I.W. 12.04.2007 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 Wszyscy moi sąsiedzi wylewając chudziak zbroją go (np siatką z drutu fi 8 . Ja tego nie robiłem i pocieszcie mnie że nie mam tu błędu w sztuce bud. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 12.04.2007 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 pocieszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 12.04.2007 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 Wszyscy moi sąsiedzi wylewając chudziak zbroją go (np siatką z drutu fi . Ja tego nie robiłem i pocieszcie mnie że nie mam tu błędu w sztuce bud. Widać u was alkohol jest zbyt łatwo dostępny.... Zbrojenie chudego to troszkę bezsensowny pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 12.04.2007 13:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 No to jak dwóch speców od betonu mnie pociesza to OK. Aha na chudziak leją b-15. Tłumaczyłem że 10 cm betonu z taką siatką i tak nie utrzyma obciążenia jak piach osiądzie, a jak piach nie osiądzie to nie ma sensu zbroić ale w końcu sam zwątpiłem w to co gadam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 12.04.2007 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 No to jak dwóch speców od betonu mnie pociesza to OK. Aha na chudziak leją b-15. Tłumaczyłem że 10 cm betonu z taką siatką i tak nie utrzyma obciążenia jak piach osiądzie, a jak piach nie osiądzie to nie ma sensu zbroić ale w końcu sam zwątpiłem w to co gadam . Na ignorantów lekarz zawsze przepisuje lekarstwo co się zowie "Masz rację" więc sie nie przejmuj sąsiadami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 12.04.2007 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 o Mamo ! ja specem a B-15 nic nie zmieni, poważnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uranos 13.04.2007 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 dołaczam pocieszenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariku 16.04.2007 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 a czy jest sens wylewać na chudziaka B-20? Nasz kierownik mówi żeby wylać 8cm B-20 zamiast 10cm B-15 (cena B-15 a B-20 niewiele sie rózni) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 16.04.2007 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 a czy jest sens wylewać na chudziaka B-20? Nasz kierownik mówi żeby wylać 8cm B-20 zamiast 10cm B-15 (cena B-15 a B-20 niewiele sie rózni) Po mojemu taki sam jak go zbroić pojedynczymi drutami. Jak piasek ci się zapadnie do nawet b20 pęknie. Nie wiem jak wygląda praca na rozciąganie takiego betonu i czy dla b20 i b15 jest znacząco rózna wytrzymałość na rozciąganie. Intuicyjnie bym dał grubszy b-15, ale to tylko intuicja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 16.04.2007 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 B15 to też już nie chudziak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 16.04.2007 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 B15 to też już nie chudziak Racja tylko wiele osób chudziakiem nazywa beton (jakikolwiek) wylewany na piasek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 17.04.2007 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 intuicyjnie to bym wylał 10 centów B10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemekk74 17.04.2007 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 No to jak dwóch speców od betonu mnie pociesza to OK. Aha na chudziak leją b-15. Tłumaczyłem że 10 cm betonu z taką siatką i tak nie utrzyma obciążenia jak piach osiądzie, a jak piach nie osiądzie to nie ma sensu zbroić ale w końcu sam zwątpiłem w to co gadam . swiat nie jest zerojedynkowy.. a jak osiadzie tylko troche i ten niezbrojony by pekl a ten godny niemieckiego bunkra by wytrzymal? nie smiej sie z sasiadow bo takich dylematow jest kupa.. jaka folie dachowa, ile ocieplenia w dach, na sciany, czy jak pod kostka brukowa nie bedzioe 40cm wartwy tlucznia i piasku to podjazd sie nie zapadnie itp jak kochasz swoj dom to koszta i racjonalne myslenie czasem nie graja roli Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 17.04.2007 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 swiat nie jest zerojedynkowy.. a jak osiadzie tylko troche i ten niezbrojony by pekl a ten godny niemieckiego bunkra by wytrzymal? nie smiej sie z sasiadow bo takich dylematow jest kupa.. jaka folie dachowa, ile ocieplenia w dach, na sciany, czy jak pod kostka brukowa nie bedzioe 40cm wartwy tlucznia i piasku to podjazd sie nie zapadnie itp jak kochasz swoj dom to koszta i racjonalne myslenie czasem nie graja roli Przemek jedno jest pewne: jest kupa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 17.04.2007 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 No to jak dwóch speców od betonu mnie pociesza to OK. Aha na chudziak leją b-15. Tłumaczyłem że 10 cm betonu z taką siatką i tak nie utrzyma obciążenia jak piach osiądzie, a jak piach nie osiądzie to nie ma sensu zbroić ale w końcu sam zwątpiłem w to co gadam . swiat nie jest zerojedynkowy.. a jak osiadzie tylko troche i ten niezbrojony by pekl a ten godny niemieckiego bunkra by wytrzymal? nie smiej sie z sasiadow bo takich dylematow jest kupa.. jaka folie dachowa, ile ocieplenia w dach, na sciany, czy jak pod kostka brukowa nie bedzioe 40cm wartwy tlucznia i piasku to podjazd sie nie zapadnie itp jak kochasz swoj dom to koszta i racjonalne myslenie czasem nie graja roli Przemek Ja się z nikogo nie śmieję tylko u mnie koszty i racjonalne myślenie grają rolę i zastanawiam się czy jest sens płacić za coś co nie zadziała podczas gdy te pieniądze mogę wsadzić gdzie indziej np. tam gdzie wspomniane przez ciebie dylematy będą jeszcze większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 18.04.2007 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Ja się z nikogo nie śmieję tylko u mnie koszty i racjonalne myślenie grają rolę i zastanawiam się czy jest sens płacić za coś co nie zadziała podczas gdy te pieniądze mogę wsadzić gdzie indziej np. tam gdzie wspomniane przez ciebie dylematy będą jeszcze większe. Jeśli podbudowa jest dobrze wykonana a grunt rodzimy nie był zniszczony to chudy beton >B10 zupełnie nie ma sensu a jeśli chodzi o zbrojenie to tylko pukać się w czoło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 18.04.2007 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Widzę tu tylko jedno rozwiązanie. Robić według projektu i nie patrzeć jak sąsiedzi robią, a jeżeli patrzycie to z przymrużeniem oka. Aha!!! czy sąsiedzi zbroili też chudziak pod ławy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariku 18.04.2007 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Jeśli podbudowa jest dobrze wykonana a grunt rodzimy nie był zniszczony to chudy beton >B10 zupełnie nie ma sensu a jeśli chodzi o zbrojenie to tylko pukać się w czoło. tylko że u nas grunt rodzimy zaczyna się 1-1,3m poniżej poziomu płyty ponieważ fundamenty wysokie ze wzgledu na spadek terenu (ok.1m po przekątnej budynku) więc środek musi być zagęszczeny dużą ilością pospóły dlatego kierownik sugeruje mocniejszy "chudziak" zastanawiam się na ile to pomoże na wypadek gdyby ten piach pomimo solidnego nawet zagęszczania jednak troche osiadł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 18.04.2007 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Jeśli podbudowa jest dobrze wykonana a grunt rodzimy nie był zniszczony to chudy beton >B10 zupełnie nie ma sensu a jeśli chodzi o zbrojenie to tylko pukać się w czoło. tylko że u nas grunt rodzimy zaczyna się 1-1,3m poniżej poziomu płyty ponieważ fundamenty wysokie ze wzgledu na spadek terenu (ok.1m po przekątnej budynku) więc środek musi być zagęszczeny dużą ilością pospóły dlatego kierownik sugeruje mocniejszy "chudziak" zastanawiam się na ile to pomoże na wypadek gdyby ten piach pomimo solidnego nawet zagęszczania jednak troche osiadł ? Ja wymieniałem grunt na 5m i chudy beton był z B10 a na nim stopa 2,40x1,30 m. B10 czy B15, wielkiej różnicy nie będzie jeśli grunt poniżej mocno osiądzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariku 18.04.2007 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 a ta stopa to czemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts