrza wentylacyjnego. Wszystko jedno jak by to powietrze nie było poruszane (grawitacyjnie czy mechanicznie) to zasada jest stała.Jak istnieje wspólna część tych obiegów to wentylacja bezwzględnie grawitacyjna w takim pomieszczeniu. Jeżeli te strugi są rozdzielne, to można albo tak, albo inaczej. To od strony technicznej. Fizyki działania tego układu termodynamicznego.Są jeszcze przepisy, które generalnie nakazują, że jak piec - to wentylacja grwaitacyjna pomieszczenia (i to bogata!).Po prostu. Jak by nie kombinował, to w takim przypadku błędu nie będzie. Co robić, jak w reszcie domu jest mechaniczna? Wstawić drzwi uszczelkowe i z progiem, do tego pomieszczenia z piecem.Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paulo81 12.04.2007 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 PROPONUJE KOCIOŁ TURBO (KONDENSAT) TO ROZWIĄŻE PROBLEM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 12.04.2007 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 Witam,Gwoli scislosci, turbo - tak, kondensat juz niekoniecznie.A wracajac do kwestii przepisow, czy sa jakies, ktore mowia, ze jak piec turbo to NIE MOZE byc wentylacji mechanicznej?Na zdrowy rozsadek jedno drugiemu nie przeszkadza, bo nie maja ze soba nic wspolnego.Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikimka 12.04.2007 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 Dla kotłów turbo wentylacja mechaniczna nie jest przeciwskazaniem, ale nie wolno zapominać, że do kotła dostarczany jest gaz, a dla urządzeń gazowych z dowolną komorą spalania wentylacja grawitacyjna jest wymagana (wywiew albo górą albo dołem - zależy jaki gaz). No i oczywiście nawiew.Dlatego kotłownia powinna być oddzielnym pomieszczeniem w domu z wentylacją mechaniczną, szczelnym - jak już zostało napisane.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 12.04.2007 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 Witam,Mikimka, trzy razy czytam i nie kumam, jak w koncu ma / moze byc,Kilka rzeczy:1. Nigdy nie mieszamy wentylacji mechanicznej z grawitacyjna2. Przy propanie wymagany jest "wywiew" dolem w razie wycieku gazu, przy zwyklym gazie gora.3. Czy za wywiewy moze "robic" went mechaniczna?Jesli tak, to przy GZ50 anemostat w suficie, przy propanie przy podlodze, tak?Mozna tak zrobic?Jak mamy grawitacyjna + GZ50 to nawiew jest przez zetke lub przez szczeline pod drzwiami - z innych pomieszczen.W przypadku propanu ??? nie wiem - m.in. dlatego kupilem zamkn komore spalania. Przy takim kotle (zamkn komora) musimy zapewnic wentylacje tylko i wylacznie na wypadek wycieku, czyli gora lub dolem, tak?W takim przypadku powietrze bedzie przeplywac z innych pomieszczen szczelina pod drzwiami (na przyklad) - tak jak normalnie w przypadku went mechanicznej.Nie moze byc wiec szczelnej kotlowni ...Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.04.2007 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 W pomieszczeniu ze źródłem ciepła (ciepłą ścianą, kaloryferem, piecem jakimkolwiek) zrób sobie dwie dziury. Jedną przy podłodze a drugą pod sufitem. Wylej tam trochę butanu. Bardzo harakterystyczny zapach poczujesz natychmiast. Anemometrem sprawdź czy dziura na dole dmucha czy ssa. Nie próbuj tego robić zapałką! (jeżeli wylałeś sporo butanu). Będzie dmuchać podrywając butan i tworząc wadium (mieszaninę piorunukącą). Normalna dziura by tak robiła, dmuchała by........ Ten piec to ze 20 lat już ma? Jak nowy, to bez prądu nie ruszy. Zasil go z tego bezpiecznika, co wentylację. Nie ma wentylacji - NIE MA PIECA! A na nieszczelności poza nim to masz czujnik mocowany na glebie i larmo. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikimka 12.04.2007 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 msobaniePrzepisy mówią tak:1. nie łączyć wentylacji grawitacyjnej z mechaniczną2. dla urządzeń gazowych wentylacja grawitacyjna obowiązkowa3. dla propanu wywiew dołem,nawiew górą, a dla gz50 odwrotnie. 4. kotłownia przy propanie nie może być poniżej terenu (dygresja niezwiązana) Ponieważ nawiew do kotłowni gazowej musi być, a dom jest z wentylacją mechaniczną, to chyba pozostaje "Z-ka" lub okno z nawiewnikiem i dlatego najlepiej turbo, to nie będzie przez tą "z-kę" gonić bez opamiętania, tylko normalnie wentylować to pomieszczenie. A od strony sąsiednich pomieszczeń drzwi szczelne. Z drugiej strony kotłom turbo nie przeszkadza wentylacja mechaniczna, np. wyciąg- okap w kuchni, gdy kocioł jest w kuchni. Ciekawym przypadkiem jest zainstalowanie kuchenki gazowej w domu z wentylacją mechaniczną?? Chyba mamy niespójne przepisy. Być może należy rozpatrywać poszczególne pomieszczenia, a nie dom jako całość. Będę jeszcze temat drążyć praktycznie, bo u mnie ma być wentylacja mieszana . Na dole grawitacja, a na górze mechaniczna zrównoważona lub tylko wywiewna. Kocioł turbo i kuchenka gazowa. Na taki układ przepisów nie znalazłam. Byłam w domu, w którym podobny układ funkcjonuje prawidłowo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikimka 12.04.2007 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 adam_mkKratkę przy podłodze podłączasz oczywiście do kanału wentylacyjnego, żeby zachować właściwy ciąg - a z nawiewnej napłynie powietrze normalnie (tylko musi być ten ciąg - min 4 m kanału went.) A kratka przy podłodze właśnie dlatego, żeby ten gaz ciężki zbierać u źródła.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.04.2007 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 Problem w tym, że nie ma źródła... To bardzo "rozmyty" proces. Jak miałaby być mechaniczna, to nawiew dałbym dołem a wywiew górą. Czujnik znacznie intensyfikowałby wymianę przy zadziałaniu (to prosta automatyka). To najmniejsza szansa na podniesienie stężenia, zwłaszcza że czujnik działa na poziomie 10 krotnie niższym niż wadium. ZA mała różnica gęstości (mas) gazów. W wielu przypadkach przepisy do życia pasują jak pięść do nosa. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajnik 13.04.2007 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Przepraszam, ale czegoś tu nie rozumiem. Skąd wytrzasnęliście tezę, że w pomieszczeniach z urządzeniami gazowymi musi być obowiązkowo wentylacja grawitacyjna? Moja wiedza jest taka, że w pomieszczeniach z urządzeniami gazowymi, które pobierają powietrze do spalania z pomieszczenia i odprowadzają spaliny przewodem grawitacyjnym nie wolno stosować wentylacji mechanicznej wywiewnej, natomiast jak najbardziej wolno mechaniczną nawiewno-wywiewną, zrównoważoną lub nadciśnieniową. W przypadku zastosowania wentylacji mechanicznej niezamykany otwór do nawiewu powietrza do spalania w kotłowni, o który zresztą toczycie takie spory, to sprawa całkowicie odrębna i nie ma nic wspólnego z wentylacją grawitacyjną. Inaczej jest w przypadku, gdy w kotłowni zamiast wentylacji mechanicznej jest grawitacyjna. Wtedy owszem, taki otwór pełni podwójną funkcję: nawiew powietrza do spalania + nawiew powietrza wentylacyjnego. Cała reszta, zgodnie z aktualnie posiadaną przeze mnie wiedzą, to czysty bełkot. Ale może ktoś mnie oświeci i będę musiał zrewidować poglądy, a także pojeździć po wszystkich budowach i usunąć z wszystkich kotłowni (prawidłowo odebranych i eksploatowanych) wentylację mechaniczną na rzecz grawitacyjnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 13.04.2007 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Nie jest prawdą, ze w przypadku urządzeń gazowych "wentylacja grawitacyjna jest obowiazkowa" cytat MIKIMKA, bo w paragrafie 150 pkt:9. W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo stałe, płynne lub z urządzeniami gazowymi pobierającymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin przewodem od urządzenia stosowanie mechanicznej wentylacji wyciągowej jest zabronione.10. Przepisu ust. 9 nie stosuje się do pomieszczeń, w których zastosowano wentylację nawiewno-wywiewną zrównoważoną lub nadciśnieniową.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 13.04.2007 07:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Zakladajac, ze w pomieszczeniu z kotlem gazowym musi istniec wentylacja grawitacyjna wywiewna i nawiewna, jak przygotowac sie do montazu kotla na propan, ktory w przyszlosci ma byc zastapiony gazem ziemnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 13.04.2007 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Nie jest prawdą, ze w przypadku urządzeń gazowych "wentylacja grawitacyjna jest obowiazkowa" cytat MIKIMKA, bo w paragrafie 150 pkt: 9. W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo stałe, płynne lub z urządzeniami gazowymi pobierającymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin przewodem od urządzenia stosowanie mechanicznej wentylacji wyciągowej jest zabronione. 10. Przepisu ust. 9 nie stosuje się do pomieszczeń, w których zastosowano wentylację nawiewno-wywiewną zrównoważoną lub nadciśnieniową. Pozdrawiam Jako, że ja tu niby bełkotałem (czajnik, Ty to umiesz zjednać sobie ludzi ) to dopowiem co wyszperałem : należy pamiętać, że w wymaganiach dla kotłowni do 30kW zasilanych gazem jest mowa o tym, że oba kanały muszą być niezamykane oraz mieć powierzchnię 200cm2. I myślę, że z tej niezamykalności bierze się grawitacyjna bo w mechanicznej o to jest trudniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 13.04.2007 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Uogólniajac, ale w zgodzie z przepisami i normami mozemy powiedzięc tak - w przypadku kotłowni na gaz ziemny dla kotłów do 30 kW:1. Dopuszczalny sytem wentylacji to nawiewno- wywiewna.2. Niedopuszczalna jest wentylacja wyciągowa3. kanał wenylacyjny nawiewny w odlegości co najmniej 300 mm od podłogi - przy czym dopuszcza sie możliwośc nawiewu powietrza z sąsiednich pomieszczeń .4. Kanał wentylacyjny wywiewny jak najbliżej stropu.5. Kanały mają byc niezamykane, co w praktyce oznacza brak możliwości zamknięcia lub ograniczenia wymaganych przekroji ( brak żaluzji lub innych "ograniczników") Dotyczy to zarówno wentylacji grawitacyjnej jak i mechanicznej. Ps. Dla kotłowni na gaz propan wymagania takie same z tym, że kanał wentylacyjny nawiewny musi by na poziomie posadzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikimka 13.04.2007 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 sSiwy12Tylko, że z mechaniczną może byc mały problem, jak nie ma prądu. Wtedy nie zadziała ona jak grawitacyjna, bo wentylator jest urządzeniem skutecznie przesłaniającym otwór. do bimbeltmożesz przewidzie 2 otwory na trzonie wentylacyjnym i jeden tymczasowo zaślepic. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 13.04.2007 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Zarówno ustawodawca, jak i twórcy norm (w przypadku tych ostatnich to raczej fachowcy), uznali, że wentylator "niezamyka" kanału, to ja z taka tezą i przepisami nie polemizuję. Co do zaślepiania jednego z 2 otworów w przewodzie (kanale) wentylacyjunym, to nie wiem po co maja byc dwa - skoro jeden umieszczony na poziomie posadzki spełnia wymagania dla oby kotłowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikimka 13.04.2007 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Dobra, zgoda, nie jest obowiązkowa wentylacja grawitacyjna tylko w ogóle jakaś. Dla turbo dowolna (nawet wyciągowa), a dla otwartych zrównoważona mech. lub grawitacyjna.sSiwy12Wentylator dość skutecznie przesłania otwór wywiewny ale go nie zamyka i masz rację nie o wentylator chodzi, tylko raczej o przepustnicę.Dla gazu ziemnego otwór wywiewny pod stropem, a dla płynnego przy podłodze. Tak jest napisane w warunkach technicznych dla kotłowni. Nasuwają mi sie takie pytania:1. Czyli mógłby byc napływ powietrza przez kratkę kontaktową w drzwiach i wyciąg mechaniczny??? I potraktować by można kotłownię jak dowolne inne pomieszczenie pomocnicze?2. Czy w ogóle jest sens stosować wentylację mech zrównoważoną w kotłowni?3. Czy jest sens stosować wentylację grawitacyjną w kotłowni z kotłem turbo, w domu z wentylacją mechaniczną? Pozdrawiam, człowiek całe życie się uczy, a dzięki takim dyskusjom ma okazję zrewidować swoje wiadomości. Dziękuję za wyprowadzenie mnie z błędu, co do went. grawit.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 13.04.2007 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Witam,To ja dodam jeszcze jedno pytanie:4. Co w takim razie z dziura przy podlodze, ktora jest wymagana w przypadku propan-butanu - kiedy mamy wentylacje mechaniczna?Wtedy ta dziura wszystko zaburza ....Ja tam uszczelnie wszystko (kratke went. grawit. i dziure przy podlodze) i zrobie normanlny wywiew went mech + czujka gazu.PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 14.04.2007 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2007 Może tak:1. Nie wolno stosowac wentylacji mechanicznej (wentylatorów) wywiewnej w obu kotłowniach - chodzi o to, że istnieje możliwośc "wstecznego ciągu" i "wyssanie" powietrza z nad palnika kotła.2. Wolno stosowac wentylację mechaniczna nawiewną (nadciśnieniowa) lub zrównoważoną, przy czym:- w kotłowni na gaz ziemny nawiew poprzez kanał umiejscowiony minimum 30cm nad posadzką,- w kotłowni na gaz płynny nawiew kanałem umiejsowionym pod (lub w) suficie. Przy wentylacji grawitacyjnej (i nie tylko) dla kotłowni na gaz płynny istnieje wymóg aby wylot kanału wentylacyjnego (wylotowego) był umiejscowiony niżej niż posadzka kotłowni.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts