Eluś 13.04.2007 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 WitamProszę o podpowiedzi w sprawie następującej Mój dom jest częściowo podpiwniczony. Ta cześć która nie ma piwnic została obsypana ziemią . Wysokość nasypu to ok. 60 cm . Szerokość może być dowolna bo mam dużą działkę. Kłopot sprawia mi szczególnie jedna ściana budynku która ma 12 metrów długości bo dom 10 metrów plus taras 2 metry. zastanawiam się co z tym teraz zrobić. czy na całości posiać trawę. Tylko zachować bardzo łagodny spadek, żeby koszenie było możliwe. Czy raczej pozostawić i obsadzić taki nasyp płożącymi się roślinkami.Ja skłaniam się do pierwszego pomysłu. Rodzina i koleżanka w pracy namawia mnie do sadzenia roślin, kwiatów. Co o tym myślicie zupełnie nie mam koncepcji. Wiem, że teraz jak jest świeża ziemia łatwo by poszło z kwiatami roślinkami ale to południowa ściana budynku. Usypując taki nasyp przyświecał mi następujący cel stworzyć wrażenie, że budynek jest znacznie niższy. Tonie w enklawie zieleni po tej stronie mam drzewa owocowe morele brzoskwinie czereśnie wjazd do garażu. Jakoś wizja ogródka na takim długim nasypie mi przeszkadza. Co z podlewaniem. W końcu strugi wody będą chlapać na elewację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 13.04.2007 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Możesz wkleić zdjęcie Elu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 13.04.2007 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Eluś,Pamiętaj że na skarpie zmieścisz więcej roślin niż na takim terenie o tym samym kształcie, ale decyzja należy do Ciebie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szuna 14.04.2007 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2007 zdecydowanie obsadzić. ja bym tak zrobiła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eluś 16.04.2007 07:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 Ze zdjęciem będzie kłopot. Dawno tego nie robiłam. Nie mam na tą chwilę aparatu. Wiecie co pomyślałam sobie tak czego nie spróbować z tymi roślinkami najwyżej jak mi to nie będzie odpowiadało to na jesieni posieję trawę i już. łatwiej jest taki świeży nasyp obsadzić roślinnością niż na odwrót. Myślę o bylinkach część przeniosę ze skalnica część pozyskam od sąsiadów. Może macie pomysły które rośliny były by wskazane. Chodzi o to by nie trzeba było ich podlewać. Bo jednak obawiam się o elewację . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts