Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt C148 DOGODNY

Recommended Posts

u nas nadal katastrofa. Dach mamy ściągnięty. Czekamy na więźbę i będziemy jeszcze w październiku kłaść nowy dach.

Pilar, jakie masz przekroje krokwi, czy wzmacniałeś gdzieś więźbę, jaką masz dachówkę. kiedy kupowałeś projekt?

Potrzebuję wiele danych od dogodniaków, czy zmienialiście projekt więźby i dlaczego?

• Odpowiedzi 568
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Aniu u mnie według projektu 7x18 więźba dachówka ceramiczna ,jętki skręcane po 2 śruby.Jedyną zmiana jaka dokonaliśmy z góralami to dodatkowe belki pod jętkami 12x12 jak u carlosa 1 u niego jest nad i wsparte na ściankach w środku budynku . Niewidoczne od zewnątrz nie podobał się do końca wersja oryginalna , dołożone dla mojego i ich spokoju bardziej stabilniejszy .Projekt kupiony w 2008roku

• 3 weeks później...
u nas nadal katastrofa. Dach mamy ściągnięty. Czekamy na więźbę i będziemy jeszcze w październiku kłaść nowy dach.

Pilar, jakie masz przekroje krokwi, czy wzmacniałeś gdzieś więźbę, jaką masz dachówkę. kiedy kupowałeś projekt?

Potrzebuję wiele danych od dogodniaków, czy zmienialiście projekt więźby i dlaczego?

Aniu,

U nas podobnie jak u Pilara 7x18 krokwie, jętki to samo. Dodatkowo belka 24x24 na szczycie - tzw :-) pseudo płatew kalenicowa, spięta z jętkami, oparta na ścianach szczytowych. Do niej dodatkowo osadzone na ścianach konstrukcyjnych pionowo 2 belki 18x18. Jętki spięte z krokwiami jedną śrubą. Tylko na kalenicy zamki dekarskie (nie licząc oparcia na murłacie). Dekarz mówił, że więźba pod dachówkę, choć mamy blachę. Murłaty zgodnie z projektem, ale nie podwyższaliśmy ścianki kolankowej tylko zamiast odwróconego wieńca wylaliśmy wieniec, dodatkowo zazbrojony+jedna cegła. Drewno pod więźbę dosyć mokre, moczone w soli przez tartak, dodatkowo przejechane solą tuż przed ocieplaniem dachu. Konstrukcja 13 grudnia będzie miała rok, oprócz popękania drewna nic się złego nie dzieje. Wszelkie koszty mam zapisane. Jakby co to podam ci tel na priv i postaram się cokolwiek pomóc. Tymczasem GŁOWA DO GÓRY i nie DAĆ SIĘ!!!!!

ojej zapomniałem, całoś wygląda mniej więcej tak:

http://i590.photobucket.com/albums/ss350/Famelia/domek2.jpg

Mogę porobić zdjęcia i wysłać

Edytowane przez kamik1000

dzięki za odpowiedź. Pytanie do Dogodnych z dachem dwuspadowym: co macie nad pokojami na poddaszu, bo w projekcie nie jest przewidziany sufit tylko otwarta przestrzeń do kalenicy. My chcemy mieć sufit, a na strychu podłogę z OSB.

Mamy nową więźbę o przekrojach 10x20, będą podwójne jętki, słupy, miecze, płatwie itp. Drugi dach mam nadzieję posłuży na całe życie.

• 3 weeks później...

Witam,

rozważam również zakup Dogodnego w wersji pierwszej C148 - dołączę do osamotnionego jak do tej pory banko :)

Niestety jeśli zdecyduję się właśnie na ten projekt to z wieloma dość istotnymi zmianami, chyba największa ilość zmian jak do tej pory:

- w miejscu gabinetu - kuchnia, o ile się da to spiżarnia pod schodami

- w miejscu kuchni jadalnia

- a w prawej części salonu - gabinet, nie wiem jeszcze co w tej sytuacji było by z kominkiem...?

- dolna łazienka powiększona kosztem pomieszczenia gospodarczego, na prysznic (zmiana zaczerpnięta od Was drodzy forumowcze :D)

- a na górze pomiksować jakoś pomieszczenia 15 i 16, żeby powiększyć łazienkę, z reszty zrobić strych.

- Łazienka musiałaby przylegać do 13 żeby miały wspólny balkon - tak jak w wariancie III o ile w tym wariancie to w ogóle jest możliwe...

Dzisiaj będę dzwoniła do projektantki, która miałaby robić przeróbki i adaptacje, czy to w ogóle jest możliwe do zrealizowania, wszystko co sobie założyłam...

Mam do Was jeszcze kilka pytań. Widziałam, że ktoś już chyba wykorzystał w podobny sposób ten punkt - chodzi mi o miejsce pod schodami - czy da się tam zrobić spiżarnię? Jak duża by ona była?

banko, na jakim etapie domku jesteś?

Ktoś mi mówił, że skosy zabierają ciepło pomieszczeniom. W tym projekcie skosów niestety jest dużo i trochę się tego boję - nie chciała bym mieć później w domu 18 st. C :( banko, jak oceniasz zagospodarowanie pokoi na górze w związku z tak licznymi skosami?

Wstępnie to chyba tyle, ale pewnie jeżeli faktycznie zdecydujemy się na ten projekt pytań będę miała dużo więcej :p

Pozdrawiam wszystkich "Dogodniaków"

Witam Dogodniaczkę ;)

Nie wiem - może dlatego, że sama kuchnię otworzyłam na salon - ale dla mnie utworzyłaś sobie dość długą drogę z kuchni do jadalni. Nie wyobrażam sobie biegania z talerzami, półmiskami, zupami itp. między swoim małym pokoikiem a kuchnią. A nie daj Boże zapomnieć soli/serwetki/widelca ;) Ale to może być moje skrzywienie, bo ja mam wszystko pod ręką.

Powiększenie łazienki dolnej - popieram. Zwróć uwagę na dobrą wentylację pomieszczenia.

My będziemy mieć górną łazienkę w miejscu pokoju wychodzącego na loggię. A z malutkiej łazienki zrobiliśmy pralnię. Pokoje faktycznie mają skosy, ale wbrew pozorom są dość ustawne.

Nie bardzo mogę sobie wyobrazić strefę dzienną u Ciebie - z zupełnie oddzieloną kuchnią, jadalnią i malutkim salonem (z wydzielonym gabinetem) Zawsze uważałam, że jedną z zalet Dogodnego jest przestrzeń. I w tej wersji trochę mi jej brakuje. Ale tak jak pisałam - jestem skrzywiona swoją wizją Dogodnego ;)

Edytowane przez Famelia

Wiem, ta kuchnia też mnie nie cieszy w 100%, ale wolę to niż otwartą kuchnię, a nasze usytuowanie działki sprawia, że gabinet w miejscu zgodnym z projektem pochłaniał by pomieszczenie najlepiej doświetlone, a najmniej używane, bo gabinet będzie takim moim prywatnym pokoikiem na własne pierdoły i książki, a czasu wiele tam spędzać nie będę. A co do salonu to pozostanie on w takim samym mertażu jak Wasz z kuchnią po lewej strone, tyle, że zmieni się jego aranżacja. Pewnie masz też na myśli to, że jednak jak się dołączy do tego salonu otwartą czy półotwartą kuchnię to zawsze to więcej przestrzeni, ale tak jak piszę - mamy jeszcze dodatkowo dość niefajnie usytuowaną działkę względem stron świata :( na jakieś kompromisy musimy pójśc bo tak idealnie to nic nie ma. Znalazłam jeden projekt "idealny" jest chyba nieco podobny do Waszej wersji Dogodnego http://www.extradom.pl/projekt-domu-metis-iii-woe1010.aspx ale niestety ostanio mój mąż upiera się na cztero spadowy dach, a to jak widać dość mocno komplikuje nam sytuację. No pomyślimy jeszcze nad tym wszystkim... Ale dziękuję za uwagi :)

• 2 weeks później...

Dzisiaj skończyli nasz dach, "drugi dach".

Mamy teraz zupełnie inaczej dach zrobiony, wg nowego projektu. Wzmocniony na maksa, mamy 2 słupy w środku na poddaszu, ale w miejscach niewidocznych. Przekroje krokwi to 10x20, mamy płatwie pośrednie, podwójne jętki. Płatew kalenicowa ma podparcie w 5 miejscach, Płatew kalenicowa i płatwie pośrednie dodatkowo mają słupy podpierające na tarasie od frontu.

Jak zmniejszą się mrozy robimy hydraulikę i kominek z płaszczem wodnym. Na wylewki musimy poczekać do wiosny. Jesteśmy 35tys. do tyłu.

• 2 months później...

Witam wszystkich.

Coś zima uśpiła wszystkich :)

Muszę się w końcu zmobilizować i jakieś aktualne fotki powrzucać.

Póki, co jeszcze z aury zimowej - elewacja od ogrodu:

https://picasaweb.google.com/lh/photo/X_69yEAVmVmK1VBO8KEGb76OTXjrU0-LwuGa82tDJZo?feat=directlink

Na zewnątrz teraz raczej nic się nie dzieje.

Za to w środku i owszem.

Instalacje wod-kan ukończone, elektryka, alarm, LAN zakończone.

Teraz tynki lecą :)

Za tydzień wjeżdża pakiet z podłogówką.

A i własnego szamba się dorobiłem :) (przy okazji chłopaki mi kabel elektryczny koparką wyciągnęli)

Pozdrawiam