Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Temat zaprawy ciepłochronnej wiele razy przewijał się przez forum. Zwykle jednak mowa była o ścianach jednowarstwowych z PTH.

Czy uważacie, że warto stosować zaprawę ciepłochronną przy ścianach 2W z Porothermu 25 P+W i 12 cm styropianu??

Moi murarze mówią mi, że przy ociepleniu styropianem nie ma to sensu. Ja jednak mam wątpliwości..

I jeszcze jedno pytanie: czy warto inwestować w nadproża Porotherm? Tutaj także większość budowlańców mówiła mi, że to marnowanie pieniędzy..

POMOCY!!

Z góry dzięki,

Krzysiek

https://forum.murator.pl/topic/76544-porotherm-25-pw-12-cm-styropianu-zaprawa-ciep%C5%82ochronna/

Witaj,

Ja mam ścianę 25 P+W i będę dawał styropian 12. Budowałemna zwykłej zaprawie, bo przyznam szczerze, że fuga jest tak mała, że nie uważałem za stosowne użyć ciepłochłonnej.

Co do nadproży - ja mam parterówkę i nadproża z uwagi na rolety nadsadkowe będą wyżej o ok. 20 cm więc wyleję je razem z wieńcem. Prefabrykowane nadproża betonowe w całości lane z betonu kupisz bez problemu a w porotherm'owe bym się nie bawił.

Uzycie drogiej zaprawy ciepłochronej jest uzasadnione tylko w przypadku muru ceramicznego o wysokiej izolacyjności termicznej (n.p. PTH 44).

Bo taka zaprawa ma izolacyjność zbliżoną do takiego muru.

Uzycie drogiej zaprawy ciepłochronej jest uzasadnione tylko w przypadku muru ceramicznego o wysokiej izolacyjności termicznej (n.p. PTH 44).

Bo taka zaprawa ma izolacyjność zbliżoną do takiego muru.

dokładnie TAK.

po co ci klej, który i tak przykryjesz styropinem. Takiej zaprawy użuwają przy ścianach jednorodnych

Przy tej grubości styropianu to jaka jest zaprawa jest ciepłochronna czy nie nie ma żadnego znaczenia. Trzpieniem izolacji i tak jest grubość styropianu.

A jak nie ma to po co przepłacać.

jeżeli różnica 5-10% nie ma znaczenia

ale tutaj można zapytać: ile zaoszczędzisz?

no i jak w przypadku np betonu "w projekcie B -15 ale dałem B20, żeby spać spokojnie"

no i izolacji "dysperbit czy styrozol/SUPERFLEX na izolację fundamentów? dałem to drugie, żeby spać spokojnie"

itd itp

ciekawe, że w różnych kategoriach przeciwstawne podpowiedzi

Przy tej grubości styropianu to jaka jest zaprawa jest ciepłochronna czy nie nie ma żadnego znaczenia. Trzpieniem izolacji i tak jest grubość styropianu.

nieśmiało zauważę, że ta grubość nie jest nadzwyczajna w stosunku do samej ściany

Twoi budowlańcy mają rację nawet producent PTH zaleca zaprawę ciepłochronną dopiero przy PTH 44 P+W w ścianie jednowarstwowej "Porotherm TM jest termoizolacyjną zaprawą murarską stosowaną do jednowarstwowych ścian z pustaków Porotherm.". Przy ociepleniu nie ma to sensu. 8)