ania klepka 03.10.2010 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 u nas nadal katastrofa. Dach mamy ściągnięty. Czekamy na więźbę i będziemy jeszcze w październiku kłaść nowy dach. Pilar, jakie masz przekroje krokwi, czy wzmacniałeś gdzieś więźbę, jaką masz dachówkę. kiedy kupowałeś projekt?Potrzebuję wiele danych od dogodniaków, czy zmienialiście projekt więźby i dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PILAR 03.10.2010 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Aniu u mnie według projektu 7x18 więźba dachówka ceramiczna ,jętki skręcane po 2 śruby.Jedyną zmiana jaka dokonaliśmy z góralami to dodatkowe belki pod jętkami 12x12 jak u carlosa 1 u niego jest nad i wsparte na ściankach w środku budynku . Niewidoczne od zewnątrz nie podobał się do końca wersja oryginalna , dołożone dla mojego i ich spokoju bardziej stabilniejszy .Projekt kupiony w 2008roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania klepka 03.10.2010 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 dzięki PILAR za szybką odpowiedź. Projekt dogodnego od 2009r ma inne wymiary krokwi i jętek. My niestety zrobiliśmy wg projektu, który jest zły. A jaka masz klasę drewna c30, i po czym to w ogóle poznać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Famelia 04.10.2010 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 Aniu, ja nie pomogę - mamy blachodachówkę. To chyba inne obciążenie dachu, co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamik1000 22.10.2010 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 (edytowane) u nas nadal katastrofa. Dach mamy ściągnięty. Czekamy na więźbę i będziemy jeszcze w październiku kłaść nowy dach. Pilar, jakie masz przekroje krokwi, czy wzmacniałeś gdzieś więźbę, jaką masz dachówkę. kiedy kupowałeś projekt? Potrzebuję wiele danych od dogodniaków, czy zmienialiście projekt więźby i dlaczego? Aniu, U nas podobnie jak u Pilara 7x18 krokwie, jętki to samo. Dodatkowo belka 24x24 na szczycie - tzw pseudo płatew kalenicowa, spięta z jętkami, oparta na ścianach szczytowych. Do niej dodatkowo osadzone na ścianach konstrukcyjnych pionowo 2 belki 18x18. Jętki spięte z krokwiami jedną śrubą. Tylko na kalenicy zamki dekarskie (nie licząc oparcia na murłacie). Dekarz mówił, że więźba pod dachówkę, choć mamy blachę. Murłaty zgodnie z projektem, ale nie podwyższaliśmy ścianki kolankowej tylko zamiast odwróconego wieńca wylaliśmy wieniec, dodatkowo zazbrojony+jedna cegła. Drewno pod więźbę dosyć mokre, moczone w soli przez tartak, dodatkowo przejechane solą tuż przed ocieplaniem dachu. Konstrukcja 13 grudnia będzie miała rok, oprócz popękania drewna nic się złego nie dzieje. Wszelkie koszty mam zapisane. Jakby co to podam ci tel na priv i postaram się cokolwiek pomóc. Tymczasem GŁOWA DO GÓRY i nie DAĆ SIĘ!!!!! ojej zapomniałem, całoś wygląda mniej więcej tak: http://i590.photobucket.com/albums/ss350/Famelia/domek2.jpg Mogę porobić zdjęcia i wysłać Edytowane 22 Października 2010 przez kamik1000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PILAR 23.10.2010 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 Witam u mnie dziś zakończono montaż okien fotki jutro No i kamik daj więcej fotek ja zaglądam do twojego dziennika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania klepka 23.10.2010 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 dzięki za odpowiedź. Pytanie do Dogodnych z dachem dwuspadowym: co macie nad pokojami na poddaszu, bo w projekcie nie jest przewidziany sufit tylko otwarta przestrzeń do kalenicy. My chcemy mieć sufit, a na strychu podłogę z OSB. Mamy nową więźbę o przekrojach 10x20, będą podwójne jętki, słupy, miecze, płatwie itp. Drugi dach mam nadzieję posłuży na całe życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PILAR 24.10.2010 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 Jak pisałem okna są i tu fotki jeszcze brama w przyszłym tygodniu i walka z instalacjami zaczyna się http://images43.fotosik.pl/357/bb88c8f413ccae12.jpghttp://images39.fotosik.pl/353/d7f852a2148c5c8d.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PILAR 09.11.2010 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Pytanie ile wam policzyli metrów tynków w waszych dogadnych i jaka cena za metr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 12.11.2010 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Witam, rozważam również zakup Dogodnego w wersji pierwszej C148 - dołączę do osamotnionego jak do tej pory banko Niestety jeśli zdecyduję się właśnie na ten projekt to z wieloma dość istotnymi zmianami, chyba największa ilość zmian jak do tej pory: - w miejscu gabinetu - kuchnia, o ile się da to spiżarnia pod schodami - w miejscu kuchni jadalnia - a w prawej części salonu - gabinet, nie wiem jeszcze co w tej sytuacji było by z kominkiem...? - dolna łazienka powiększona kosztem pomieszczenia gospodarczego, na prysznic (zmiana zaczerpnięta od Was drodzy forumowcze ) - a na górze pomiksować jakoś pomieszczenia 15 i 16, żeby powiększyć łazienkę, z reszty zrobić strych. - Łazienka musiałaby przylegać do 13 żeby miały wspólny balkon - tak jak w wariancie III o ile w tym wariancie to w ogóle jest możliwe... Dzisiaj będę dzwoniła do projektantki, która miałaby robić przeróbki i adaptacje, czy to w ogóle jest możliwe do zrealizowania, wszystko co sobie założyłam... Mam do Was jeszcze kilka pytań. Widziałam, że ktoś już chyba wykorzystał w podobny sposób ten punkt - chodzi mi o miejsce pod schodami - czy da się tam zrobić spiżarnię? Jak duża by ona była? banko, na jakim etapie domku jesteś? Ktoś mi mówił, że skosy zabierają ciepło pomieszczeniom. W tym projekcie skosów niestety jest dużo i trochę się tego boję - nie chciała bym mieć później w domu 18 st. C banko, jak oceniasz zagospodarowanie pokoi na górze w związku z tak licznymi skosami? Wstępnie to chyba tyle, ale pewnie jeżeli faktycznie zdecydujemy się na ten projekt pytań będę miała dużo więcej Pozdrawiam wszystkich "Dogodniaków" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Famelia 12.11.2010 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 (edytowane) Witam Dogodniaczkę Nie wiem - może dlatego, że sama kuchnię otworzyłam na salon - ale dla mnie utworzyłaś sobie dość długą drogę z kuchni do jadalni. Nie wyobrażam sobie biegania z talerzami, półmiskami, zupami itp. między swoim małym pokoikiem a kuchnią. A nie daj Boże zapomnieć soli/serwetki/widelca Ale to może być moje skrzywienie, bo ja mam wszystko pod ręką. Powiększenie łazienki dolnej - popieram. Zwróć uwagę na dobrą wentylację pomieszczenia. My będziemy mieć górną łazienkę w miejscu pokoju wychodzącego na loggię. A z malutkiej łazienki zrobiliśmy pralnię. Pokoje faktycznie mają skosy, ale wbrew pozorom są dość ustawne. Nie bardzo mogę sobie wyobrazić strefę dzienną u Ciebie - z zupełnie oddzieloną kuchnią, jadalnią i malutkim salonem (z wydzielonym gabinetem) Zawsze uważałam, że jedną z zalet Dogodnego jest przestrzeń. I w tej wersji trochę mi jej brakuje. Ale tak jak pisałam - jestem skrzywiona swoją wizją Dogodnego Edytowane 12 Listopada 2010 przez Famelia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 12.11.2010 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Wiem, ta kuchnia też mnie nie cieszy w 100%, ale wolę to niż otwartą kuchnię, a nasze usytuowanie działki sprawia, że gabinet w miejscu zgodnym z projektem pochłaniał by pomieszczenie najlepiej doświetlone, a najmniej używane, bo gabinet będzie takim moim prywatnym pokoikiem na własne pierdoły i książki, a czasu wiele tam spędzać nie będę. A co do salonu to pozostanie on w takim samym mertażu jak Wasz z kuchnią po lewej strone, tyle, że zmieni się jego aranżacja. Pewnie masz też na myśli to, że jednak jak się dołączy do tego salonu otwartą czy półotwartą kuchnię to zawsze to więcej przestrzeni, ale tak jak piszę - mamy jeszcze dodatkowo dość niefajnie usytuowaną działkę względem stron świata na jakieś kompromisy musimy pójśc bo tak idealnie to nic nie ma. Znalazłam jeden projekt "idealny" jest chyba nieco podobny do Waszej wersji Dogodnego http://www.extradom.pl/projekt-domu-metis-iii-woe1010.aspx ale niestety ostanio mój mąż upiera się na cztero spadowy dach, a to jak widać dość mocno komplikuje nam sytuację. No pomyślimy jeszcze nad tym wszystkim... Ale dziękuję za uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PILAR 17.11.2010 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Ponawiam PytaniePytanie ile wam policzyli metrów tynków w waszych dogadnych i jaka cena za metr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamik1000 17.11.2010 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Pytanie ile wam policzyli metrów tynków w waszych dogadnych i jaka cena za metr o ile pamiętam to coś około 700m, cena z materiałem 18 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PILAR 21.11.2010 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 A co u pozostałych dogodniaków sie dzieje u mnie tynki się pojawiają piętro skończone teraz chlapią na dole jak skończą bedzie parę fotek pozdrawiam walczących na budowach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania klepka 04.12.2010 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 Dzisiaj skończyli nasz dach, "drugi dach".Mamy teraz zupełnie inaczej dach zrobiony, wg nowego projektu. Wzmocniony na maksa, mamy 2 słupy w środku na poddaszu, ale w miejscach niewidocznych. Przekroje krokwi to 10x20, mamy płatwie pośrednie, podwójne jętki. Płatew kalenicowa ma podparcie w 5 miejscach, Płatew kalenicowa i płatwie pośrednie dodatkowo mają słupy podpierające na tarasie od frontu.Jak zmniejszą się mrozy robimy hydraulikę i kominek z płaszczem wodnym. Na wylewki musimy poczekać do wiosny. Jesteśmy 35tys. do tyłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PILAR 06.12.2010 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Hej Aniu możesz dołączyć jakieś fotki jak to teraz wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania klepka 07.12.2010 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 (edytowane) Zdjęć na razie brak.Ruszyliśmy z hydrauliką i tutaj znowu dylemat jak zrobić łazienkę na górze, aby była wygodna w użytkowaniu.Macie jakieś fotki górnej i dolnej łazienki? Edytowane 17 Stycznia 2011 przez ania klepka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hkey 09.02.2011 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Witam wszystkich. Coś zima uśpiła wszystkich Muszę się w końcu zmobilizować i jakieś aktualne fotki powrzucać. Póki, co jeszcze z aury zimowej - elewacja od ogrodu: https://picasaweb.google.com/lh/photo/X_69yEAVmVmK1VBO8KEGb76OTXjrU0-LwuGa82tDJZo?feat=directlink Na zewnątrz teraz raczej nic się nie dzieje. Za to w środku i owszem. Instalacje wod-kan ukończone, elektryka, alarm, LAN zakończone. Teraz tynki lecą Za tydzień wjeżdża pakiet z podłogówką. A i własnego szamba się dorobiłem (przy okazji chłopaki mi kabel elektryczny koparką wyciągnęli) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PILAR 10.02.2011 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Nie wszyscy uśpieni możne walczą ja mam za sobą instalację tynki wylewki i pierwszą warstwę ocieplenia robię konstrukcję do sufitu podwieszanego na dole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts