dagmara1981 12.04.2007 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 Domek jest parterowy i lacznie z garazem ma 141 m. Wykonawca wycenil go nastepujaco: ETAP I 28.000 złˇ zdjęcie humusuˇ wykop przestrzenny pod ławy fundamentoweˇ podsypka piaskowa 10 cmˇ wylewka z chudego betonu ok. 10 cmˇ wylanie zbrojonych ław fundamentowych 4fi12, strzemiona fi8co 25 cmˇ izolacja pozioma mata fundamentowa do izolacji fundamentówˇ wylanie ścian fundamentowychˇ zaizolowanie ścian fundamentowych 2 razy abizolˇ szczelne obłożenie fundamentu folią pęcherzykowąˇ położenie kanalizacji, przygotowanie do podłączenia wody i prąduˇ ocieplenie ścian fund. Styropianem gr. 5 cm, min. 50 cm poniżej poziomu terenu ETAP II 39.000 złˇ wymurowanie ścian zewnętrznych oraz nośnych z pustaka 30 cm (żużlobetonowego) oraz ścian działowych z pustaka 10 cm (żużlobetonowego) na zaprawie cementowo- wapiennejˇ wymurowanie kominów z cegły pełnej ponad poziom dachu cegłą klinkierową „roben” z fugą wklęsłąˇ wykonanie nadproży betonowychˇ wylanie wieńca betonowegoˇ wykonanie stropu żelbetowego ETAP III 42.000 złˇ wykonanie ściany kolankowejˇ wykonanie konstrukcji dachuˇ położenie folii wysoko-paroprzepuszczalnej na krokwiachˇ położenie pokrycia dachu zgodnie z projektemˇ zamocowanie orynnowania „brass” i elementów dachuˇ oraz wszystkie prace, które są niezbędne do wykonania danego etapu zgodnie z projektem, ETAP IV 28.000 złˇ docieplenie dachu wełną mineralną gr. 16 cmˇ położenie tynków wewnętrznychˇ ocieplenie budynku styropianem 12 cmˇ przygotowanie izolacji pod malowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celebre24 12.04.2007 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 rozumiem że to wycena samej robocizny??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilczur 12.04.2007 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 Mi wycenili stan surowy otwarty na 160 tys. 150 m2 użytkowej. Dach dwuspadowy bez lukarn i udziwnień. Inna firma 200.000 SZOK. Oczywiście materiały + robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilczur 12.04.2007 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 Skąd ten wykonawca ? Poproszę o namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dagmara1981 12.04.2007 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 rozumiem że to wycena samej robocizny??? materialy plus robocizna z rachunkiem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 13.04.2007 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 rozumiem że to wycena samej robocizny??? Chyba żartujesz ??? Ja stawiam własnie dom 175 m2 + garaz . Stan surowy otawrty mnie wyjdzie nie wiecej niz 140.000 z materialami i robocizną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 13.04.2007 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Mi wycenili stan surowy otwarty na 160 tys. 150 m2 użytkowej. Dach dwuspadowy bez lukarn i udziwnień. Inna firma 200.000 SZOK. Oczywiście materiały + robota To bardzo duzo. Jak już pisałem niżej 175m2 + garaz stan surowy otwarty 140.000. Materialy to porotherm 38, fundamenty ,bloczki itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celebre24 13.04.2007 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 hehe nie zsumowałam sobie ale tak na szybko rzuciłam okiem na to: ETAP III 42.000 zł · wykonanie ściany kolankowej · wykonanie konstrukcji dachu · położenie folii wysoko-paroprzepuszczalnej na krokwiach · położenie pokrycia dachu zgodnie z projektem · zamocowanie orynnowania „brass” i elementów dachu · oraz wszystkie prace, które są niezbędne do wykonania danego etapu zgodnie z projektem, jak dla mnie to trochę mało...hmmm...a jaka to powierzchnia dachu? i jak rozumiem dachówka Braas tak? dagmara1981 gdzie budujesz??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celebre24 13.04.2007 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 rozumiem że to wycena samej robocizny??? Chyba żartujesz ??? Ja stawiam własnie dom 175 m2 + garaz . Stan surowy otawrty mnie wyjdzie nie wiecej niz 140.000 z materialami i robocizną. jak to nie tajemnica znasz cenę za samą robociznę??? i czym kryjesz dach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 13.04.2007 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 rozumiem że to wycena samej robocizny??? Chyba żartujesz ??? Ja stawiam własnie dom 175 m2 + garaz . Stan surowy otawrty mnie wyjdzie nie wiecej niz 140.000 z materialami i robocizną. Podstawowe pytanie. Kiedy kupowałeś Porotherm ? Jak np 2-3 mc temu to każdy kto czyta Twój pos musi sobie kilkadziesiąt procent za sam materiał na ściany dołozyć....Jesli masz już fundament to od maja szykują się podwyżki bloczków...i znowu trzeba dołozyć.... Ja buduję w czerwcu 125m2+25 garaż buduje z MAXa + dachówka cementowa, (MAX został kupiony 1,5mc temu) i nie zmieszcze się w Twoich 140 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 13.04.2007 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 rozumiem że to wycena samej robocizny??? Chyba żartujesz ??? Ja stawiam własnie dom 175 m2 + garaz . Stan surowy otawrty mnie wyjdzie nie wiecej niz 140.000 z materialami i robocizną. Podstawowe pytanie. Kiedy kupowałeś Porotherm ? Jak np 2-3 mc temu to każdy kto czyta Twój pos musi sobie kilkadziesiąt procent za sam materiał na ściany dołozyć....Jesli masz już fundament to od maja szykują się podwyżki bloczków...i znowu trzeba dołozyć.... Ja buduję w czerwcu 125m2+25 garaż buduje z MAXa + dachówka cementowa, (MAX został kupiony 1,5mc temu) i nie zmieszcze się w Twoich 140 No to muszę cię zdziwić. Porothermu jeszcze nie mam fizycznie ale tydzien temu zamawiałem. Generlanie nie ma żadnych materiałów jeszcze ale z tego co już sie dowiedziałem i wiem gdzie bede kupował to 140.000 to max za stan surowy otwarty z robocizną. Liczeyłem po cenach maksymalnie tydzien wstecz. Bloczki licze po 3 pln i mam juz zamówione 2200. Porotherm 38 P+W zamawialem tydzien temu i mam go za 2 yg. u siebie. Cena 8,9 z Vatem i transportem. Ps. Powiem tak, czego się nie dotknę w życiu i jak wchodzę na jakieś Forum to ludzim takie kosmiczne ceny wychodzą ,że stach w ogóle budować, lae jak poszukam dobrze to mam oszczedność przyjamniej 20 - 30% na tym co piszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 13.04.2007 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 o, o, o, własniekolo mnie tez sie buduja tacy co widza oszczednosci na wszystkimwykop fundamentowy zrobili na glebokosc 50 cm - "bo tak wszyscy w okolicy robia"szalunki? - po co - wlewaja beton samemu robiony wprost do wykopuzbrojenie? - te ich prety zbrojeniowe to przypominaja moja siatke ogrodzeniowa jesli chodzi o gruboscocieplenie fundamentow? - przeciez cieplo ucieka do gory - wiec po coizolacja pionowa fundamentow? - dla domu bez piwnicy nie trzeba w ten sposob budujac dom mozna zejsc do 500 zl/m2 dla stanu surowegodom stoi, nie rozpada sie - wiec po co przeplacacale ja chyba nie chcialbym w nim mieszkac te oszczednosci przy budowie systemem gospodarczym nie biora sie z niczegoa przewaznie z tanszych/zamiennikow materialow czy tanszych wykonawcow(z pod budki z piwem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 13.04.2007 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 o, o, o, własnie kolo mnie tez sie buduja tacy co widza oszczednosci na wszystkim wykop fundamentowy zrobili na glebokosc 50 cm - "bo tak wszyscy w okolicy robia" Moze ty tak masz, ja mam ok.1,40m szalunki? - po co - wlewaja beton samemu robiony wprost do wykopu ja mam z szalunkami zbrojenie? - te ich prety zbrojeniowe to przypominaja moja siatke ogrodzeniowa jesli chodzi o grubosc mam pożądne zbrojenie zrobione tak jak nalezy ze strzemionami itd... ocieplenie fundamentow? - przeciez cieplo ucieka do gory - wiec po co izolacja pionowa fundamentow? - dla domu bez piwnicy nie trzeba bede mial ocieplone zarówno w pionie jak i w poziome. stryropian, folie, lepiki czy jak tam to sie nazywa do fundamentów w ten sposob budujac dom mozna zejsc do 500 zl/m2 dla stanu surowego dom stoi, nie rozpada sie - wiec po co przeplacac ale ja chyba nie chcialbym w nim mieszkac ja w takim nie bede mieszkał te oszczednosci przy budowie systemem gospodarczym nie biora sie z niczego a przewaznie z tanszych/zamiennikow materialow czy tanszych wykonawcow(z pod budki z piwem) tanszy wykonawca nie oznacza - zły wykonawca pozowlę sobie odpowiedzieć na twoje widzę problemy budownictwa gospodarczego.Odpowidzi wstawiłem tam gdzie uważałem za sensowne ich wstawienie. Patrz w tekscie. Ja polegam na swoim ojcu ,a on domy stawia 20 lat i zna sie na tym jak mało kto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 13.04.2007 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Ja polegam na swoim ojcu ,a on domy stawia 20 lat i zna sie na tym jak mało kto. I się wyjasniło....a może lepiej byłoby napisac na początku, że masz robociznę stanu surowego za darmo zamiast pisać, że stan surowy z robocizną wyjdzie 140 i inne perdoły ? Nie obraź się ale mnie rozbawiła Twoja kalkulacja kosztów z pominieciem robocizny. Czyli jak do Twoich 140 dodam robociznę (za którą wiekszośc z nas płaci) oraz wezmę pod uwagę upusty jakie pewnie ma Twój ojciec jako stary budowlaniec (większość z nas stawia pierwsze domy) to wyjdzie cena rynkowa. Koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dagmara1981 13.04.2007 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 buduje na slasku.pkolice Pszczyny dachowka Brass a i w tej cenie Pan zrobil nam rowniez droge dojazdowa do dzialki i mostek ale sam juz stwierdzil ze ta budowa mu na koszty nie zarabia bo materialy podrozaly...no ale umowa podpisana;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 13.04.2007 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Ja polegam na swoim ojcu ,a on domy stawia 20 lat i zna sie na tym jak mało kto. I się wyjasniło....a może lepiej byłoby napisac na początku, że masz robociznę stanu surowego za darmo zamiast pisać, że stan surowy z robocizną wyjdzie 140 i inne perdoły ? Nie obraź się ale mnie rozbawiła Twoja kalkulacja kosztów z pominieciem robocizny. Hm....wyjasnie, za robociznę płacę 45.000 i nie mojemu ojcu ale wykonawcy.Te 45.000 to jest robocizna za stan surowy otwarty.Moj ojciec bedzie tylko nadzorowal i zamawial materiały. Policzyłem ,ze materialy mnie wyjda 100.000 i robocizna własnie te 45.000 Ale zawsze coś się da uszczypać. Czyli jak do Twoich 140 dodam robociznę (za którą wiekszośc z nas płaci) oraz wezmę pod uwagę upusty jakie pewnie ma Twój ojciec jako stary budowlaniec (większość z nas stawia pierwsze domy) to wyjdzie cena rynkowa. Koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 13.04.2007 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Ja polegam na swoim ojcu ,a on domy stawia 20 lat i zna sie na tym jak mało kto. I się wyjasniło....a może lepiej byłoby napisac na początku, że masz robociznę stanu surowego za darmo zamiast pisać, że stan surowy z robocizną wyjdzie 140 i inne perdoły ? Nie obraź się ale mnie rozbawiła Twoja kalkulacja kosztów z pominieciem robocizny. Hm....wyjasnie, za robociznę płacę 45.000 i nie mojemu ojcu ale wykonawcy.Te 45.000 to jest robocizna za stan surowy otwarty.Moj ojciec bedzie tylko nadzorowal i zamawial materiały. Policzyłem ,ze materialy mnie wyjda 100.000 i robocizna własnie te 45.000 Ale zawsze coś się da uszczypać. Czyli jak do Twoich 140 dodam robociznę (za którą wiekszośc z nas płaci) oraz wezmę pod uwagę upusty jakie pewnie ma Twój ojciec jako stary budowlaniec (większość z nas stawia pierwsze domy) to wyjdzie cena rynkowa. Materiały załatwiamy po połowie wiec nie bede w części mojej bazował na takich upustach. Ale zawsze jakies będą. Koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 13.04.2007 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Ja polegam na swoim ojcu ,a on domy stawia 20 lat i zna sie na tym jak mało kto. I się wyjasniło....a może lepiej byłoby napisac na początku, że masz robociznę stanu surowego za darmo zamiast pisać, że stan surowy z robocizną wyjdzie 140 i inne perdoły ? Nie obraź się ale mnie rozbawiła Twoja kalkulacja kosztów z pominieciem robocizny. Hm....wyjasnie, za robociznę płacę 45.000 i nie mojemu ojcu ale wykonawcy.Te 45.000 to jest robocizna za stan surowy otwarty.Moj ojciec bedzie tylko nadzorowal i zamawial materiały. Policzyłem ,ze materialy mnie wyjda 100.000 i robocizna własnie te 45.000 Ale zawsze coś się da uszczypać. Czyli jak do Twoich 140 dodam robociznę (za którą wiekszośc z nas płaci) oraz wezmę pod uwagę upusty jakie pewnie ma Twój ojciec jako stary budowlaniec (większość z nas stawia pierwsze domy) to wyjdzie cena rynkowa. Materiały załatwiamy po połowie wiec nie bede w części mojej bazował na takich upustach. Ale zawsze jakies będą. Koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina_i_marek 13.04.2007 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Jako, że już finiszuję z budową to pewne doświadczenia już mam. W związku z tym moge powiedzieć, że w zdecydowanej większości przypadków wcześniejsze kalkulacje nijak sie nie mają do rzeczywiście ponoszonych kosztów. A to się o czymś zapomni (np. o wieńcach), a to się coś dołoży (np. ładniejsze zarobienie krokwi), a to żona ładniejsze płytki znajdzie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celebre24 13.04.2007 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 buduje na slasku.pkolice Pszczyny dachowka Brass a i w tej cenie Pan zrobil nam rowniez droge dojazdowa do dzialki i mostek ale sam juz stwierdzil ze ta budowa mu na koszty nie zarabia bo materialy podrozaly...no ale umowa podpisana;) aaa to co innego myślę że teraz chyba by na tyle się nie zgodził Twój wykonawca...no ale super nic tylko się cieszyć i budować powodzonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts