Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"nawóz z odchwaszczaczem"

Recommended Posts

Mieliśmy"trawnik"z 30% koniczyną, odziedziczony po poprzednimwłaścicielu.

Po jednorazowym zastosowaniu Nowomixu - nawozu z odchwaszczaczem, po 2 miesiącach- trawnik czysty jak marzenie.

Poszukaj wątku " kończyna w trawie",tam wiele osób wypowiada się jakie nawozy z odchwaszczaczami były u nich skuteczne.

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=49718&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=ko%F1czyna+trawie

Mieliśmy"trawnik"z 30% koniczyną, odziedziczony po poprzednimwłaścicielu.

Po jednorazowym zastosowaniu Nowomixu - nawozu z odchwaszczaczem, po 2 miesiącach- trawnik czysty jak marzenie.

Poszukaj wątku " kończyna w trawie",tam wiele osób wypowiada się jakie nawozy z odchwaszczaczami były u nich skuteczne.

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=49718&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=ko%F1czyna+trawie

Potwierdzam, po nawiezieniu 1 kawałka trawnika takim specyfikiem ilość koniczyny zmalała w dość widoczny sposób.

Fajnie tylko przeczytaj z tyłu co jest napisane, widziałem w obi nawóz z takim napisem, mam pod ręką nawóz do trawników zachwaszczonych, i w większości przypadków jest to zwykły nawóz do trawników o prawidłowo dobranym składzie bez żadnych dodatków. Inaczej mówiąc jeśli stworzysz trawie najlepsze warunki to chwasty niekoniecznie będą się czuły dobrze na twoim trawniku, chociaż rzeczywiście sąnawozy z odchwaszczaczem działa to jednak na chwasty drobne i młode, wzmacniając jednocześnie trawę.

Zgadzam się z tym co napisał yurec.

Jest Pokon nawóz do trawników z odchwaszczaczem, który zawiera środek chwastobójczy w postaci: 2,4-D soli dimetyloaminowej - (prod. Dow AgroSciences LLC), dikamba w postaci soli dimetyloaminowej - (prod. BASF AG).

Nawóz ten zawiera także w swoim składzie: potas - 8 %, azot amonowy - 6 %, fosfor - 5 %, azot azotanowy - 4,5 %, azot mocznikowy - 4,5 %, magnez - 3 %.

Ponadto istnieje na rynku trochę rozmaitego badziewia, które niby zwalcza chwasty w trawniku a jednoczesnie nawozi.

..

Fajnie tylko przeczytaj z tyłu co jest napisane, widziałem w obi nawóz z takim napisem, mam pod ręką nawóz do trawników zachwaszczonych, i w większości przypadków jest to zwykły nawóz do trawników o prawidłowo dobranym składzie bez żadnych dodatków. Inaczej mówiąc jeśli stworzysz trawie najlepsze warunki to chwasty niekoniecznie będą się czuły dobrze na twoim trawniku, chociaż rzeczywiście sąnawozy z odchwaszczaczem działa to jednak na chwasty drobne i młode, wzmacniając jednocześnie trawę.

No właśnie ja używam Pokona o którym pisze pinus, szlag trafia wtedy koniczynę i w dużej części mniszka