Małgośka 12.04.2007 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 Witam. Dzisiaj pod wpływem impulsu kupiłam kwitnące jaskry. I teraz nie wiem czy posadzić je w skrzynki czy też do gruntu? Jeśli do gruntu, to czy już teraz czy jednak trochę poczekać bo tak na prawdę nie wiem w jakich warunkach były uprawiane tzn. czy nie były "pędzone" pod folią czy szkłem? A tak w ogóle to może macie doświadczenia jakie ta roślinka ma wymagania glebowe, nawozowe? Jak długo będzie tak ładnie kwitnąć i czy bardzo się krzewi? Pozdrawiam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 12.04.2007 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 U nas jaskry rosną na cięzkiej, wilgotnej gliniastej ziemi i mają się dobrze Starsze kępy mają 50-60 cm wysokości i 30-40cm szerokości u dołu, a kwitną cięgiem do końca lata, ale w całkowitym półcieniu. Słonko tam jest zaledwie przez chwilę i to tylko wczesnym rankiem! A z nawozów? Dostają tylko trochę azofoski wiosną, ale w dołku do sadzenia zawsze- obornik w granulkach lub przekompostowany, prawdziwy. Jesli boisz się, że są pędzone możesz albo: - poczekać do połowy maja i po "zimnych ogrodnikach"wsadzić je do gruntu - wsadzić teraz i mocno przyciąc łodygi - niech się zakorzenią i nie wysilają na kwitnienie - zakwitną znów za 2 mc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgośka 12.04.2007 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 Dzięki Haniu. Z wysadzeniem do gruntu chyba poczekam do maja. Roślinki są takie śliczne, że trochę mnie poniosło. Kupiłam, a dopiero potem zaczęłam się zastanawiać co z nimi zrobić . A tak w ogóle, to kiedy w normalnych warunkach zaczynają one kwitnąć? M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 12.04.2007 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 u nas jeszcze są w fazie podziemnej, tak jak i paprocie. Ale...dziś dostałam paczkę z Kalisza z zielonymi, rozwijającymi się liśćmi piórpousznika, więc...inna wegetacja jest w ciepłej Polsce, a inna w górach. My mamy jedną odmianę niską- górską, a drugą wysoką, pełnokwiatową. Ale ni diabła nie wiem jak sie nazywają te odmiany A jaskry - te górskie już pobłyskują złotem na ciepłych stokach, a duże - jeszcze smacznie śpią do końca maja Tu masz coś o jaskrach i ich odmianach: http://dom.gazeta.pl/ogrody/1,72157,3210107.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgośka 13.04.2007 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Dzięki za informację. Haniu mam jeszcze jedno pytanie. Czy jaskry które Ty masz to są też takie same jak te w artykule, który podlinkowalaś. Moje wyglądają dokładnie jak te z artykułu i coś mi się zdaje, że jest to jaskier azjatycki. A jak jest to jaskier azjatycki to chyba będzie z tego taka jednorazówka. Po wysadzeniu do gruntu chyba nie przezimuje i na dodatek wychodzi mi na to, że jest to kwiatek typowo na wiosnę. Kupując (wpradwdzie pod wpływem impulsu) ale myślałam, że to raczej bylina. Chyba nie pozostaje mi nic innego jak posadzić to to w skrzynki i poszukać na rabatki jakiś odmiam z naszej strefy klimatycznej. Szkoda, że nie umiem wstwiać zdjęć .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 13.04.2007 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Tu się prosto wkłada zdjęcia http://www.fotosik.pl/ Ten mój wysoki jaskier, ma pełne kwiaty, ale mniejsze niż te z artykułu. Łodygi ma wiotkie , jak margaretka i mniej płatków w kwiatostanie. Ale jaka to odmiana- nie mam pojęcia...http://www.fotosik.pl/ Azajatyckie jaskry, też można zimować, tylko w bezmroźnym miejscu (artykuł). http://www.fotosik.pl/ Pozdrówki wieczorne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgośka 14.04.2007 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2007 Spróbuję w maju z gruntem a potem się zobaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts