Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wentylacja mechaniczna, a kotlownia

Recommended Posts

Fakt, może mało precyzyjnie napisałem. Chodzi o wylot kanału wentylacynego na zewnątrz budynku. W przypadku braku wentylacji (zarówno grawitacyjnej jak i mechanicznej - z roznych powodów) gaz cięższy od powietrza będzie spływał (wypływał) na zewnątrz kotłowni (budynku).

(czajnik, Ty to umiesz zjednać sobie ludzi :roll: )

Rzeczywiście, nie grzeszę kulturą osobistą. Ale to jest wina tego, że jestem "prostym człowiekiem znad wykopu" i nie znam się na nowoczesnych technikach dyplomacyjnych. Poza tym, nie szukam na tym forum przyjaciół. Chodzi mi jedynie o to, żeby podzielić się rzetelną wiedzą, jeżeli takową oczywiście posiadam.

Może jeszcze słówko o tym braku prądu. Trzeba pamiętać, że przerwy w dostawie energii elektrycznej zdarzają się nie tak znowu często, a awarie instalacji gazowej jeszcze rzadziej. A już najrzadziej występuje sytuacja, gdy oba zdarzenia wystąpią jednocześnie.

Aby sobie to uświadomić, wystarczy oszacować prawdopodobieństwo wystąpienia przerwy w dostawie energii, następnie oszacować prawdopodobieństwo wystąpienia awarii instalacji gazowej, a potem oszacować prawdopodobieństwo jednoczesnego wystąpienia obu tych zdarzeń.

Dla wszystkich, którzy zapomnieli ze szkoły, przypominam, że prawdopodobieństwo jednoczesnego wystąpienia zdarzenia A i zdarzenia B jest iloczynem prawdopodobieństw dla zdarzeń A i B. Przykład: rzucamy monetą, prawdopodobieństwo, że reszka: 50 %, rzucamy dwiema monetami, prawdopodobieństwo, że będą dwie reszki jednocześnie: 25 % (przy założeniu oczywiście, że ilość rzutów jest nieskończona :-))

To prawda, ale już padły sugestie, że nawet jeżeli nastąpiłby - praktycznie niemożliwy - splot okoliczności, to i tak przewietrzanie zadziała, co stwierdzono już wcześniej, a ja się jedynie pod tym podpisuję.

A okoliczności powodujące niebezpieczeństwo, które musiałyby w takiej sytuacji wystąpić łącznie, to:

- brak energii elektrycznej, uniemożliwiający działanie wentylacji mechanicznej,

- nieszczelność instalacji gazowej i wydobywanie się gazu w ilości powodującej wystąpienie stężenia w granicach 5-15 % (mieszanina wybuchowa),

- wystąpienie czynnika powodującego wybuch w strefie, gdzie wystąpi takie właśnie stężenie, na przykład iskry elektrycznej.

Prawdopodobieństwo łącznego wystąpienia powyższych czynników bliskie zderzenia asteroidy z Ziemią (raz na 65 mln lat).

Owszem, eksplozje gazu się zdarzają, ale nie z tego powodu, że w kotłowni zastosowano wentylację mechaniczną, zamiast grawitacyjnej. Inaczej dawno by zakazano stosowania takich rozwiązań.

Ja skłaniam się jednak ku rozwiązaniu ze szczelnymi drzwiami do garażu i kotłowni. W tych pomieszczeniach pozostawię went. grawitacyjną. Chyba będę się w ten sposób czuł bezpieczniej.

Ostatni dylemat, jaki mi pozostał, to kominek. Czy przy nim może być zastosowana wentylacja mechaniczna? Tutaj chyba nie ma ryzyka związanego z przerwą w dostawie prątu itp., ponieważ ogień zawsze można ugasić.

• 9 years później...

Witam.

Odświeżam temat. Jestem na etapie adaptacji projektu. W moim domu chcę zrezygnować z kominków, wentylację grawitacyjną chcę zastąpić mechaniczną z rekuperacją. Generalnie dążę do tego, żeby mój dom nie miał w ogóle kominów. Pozostaje kwestia tylko piecyka gazowego, któremu trzeba zapewnić wylot spalin. Wg przepisów z piecyka do 21kW można zrobić wyrzut spalin w ścianie budynku pod określonymi warunkami. U mnie te warunki mogą być spełnione, więc z tym nie ma problemu. Powietrze do piecyka będzie doprowadzone w tym samym przewodzie (rura w rurze). I teraz, czy mogę zrezygnować z wentylacji grawitacyjnej w kotłowni? Czy wentylacja mechaniczna wg przepisów może zastąpić grawitacyjną? Bardzo mi zależy na tym, żeby w domu nie było kominów i jestem ciekawy czy w moim przypadku da radę to osiągnąć. Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam, AP