Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Silikaty

Recommended Posts

Niedawno na forum było o tym, że materiał na ściany jest bardzo niewielką częścią kosztów budowy. Osobiście, jeśli miałbym jakiekolwiek wątpliwości, a cena nie byłaby naprawdę znacznie niższa (np. 2x), nie ryzykowałbym.

U mnie jest Silka z Xelli - murarze nie chcieli nawet rozmawiać o innych silikatach ;)

Ja również zastanawiam się nad silikatami - a dokładniej silką. Z tego, co udało mi się wcześniej dowiedzieć nt. silikatów z forum, ryzyko kupna nieudanego silikatu jest znikome - jednak istnieje. Może faktycznie dla świętego spokoju zamówić z xelli..

Właśnie, a jak to jest... kupując Ytong pierwsza warstwa jest wykonywana przez ekipę xelli....a co z silką? :-?

U mnie były bloczki z Jedlanki - jakość bardzo dobra, cena bardzo dobra. Ja nie dałabym się naciągnąc na Silkę, bo i tu zdarzają się nierówności (np. ktoś pisał, .ze 12 jest trochę wyższa/niższa niż 24). No chyba, że z jakichś powodów jakość innych producentów nagle spadła.... :roll:

Również budowałem z silikatów z Przysieczyna na klej. Domek przestał zadaszony i "zaoknowany" całą zimę (tylko co to za zima była). Nie widzę, żeby coś złego się działo.

Jedynym kłopotem, o którym pisałem w temacie "Jak budować silką..." była lekko inna wysokość bloczków połówkowych, które w wypadku polskich silikatów są niezbędne do przewiązania narożników. Murarze dali w tym miejscu ciut więcej kleju. Zresztą z powodu opóźnienia w dostawie bloczków połówkowych część narożników została wykonana z ciętych na pół standardowych bloczków. Ostatnią warstwę całą położyli na zaprawie, żeby złapać poziom pod strop.

Teraz z braku polskich silikatów zapełniam różne dziury silką Xelli. O dziwo w tych dwóch konkurencyjnych systemach pasuje układ pióro/wpust. Część bloczków silki też jest ukruszona tak jak miałem z polskimi. Tutaj podejrzewam, że winę ponosi transport. Jak ktoś ma blisko do wytwórni, to bloczki przyjadą we w miarę dobrej jakości.

Darek

hello,

murarze nie chcieli nawet rozmawiać o innych silikatach

:o

a cóż oni tacy wybredni??? 8) :lol:

cały dom wybudowałem z polskich silikatów z jedlanki. nie było problemów z jakością, ani terminowością dostaw towaru. cena - ok. 65-70% ceny porównywalnej Silki... :wink:

można oczywiście zamawiać oryginalną Silkę i z lubością patrzeć, jak na naszej działce stają piękne niebiesko opakowane palety drogich "niemieckich" bloczków, a inni silikatowcy z sąsiedztwa przemykają chyłkiem obok swoich niewyjściowych palet silikatów z polskich zakładów... ale po co?! po rozpakowaniu towar jest ten sam!

to tak jak z wczasami... można jechać w to samo miejsce z niemieckiego neckermanna i z polskiego sun&fun. hotel ten sam, żarcie to samo, czasami inne animacje dla najmłodszych. poza tym ten sam produkt. różnica w cenie dochodzi do 50%... wybór należy do klienta.

oczywiście, jeśli ktoś nie dba bardzo o finanse, to jest mu wszystko jedno, czy zaoszczędzi te paręnaście stówek, czy nie... :D

pozdrawiam,

U mnie były bloczki z Jedlanki - jakość bardzo dobra, cena bardzo dobra. Ja nie dałabym się naciągnąc na Silkę :roll:

POPIERAM,

Buduję z sikilkatów Białystok i nie widzę (jak już inni wyżej) najmniejszego powodu do dokładania do Xelli. Bloczki równe, a zdecydowałem sie na nie dlatego, że wieku mi ją polecało. Szczerze mówiąc nie znam nikogo (a spotykam się nawet służbowo codzień z wieloma osobami) kto by budował z Xelli :p

ma ktios jakies materialy jak budowac z silka?

kurcze musze pokazac cos kierownikowi, ze z tego (18 cm) mozna budowac, bo hcodzi ostatnio i za kazdym razem mowi, ze sie boi o te sciany (juz postawione)

przyznaje ze poddasze wykonuje w wersji ultra ciezkiej, ale to chyba przy domku z poddaszem nie powinno odgrywac roli???

kurcze jak bym wiedziel, ze sie ludzie beda bali moich scian to bym wzial 24

powoli sam zaczynam sie bac... ;(

Czy silikat może sobie poleżeć na placu pod chmurką np.6-10 miesięcy zanim zacznie się budowa?

Ktoś tu testował różne materiały na balkonie - i na oko silikatom nic nie było, nawet gdy inne rozsypywały się i pękały, ale czy na pewno nadal nadawałby się do budowy?

Czy warto jakoś zabezpieczać?

• 12 years później...