Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odległość od granicy

His Royal Badness

Recommended Posts

Chcę postawić na działce wiatę garażową: 4 słupy przykryte dachem. Mam działkę narożnikową. Wiatę chciałbym postawić właśnie w narożniku przy skrzyżowaniu ulic. Pytanie: a) w jakiej minimalnej odległości od granicy działki (chciałbym 1 metr), b) czy da się uniknąć pozwolenia na budowę?

Co do odległości to nie pamiętam ale na pewno unikniesz pozwolenia na budowę. Po 11 lipca-wchodzi w życie nowe prawo budowlane i ono pozwala na budowę wiaty bez pozwolenia-należy tylko zgłosić taką budowę. W lipcowym Muratorze masz o zmianach w prawie budowlanym dokładniej

Chyba nie do końca - wiata bez pozwolenie, tak, jeśli jej powierzchnia nie przekroczy 10m2. A to raczej powierzchnia tylko na malucha. No może jeszcze Cinquecento by się zmieściło :) .

Poza tym bez pozwolenia, owszem, ale trzeba zgłosić zamiar budowy do gminy i gmina ma 2 tygodnie (? nie jestem pewna, chyba 2) na ewentualne veto - więc aż tak różowo nie jest...

Moi rodzice jakiś czas temu też stawiali wiatę przy granicy działki. Jeśli dobrze pamiętam, zgłaszali tylko ten fakt w urzędzie. Była to jednak granica z sąsiadem i mimo że on wyrażał na to zgodę, zwłaszcza że na jego działce przy tej samej granicy stał garaż, na który wyrazili zgodę moi rodzice, to urzednik oprotestował budowę wiaty, twierdząc że sąsiadowi będzie ona zasłaniać widok! :o Dopiero po jakiś interwencjach u przełożonych tego nadgorliwego urzędasa postawienie wiaty doszło do skutku.