Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nasyp koło domu trawa czy rośliny,kwiaty

Recommended Posts

Witam

Proszę o podpowiedzi w sprawie następującej

Mój dom jest częściowo podpiwniczony. Ta cześć która nie ma piwnic została obsypana ziemią . Wysokość nasypu to ok. 60 cm . Szerokość może być dowolna bo mam dużą działkę. Kłopot sprawia mi szczególnie jedna ściana budynku która ma 12 metrów długości bo dom 10 metrów plus taras 2 metry. zastanawiam się co z tym teraz zrobić. czy na całości posiać trawę. Tylko zachować bardzo łagodny spadek, żeby koszenie było możliwe. Czy raczej pozostawić i obsadzić taki nasyp płożącymi się roślinkami.

Ja skłaniam się do pierwszego pomysłu. Rodzina i koleżanka w pracy namawia mnie do sadzenia roślin, kwiatów.

Co o tym myślicie zupełnie nie mam koncepcji. Wiem, że teraz jak jest świeża ziemia łatwo by poszło z kwiatami roślinkami ale to południowa ściana budynku. Usypując taki nasyp przyświecał mi następujący cel stworzyć wrażenie, że budynek jest znacznie niższy. Tonie w enklawie zieleni po tej stronie mam drzewa owocowe morele brzoskwinie czereśnie wjazd do garażu. Jakoś wizja ogródka na takim długim nasypie mi przeszkadza. Co z podlewaniem. W końcu strugi wody będą chlapać na elewację.

Ze zdjęciem będzie kłopot. Dawno tego nie robiłam. Nie mam na tą chwilę aparatu. Wiecie co pomyślałam sobie tak czego nie spróbować z tymi roślinkami najwyżej jak mi to nie będzie odpowiadało to na jesieni posieję trawę i już. łatwiej jest taki świeży nasyp obsadzić roślinnością niż na odwrót. Myślę o bylinkach część przeniosę ze skalnica część pozyskam od sąsiadów. Może macie pomysły które rośliny były by wskazane. Chodzi o to by nie trzeba było ich podlewać. Bo jednak obawiam się o elewację .