Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek Dagi i Krzyska

Recommended Posts

Domek ma 141 m razem z garazem. Bedzie nam go czesciowo budowala firma z ktora podpisalismy umowe na 4 etapy z wycena:

ETAP I 28.000 zł

ˇ zdjęcie humusu

ˇ wykop przestrzenny pod ławy fundamentowe

ˇ podsypka piaskowa 10 cm

ˇ wylewka z chudego betonu ok. 10 cm

ˇ wylanie zbrojonych ław fundamentowych 4fi12, strzemiona fi8co 25 cm

ˇ izolacja pozioma mata fundamentowa do izolacji fundamentów

ˇ wylanie ścian fundamentowych

ˇ zaizolowanie ścian fundamentowych 2 razy abizol

ˇ szczelne obłożenie fundamentu folią pęcherzykową

ˇ położenie kanalizacji, przygotowanie do podłączenia wody i prądu

ˇ ocieplenie ścian fund. Styropianem gr. 5 cm, min. 50 cm poniżej poziomu terenu

ETAP II 39.000 zł

ˇ wymurowanie ścian zewnętrznych oraz nośnych z pustaka 30 cm (żużlobetonowego) oraz ścian działowych z pustaka 10 cm (żużlobetonowego) na zaprawie cementowo- wapiennej

ˇ wymurowanie kominów z cegły pełnej ponad poziom dachu cegłą klinkierową „roben” z fugą wklęsłą

ˇ wykonanie nadproży betonowych

ˇ wylanie wieńca betonowego

ˇ wykonanie stropu żelbetowego

ETAP III 42.000 zł

ˇ wykonanie ściany kolankowej

ˇ wykonanie konstrukcji dachu

ˇ położenie folii wysoko-paroprzepuszczalnej na krokwiach

ˇ położenie pokrycia dachu zgodnie z projektem

ˇ zamocowanie orynnowania „brass” i elementów dachu

ˇ oraz wszystkie prace, które są niezbędne do wykonania danego etapu zgodnie z projektem,

ETAP IV 28.000 zł

ˇ docieplenie dachu wełną mineralną gr. 16 cm

ˇ położenie tynków wewnętrznych

ˇ ocieplenie budynku styropianem 12 cm

ˇ przygotowanie izolacji pod malowanie

Całość 138 tys dobra cena?

• 3 weeks później...

Troszkę zaległości powstało ale to z braku czasu. dziś załączam zdjęcia z 26 kwietnia. Narazie wszystko idzie zgodnie z planem i bez problemów - oby tak dalej:) dodatkowym kosztem było póki co pól litra wódki które panowie dostali w prezencie za postawienie ścian:)

http://images21.fotosik.pl/231/0869d8f7dfec16ee.jpg

http://images20.fotosik.pl/286/6fea25e2ed0d69e2.jpg

http://images21.fotosik.pl/231/90096c4938e2222a.jpg

• 2 weeks później...

Daga....no , super będziecie mieć ten domek....a nie chciałaś z poddaszem użytkowym? Stryszek to tam i tak będzie z tego co mi się udało dostrzec ...ale chyba nizutki i pokoi w przyszłości w razie czego nie będziesz mogła tam zrobić.....aczkolwiek nic nie stoi na przeszkodzie żeby w razie potrzeby nie dorobić okien dachowych i zrobić jakieś jedno wielkie piękne pomieszczenie....taki wieeeeelki saaaalon wg. inwencji może z aneksem kuchennym i małą łazienką( mi się marzy, ale tylko na marzeniach niestety poprzestanie :wink: ).

Ale ogólnie bardzo fajny, prosty domek. A najbardziej ci zazdroszczę tych stojących już ścian :D ....u mnie wchodzą murować w przyszłym tygodniu....już nie mogę się doczekać.

Pozdrawiam, Smoczyca.

dziękuje że sie odezwałaś!milo jak choć jedna osoba zwróci uwagę na Twoje "dzieło";) oj ściany bardzo cieszą!jak powstają to aż sie chce człowiekowi co chwile jechać na ni zerknąć bo te fundamenty to nic ciekawego nie było;) ni od poniedziałku przychodzą dach robić zobaczymy jak im to pójdzie. a co do użytkowego poddasza to nie myśleliśmy o tym bo sam dół jest dla nas wystarczająco duży (jesteśmy małżeństwem z psem) a na strychu chce zrobić pralnie suszarnie i tzw śmietnik na wszystko co nie zmieściło sie gdzie indziej;) pozdrawiam Cię cieplutko i życzę powodzenia! NIECH SIE MURY PNą DO GóRY!

• 11 months później...

Witaj Dagmara,

Jak tam postępy budowlane? pewnie sie teraz wykańczasz ;)

Projekcik bardzo sympatyczny 8)

Ps wymyśliłaś coś z podłogą w salonie? pisałaś że chcesz panele i terakote, u mnie to samo, teraz możemy założyć kółko wsparcia :lol:

Jak znajde coś ciekawego to dam znać.

Powodzenia :D

Pozdrawiam

Aga

• 2 weeks później...

Cześć Dagmara,

Ja już chyba wymyśliłam 8) .

Po ostatnim maratonie po sklepach budowlanych doszłam do wniosku że daje jasną (z delikatnymi mazami) terakote, natomiast panele, ten kawałek w salonie będzie raczej ciemny, coś w kolorze orzech - pod okna :D

Czytałam o spoinach i fajnie wygląda korek w płynie :roll:

Jak idzie wykańczanie? Na jakim etapie jesteś?

Pozdrawiam

Aga